Sapte ani de cand parintele Galeriu a plecat la Domnul

Pe 10 august 2010, se implinesc 7 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui profesor Constantin Galeriu. Parintele Galeriu s-a nascut la 21 noiembrie 1918, in comuna Racatau-Razesi din judetul Bacau. A urmat cursurile Seminarului Teologic "Sf. Gheorghe" din Roman, apoi Facultatea de Teologie din Bucuresti. In 1973 a devenit doctor in teologie. A fost preot paroh in mai multe sate, dupa care a devenit "spiritual" la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1973-1974). Intre 1974-1977 a fost lector, iar intre 1977-1991 profesor titular la acelasi institut. Din 1992 era profesor consultant si conducator de doctorat la Universitatea Bucuresti. La 1 ianuarie 1990 a fost numit vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

A fost profesor la Universitatea din Targoviste, unde a predat Teologie dogmatica si la Facultatea de Drept a Universitatii Ecologice din capitala unde preda istoria si filosofia religiilor. Intre 7 august - 7 septembrie 1950, respectiv 16 august 1952 - 26 octombrie 1953 a fost detinut politic pentru convingeri regilioase si umanitare. In contextul evenimentelor istorice din 1989, in calitate de vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor si de membru in Grupul de reflectie a militat deopotriva pentru innoirea si stabilitatea Bisericii Ortodoxe Romane. Parintele Galeriu a fost presedinte de onoare al Ligii Culturale a Romanilor de Pretutindeni, membru in Comisia Nationala UNESCO, membru fondator si presedinte de onoare al Asociatiei medical-crestine "Christiana", presedinte al Editurii "Harisma", presedinte al Asociatiei "Sf. Stelian - copiii strazii", al Fundatiei "Elena Doamna", membru de onoare al Fundatiei "Memoria", presedinte executiv al Asociatiei "Fratia Ortodoxa Romana".


A fost distins cu numeroase premii, fiind si Doctor Honoris Causa al Universitatii Ecologice din Bucuresti. Parintele Galeriu este autor a numeroase lucrari si carti bisericesti. In ultimii ani de viata, era preot paroh la Biserica "Sfantul Silvestru" din Capitala. Parintele Constantin Galeriu a plecat la Domnul la 10 august 2003 si ramane unul dintre cei mai importanti duhovnici ai Ortodoxiei romanesti.

 

 

 

10 August 2010

Vizualizari: 1354

Voteaza:

Sapte ani de cand parintele Galeriu a plecat la Domnul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE