Anul acesta, Mitropolia Moldovei si Bucovinei implineste 620 de ani de cand a fost atestata documentar si 605 ani de cand a fost recunoscuta oficial, prin numirea Mitropolitului Iosif de catre Patriarhia de la Constantinopol. Prima resedinta a Mitropoliei Moldovei a fost la Radauti, apoi la Suceava, iar in vremea Mitropolitului Dosoftei (1671-1674 si 1675-1686) s-a mutat la Iasi.
Dupa cum se cunoaste, in anul 2006, Mitropolia Moldovei si Bucovinei serbeaza 620 de ani de atestare documentara. Pentru mai multe detalii am stat de vorba cu parintele Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi si parohul Bisericii „Sfanta Vineri“ din cartierul iesean Pacurari, care ne-a spus: „Mitropolia Moldovei a fost atestata documentar in septembrie 1386, cand la Patriarhia de Constantinopol, intr-un manual de cancelarie, apare ca mitropolie. Se considera, de fapt, ca intervalul in care a luat nastere Mitropolia Moldovei este 1381-1386.
In sprijinul acestei ipoteze vine si un pomelnic descoperit la Radauti care mentioneaza numele a opt ierarhi, primul nume fiind Nicolae, aceasta in timp ce noi stim ca primul ierarh a fost Iosif I Musat. Iosif I Musat apare abia al treilea pe lista, inaintea lui fiind mentionati Nicolae si Stefan. Si istoricii merg pe ideea ca primul ierarh care a organizat Mitropolia Moldovei a fost Nicolae, care a ridicat si Biserica „Sf. Nicolae“ din Radauti.
Iosif I Musat, primul mitropolit recunoscut
Potrivit unui studiu publicat de arhim. Timotei Aioanei, exarhul cultural al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor, in volumul Cu timp si fara timp. Arhiepiscopia Iasilor in date si imagini, 1990-2005, „primii ierarhi ai noii mitropolii erau de neam grec, numiti de Patriarhia Ecumenica, ca si in cazul Ungrovlahiei. Nu la mult timp dupa recunoasterea Mitropoliei Moldovei de catre Patriarhia Ecumenica a aparut un conflict intre aceasta si statul moldovean, care a pornit de la refuzul conducerii politice moldovene de a mai accepta ca Biserica sa fie condusa de ierarhi greci. De aceea, clericii pamanteni au apelat la Mitropolitul Antonie al Haliciului pentru a hirotoni doi ierarhi moldoveni, Iosif si Meletie“.
Toate acestea se intamplau in timpul lui Petru I Musat care il dorea pe Iosif ca Mitropolit al Moldovei pe langa noua cetate de scaun a tarii, Suceava, iar pe Meletie ca episcop la Radauti, vechea capitala moldava. Urmatorii domni de la Suceava, Roman I Musat si mai ales Stefan au dus tratative cu Patriarhia Ecumenica pentru aplanarea conflictului, insa abia in anul 1397 Patriarhia de la Constantinopol avea sa trimita in Ungrovlahia pe Mitropolitul Mihail al Betleemului, cu mandatul de a aduce sub ascultare Biserica moldoveneasca.
Dupa urcarea pe tron a lui Alexandru cel Bun, prin 1401-1402 Patriarhia Ecumenica, arhipastorita de Patriarhul Matei avea sa consfinteasca recunoasterea validitatii hirotoniei Mitropolitului Iosif - recunoscut oficial la 26 iulie 1401 - cand e recunoscuta si Mitropolia Moldovei si Bucovinei, aflam din aceeasi sursa. In aceste conditii, Mitropolia Moldovei implineste anul acesta 605 ani de cand e inscrisa in actele oficiale ale Patriarhiei de Constantinopol.
Viata bisericeasca a inflorit in timpul domniei lui Stefan cel Mare
Potrivit unei vechi traditii, Catedrala Mitropoliei Moldovei a fost initial Biserica Mirauti din Suceava, ctitoria lui Petru I Musat. Vladica Iosif, considerat primul mitropolit al Moldovei, a aparut pentru prima data intr-un hrisov datat la 16 septembrie 1408. Se presupune ca Mitropolitul Iosif a trecut la cele vesnice intre 1416-1417.
Viata bisericeasca din
Doua mitropolii dupa moartea lui Alexandru cel Bun
„Dupa cei mai multi istorici, Episcopia Romanului ar fi luat fiinta in anul 1408, catedrala episcopala purtand, dupa cum se cunoaste, hramul Sfintei Parascheva. Odata cu mutarea capitalei la Suceava, in timpul lui Petru I Musat, s-a mutat si resedinta mitropolitana si in aceste conditii, la Radauti ar fi ramas doar o simpla episcopie. Avem deja doua episcopii sufragane. Desi dupa datele existente, Episcopia Romanului ar fi luat fiinta in anul 1408, dupa cum spuneam, primul episcop atestat documentar, Calist, apare abia in anul 1445. Ca si in cazul Mitropoliei, si aici avem un pomelnic, de data aceasta descoperit la Manastirea Bistrita, in care sunt trecuti mai multi ierarhi ai Romanului, dar nu toti“, ne-a mai spus parintele Ion Vicovan.
Dupa cum mentioneaza arhim. Timotei Aioanei, odata cu moartea domnitorului Alexandru cel Bun, din cauza succesiunii la tron, s-au iscat mari neintelegeri intre fiii sai, Stefan si Ilias, animozitatile stingandu-se abia in 1435, cand cei doi au impartit
Un document legat de desfasurarea Sinodului de la Ferrara - Florenta, de la 30 iulie 1437, consemneaza ca Stefan, care domnea in Tara de Jos, a declarat Episcopia Romanului Mitropolie, iar episcopul de aici a fost numit mitropolit. Cele doua mitropolii au fiintat cel mai probabil pana in decembrie 1442, cand Stefan l-a ucis pe fratele sau, devenind astfel singurul domnitor peste cele doua „tari“ moldave.
Cea de-a treia episcopie sufragana a Mitropoliei Moldovei este cea de la Husi, care a luat fiinta mult mai tarziu decat celelalte doua, in anul 1598.
Secolul al XVI-lea avea sa gaseasca Mitropolia Moldovei si Bucovinei in stare de declin, dar in secolul al XVII-lea, desi plin de incercari (invazia otomana si cea polona, prozelitismul calvin si catolic), Mitropolia Moldovei cu eparhiile sale sufragane a cunoscut o frumoasa evolutie, mai ales la nivel cultural, prin dezvoltarea tipariturilor, a traducerilor si chiar prin aparitia primelor carti cu caracter istorico-literar, autorii fiind chiar unii vladici moldoveni.
O noua organizare administrativa in anul 1948
In secolul al XVIII-lea, Mitropolia Moldovei, alaturi de cea a Ungrovlahiei se afla sub regim fanariot (1711-1821). In acelasi secol, in anul 1775, Mitropolia Moldovei a intampinat o alta problema, si anume cea declansata de pierderile teritoriale. Astfel, prin Conventia austro-otomana, semnata la 7 mai 1775 la Istanbul, nordul Moldovei, numit de austrieci Bucovina, a intrat in componenta Imperiului Habsburgic. A fost o lovitura extraordinar de dureroasa pentru viata monahala de aici. Aproape toate manastirile au fost desfiintate, ramanand doar Putna, Dragomirna si Sucevita.
Dupa cum mai scrie arhim. Timotei Aioanei, Biserica Ortodoxa nu avea insa o organizare unitara. Sudul regiunii era supus Mitropoliei de la Iasi, iar nordul provinciei era organizat in Episcopia Radautilor. La 24 aprilie 1781, a avut loc o intelegere intre Mitropolitul Gavriil Callimachi de la Iasi si Mitropolitul Dosoftei Herescu, prin care s-a purces la arondarea eparhiei bucovinene. Practic, s-au facut niste schimburi de teritorii, in asa fel incat Eparhia de Radauti sa conduca spiritual si canonic toate tinuturile regiunii luate de austrieci in ocupatie.
La 12 decembrie 1781, Episcopia Bucovinei s-a mutat la Cernauti, episcopul Dosoftei fiind numit episcop al Bucovinei. Din acel moment, vechea Mitropolie a fost impartita in Mitropolia Moldovei, cu eparhiile Roman si Husi, si Mitropolia Bucovinei, cu Episcopia sufragana la Radauti. Dupa anexarea Bucovinei si a Basarabiei la Uniunea Sovietica, in 1940, Mitropolia Bucovinei s-a mutat la Suceava. In anul 1948, Mitropolia Bucovinei s-a transformat in Arhiepiscopia Sucevei care, in 1950, s-a unit cu Eparhia Iasilor, centrul ramanand la Iasi, iar Mitropoliei Moldovei de pe atunci i s-a adaugat si titlul de „a Sucevei“.
16 ani sub titulatura Mitropolia Moldovei si Bucovinei
Este foarte important de mentionat faptul ca „resedinta mitropolitana s-a mutat la Iasi abia in timpul Mitropolitului Dosoftei (1671-1674 si 1675-1686), desi capitala tarii se mutase inca din timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanu, intre anii 1564 si 1568. Este adevarat ca in timpul lui Alexandru Lapusneanu, mitropolitul venea frecvent la
Dupa 1990 s-a realizat o noua organizare. Sigur ca orice schimbare administrativ-bisericeasca a fost determinata de contextul mai larg al tarii, aceasta impunand o schimbare si in ceea ce priveste o structura organizatorica a Patriarhiei chiar. Astfel a luat fiinta Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, s-a mentinut cea a Romanului, iar in 1995 a fost reinfiintata Episcopia de la Husi. Totodata, Mitropolia Moldovei si Sucevei a primit titulatura de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
Pe locul Catedralei mitropolitane au mai existat doua biserici
Pe locul unde se afla astazi Catedrala mitropolitana au existat inca alte doua biserici. Prima, Biserica Alba, ctitorita de Stefan cel Mare si Sfant al Moldovei, si o a doua biserica, numita Stratenia („Intampinarea Domnului“), ctitorita de Anastasia Doamna. Pe locul acesteia, in anul 1833, marele mitropolit al Moldovei Veniamin Costachi a pus piatra de temelie a noii catedrale mitropolitane. Lucrarile de zidarie au fost terminate in 1839, dar la putin timp dupa incheierea lucrarilor, turnul al cincilea, care se afla pe mijloc, si boltile au cazut. Astfel, catedrala a ramas neterminata, pana cand, dupa mai mult de 40 de ani, un alt mitropolit al Moldovei, Iosif Naniescu, considerat de lumea eclesiala, dar si de credinciosi ca fiind un mitropolit cu viata sfanta, a dispus reluarea lucrarilor, care s-au incheiat in 1887, cand la 23 aprilie a avut loc slujba de sfintire.
Timp de 100 de ani, slujbele arhieresti se oficiau in Catedrala veche „Sf. Gheorghe“, cu cel de-al doilea hram „Sf. Teodora de la Sihla“, catedrala ce a fost construita intre anii 1761-1769, avand drept ctitor pe mitropolitul Moldovei Gavriil Callimachi. Folosita multa vreme ca muzeu mitropolitan, cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel, vechea catedrala a fost redata cultului divin in anul 1999, an in care i s-a adaugat si cel de-al doilea hram, „Sf. Teodora de la Sihla“, fiind astfel randuita ca lacas de inchinare pentru obstea calugaritelor de la Centrul Eparhial Iasi.
Structura administrativa a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei
Mitropolia Moldovei si Bucovinei este o subdiviziune a Bisericii Ortodoxe Romane, avand in componenta actualmente doua arhiepiscopii: a Iasilor si a Sucevei si Radautilor, precum si doua episcopii: Roman si Husi.
1. Arhiepiscopia Iasilor, arhipastorita de Inalt Prea Sfintitul Daniel, care este si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a fost infiintata in anul 1990 si este formata din 12 protopopiate:
2. Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, arhipastorita de Inalt Prea Sfintitul Pimen este alcatuita din patru protopopiate: Suceava, Campulung Moldovenesc, Radauti si Falticeni, toate in judetul Suceava. Acestea cuprind 12 manastiri si peste 380 de parohii, cu aproape 400 de biserici, in care slujesc aproximativ 400 de preoti.
3. Episcopia Romanului, arhipastorita de catre Prea Sfintitul Eftimie, are in componenta cinci protopopiate: Roman (judetul Neamt),
4. Episcopia Husilor, arhipastorita de catre Prea Sfintitul Ioachim, a fost infiintata in anul 1598, apoi, dupa ce in timpul comunismului, in anul 1949, fusese desfiintata, a fost reinfiintata in anul 1995. Cuprinde cinci protopopiate: Husi, Barlad, Vaslui, Negresti si Falciu (toate in judetul Vaslui), 14 manastiri si schituri cu aproximativ 300 de parohii, deservite de circa 300 de preoti.
Impresionanta pictura in stil bizantin
Catedrala Episcopala „Cuvioasa Parascheva“ din Roman a fost ridicata in secolul al XVI-lea. In vremea episcopilor Ioanichie (1747-1769) si Leon Gheuca (1769-1786) au avut loc reparatii importante, restaurandu-se indeosebi turla, altarul si naosul bisericii, fara a fi afectate prea mult arhitectura initiala. Pe langa valoarea sa istorica si arhitecturala, catedrala Episcopiei Romanului retine atentia numerosilor sai vizitatori si prin frumusetea picturii interioare, pictura bizantina in fresca.
Episcopia Romanului a constituit de-a lungul veacurilor si un important centru de cultura medievala romaneasca, in scaunul sau aflandu-se adesea carturari de seama, cu multiple preocupari spirituale si un larg orizont de cunoastere.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.