A dus Ortodoxia in inima Parisului

 

Ucenic al stranepotului lui Creanga la Manastirea Sihastria, primul calugar roman care a infiintat o manastire ortodoxa romana in inima Parisului, primul arhiereu hirotonit in mileniul III in Romania, fac din PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, una dintre cele mai pitoresti fete bisericesti din Romania.


Nascut la 29 martie 1954, la Stanita, judetul Neamt, Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul este al treilea copil din cei opt ai familiei Anica si Nicolae Giosanu. "Din botez am purtat numele de Ilie. Eram intr-o familie cu multi calugari, o familie cu vocatie spre monahism. Din cei proveniti din familia mea, au fost persoane care au renuntat la aceasta lume si s-au dedicat trup si suflet lui Dumnezeu.

Si as putea aminti aici pe parintele arhimandrit Ioanichie Balan de la Manastirea Sihastria, autorul a numeroase carti de cultura teologica, Iosefina Giosanu, stareta Manastirii Varatec, Acachia Caus, stareta Manastirii Razboieni", ne-a spus Prea Sfintitul Arhiereu-vicar Ioachim. La varsta de 14 ani a intrat ca frate la Manastirea Neamt. Dupa ce a absolvit, in 1975, Seminarul Teologic din Neamt, in1980, a absolvit Facultatea de Teologie din Bucuresti. In anul 1980, a fost tuns monah la Manastirea Bistrita, nas de botez fiindu-i arhimandritul Ioanichie Balan. A fost primul calugar tuns la manastirea Bistrita dupa 40 de ani de regim comunist. In anul 1985 a fost chemat de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Sucevei, la Centrul Eparhial din Iasi, unde a slujit ca diacon. In 1990, a fost trimis de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la studii in Franta, la Institutul Saint Serge din Paris, unde a inceput doctoratul in teologie, avand ca indrumatori pe reputatii teologi Olivier Clement si Boris Bobrinskoy. La Paris a reusit ceea ce parea imposibil: sa infiinteze o manastire ortodoxa. "Am intalnit in Franta o diaspora romaneasca foare divizata si am incercat sa ii unesc in jurul Bisericii. Cea mai importanta realizare a fost crearea primei manastiri romanesti in Occident, la Rosiers, cu hramul "Buna Vestire". Am creat acest lacas de rugaciune si meditatie in casa primita prin testament din partea unui aviator Marian Chapy", ne-a povestit PS Ioachim Bacauanul.


Cu o activitate misionara intensa la nivel local, in anii de slujire arhiereasca in calitate de Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, fire optimista, vede lucrurile mergand spre bine. "Sunt un om optimist si vad societatea intr-o perspectiva prospera. Tara noastra a iesit din perioade mult mai critice decat cea pe care o traversam acum. Cred ca va fi o revigorare a vietii materiale, insa mi-e teama ca aceasta situatie va putea genera o criza spirituala. Deocamdata nu au aparut astfel de semne". (Constantin GHERASIM)

 

 

.

28 Martie 2007

Vizualizari: 2018

Voteaza:

A dus Ortodoxia in inima Parisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE