Absolventii de seminarii teologice sau cei de licee care vor sa se inscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi au posibilitatea sa faca acest lucru pana pe 18 iulie, inclusiv. Prima zi de inscrieri la facultatea de teologie ieseana a fost 13 iulie 2009.
„Numarul de locuri alocat pentru fiecare specializare este urmatorul: pentru Teologie Ortodoxa Pastorala, cursuri de zi, 56 de locuri la buget si 150 de locuri la taxa; pentru Teologie Ortodoxa Didactica si Teologie Ortodoxa Sociala, cate 15 locuri la buget si 10 locuri la taxa, iar la specializarea Arta sacra, cursuri de zi, 30 de locuri la buget si 10 locuri la taxa. De asemenea, mai avem un loc la buget pentru candidatii din Republica Moldova si un loc pentru cei de etnie roma“, a declarat parintele prof. dr. Ioan Cristinel Tesu, directorul Departamentului Teologic din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi.
Potrivit calendarului admiterii din aceasta vara pentru anul universitar 2009-2010, in perioada 19-21 iulie este programata selectia dosarelor si afisarea rezultatelor.
„Din media finala, o pondere de 50% va fi alocata mediei obtinute la disciplina Dogmatica ortodoxa, pentru absolventii de seminar, si media la Limba si literatura romana pentru absolventii celorlalte licee; 40% din media generala a anilor de studiu si 10% din media de la bacalaureat. Aceasta, pentru Teologie Pastorala, pentru ca la celelalte specializari media va fi calculata astfel: 50% din media obtinuta de candidat la Limba si literatura romana in liceu, 40% din media anilor de liceu sau seminar, iar 10% reprezinta media generala de la bacalaureat. Olimpicii vor fi admisi fara concurs de admitere“, a mai explicat parintele profesor Tesu.
De asemenea, in aceasta perioada, Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ mai organizeaza si admiterea pentru ciclul doi de studiu sau scoala masterala, in prezent existand cinci directii de studiu, respectiv Hermeneutica Biblica si Teologie Biblica, avand 14 locuri la buget si 20 la taxa, Teologie Sistematica in context contemporan, Teologie Viata Bisericii Istorie si actualitate, Teologie practica si pastoral-misionara si Patrimoniu cultural, acestea patru din urma avand alocate cate 15 locuri la buget si 20 la taxa. Pentru absolventii teologi, media de admitere va fi formata din 50% - media obtinuta la disciplina Teologie Dogmatica in timpul anilor, 40% - media generala a creditelor transferabile din anii de studiu, iar 10% va reprezenta media generala a examenului de licenta. Pentru ceilalti candidati, de la alte facultati, media va fi calculata in proportie de 50% din media generala obtinuta in anii de studiu si 50% din media generala a examenului de licenta pe care candidatul l-a sustinut.
„Punctele cele mai atractive ale facultatii noastre ar putea fi un corp profesoral format la universitati si facultati de prestigiu de Teologie din Europa; de asemenea, un numar sporit de la un an la altul de burse de studiu in strainatate, de care pot beneficia studentii facultatii noastre, sau continuarea studiilor teologice in ciclul al doilea, la masterate, sau la scoala doctorala, ciclul al treilea. De asemenea, avem o biblioteca cu peste 100.000 de titluri, cea mai mare parte dintre acestea in limbi straine si de mare actualitate. Un alt aspect demn de luat in calcul este climatul sau atmosfera duhovniceasca specifica Moldovei in general, dar si facultatii noastre, pentru ca sediul acesteia este in proximitatea Catedralei mitropolitane, care adaposteste moastele Sfintei Preacuvioase Maicii noastre Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei“, a mai aratat parintele Tesu.
Sursa: ziarullumina.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.