Astazi, parintele Nicolae Steinhardt ar fi implinit 95 de ani

 

Astazi, 12 iulie, se implinesc 95 de ani de cand monahul Nicolae Steinhardt vedea lumina zilei. S-a nascut in anul 1912, in comuna Pantelimon, langa Bucuresti, primind la botez numele de Nicu - Aurelian Steinhardt. Intre anii 1919-1929 a urmat cursurile scolii primare si ale liceului "Spiru Haret", unde l-a avut coleg mai mare pe Constantin Noica. Dupa 1929, a inceput sa frecventeze cenaclul literar "Sburatorul", al lui Eugen Lovinescu, descoperindu-si astfel talentul literar. In 1934, isi lua licenta in drept si litere la Universitatea din Bucuresti si publica primul volum, intitulat "In genul .

tinerilor". In 1936, si-a sustinut la Bucuresti doctoratul in drept constitutional. Intre 1937-1938, a calatorit in Elvetia, Viena, Paris si in Anglia. In 1939 a revenit in tara, angajandu-se la "Revista Fundatiilor Regale". A fost inlaturat de aici in 1940, urmand o perioada de privatiuni pe motive etnice (1940-1944). A revenit la "Revista Fundatiilor Regale", depunand o intensa activitate publicistica si critica, pana in 1948. Din acest an si pana in 1959, a suferit o noua perioada de privatiuni, alaturi de pleiada intelectualitatii romanesti interbelice, fiind anchetat in procesul intentat lui Constantin Noica, pentru ca nu a depus marturie impotriva acestuia.

A fost condamnat la 13 ani de munca silnica, sub acuzatia de "crima de uneltire contra ordinii sociale". La 15 martie 1960, a fost botezat in inchisoarea de la Jilava de ieromonahul Mina Dobzeu. In timpul detentiei, a fost supus rigorilor comuniste din inchisorile de la Jilava, Gherla, Aiud etc. A fost eliberat in august 1964, incepand o intensa activitate de traducator. O data cu volumul "Intre viata si carti", publicat in 1976, si volumul "Incertitudini literare" (1980), incepea "deceniul operelor de autor".


In anul 1980, intra in obstea Manastirii Rohia, fiind calugarit la 15 august. La manastire, a indeplinit functia de bibliotecar, paralel intensificandu-si activitatea literara, dar si preocuparile legate de viata manastireasca (participarea la slujba, povatuirea pelerinilor si elaborarea predicilor). A trecut la cele vesnice la 29 martie 1989, in Spitalul din Baia Mare, iar la inmormantarea sa, supravegheata de securitate, au reusit sa se stranga cei mai buni prieteni, alaturi de care a suferit nedreptatile regimului dictatorial.


Este autor al numeroase carti, cea mai importanta parte a operei sale aparand postum, dupa 1989, cand regimul dictatorial din Romania a fost inlaturat. Printre acestea, se numara si "Jurnalul Fericirii", care, dupa propria-i marturie, este testamentul sau literar.

 

 

 

.

12 Iulie 2007

Vizualizari: 1588

Voteaza:

Astazi, parintele Nicolae Steinhardt ar fi implinit 95 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE