Au inceput manifestarile dedicate Sfantului Antim Ivireanul


In aceste zile, in orasul Ramnicu Valcea se desfasoara cea de-a VIII-a editie a "Zilelor Sf. Ierarh Antim Ivireanul". Incepand de ieri, 24 septembrie, pana pe 27 septembrie au loc slujbe religioase, expozitii, recitaluri de muzica religioasa, lansari de carte si evocari.

Episcopia Ramnicului organizeaza in acest an ample manifestari religioase si culturale dedicate Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul.

In cadrul celei de-a VIII-a editii a "Zilelor Sf. Ierarh Antim Ivireanul", in perioada 24-27 septembrie, au loc slujbe religioase, Festivalul Artei Sacre "Gradina Maicii Domnului", expozitii, recitaluri de muzica religioasa, lansari de carte si evocari. Traditia sarbatoririi la Ramnicu Valcea a Sf. Antim Ivireanul s-a instituit in urma cu opt ani, cand acesta a fost ales ca ocrotitor al Eparhiei Ramnicului.

Deschiderea oficiala a avut loc dupa Sfanta Liturghie, la Catedrala episcopala din Ramnic. In continuare, a avut loc festivalul artei sacre "Gradina Maicii Domnului", iar de la ora 16.00, la complexul cultural-religios al Episcopiei, in sala "Sf. Antim Ivireanul", a avut loc vernisajul expozitiei "Monahism si Arta".

In calendarul evenimentelor din acest an dedicate Sf. Antim Ivireanul au fost introduse manifestari noi. Parintele Constantin Carstea, consilier cultural al Episcopiei Ramnicului, a vorbit la Radio Trinitas despre doua dintre cele mai importante schimbari: "Spre deosebire de ceilalti ani, au intervenit si manifestari noi. Amintim, in primul rand, de cele ale Asociatiei Tinerilor Ortodocsi «Sf. Antim Ivireanul», si ma refer aici la concursul de cantari religioase «Iubi-te-voi, Doamne!». Finala acestui concurs va avea loc marti, 26 septembrie, la ora 14.00, la Episcopia Ramnicului, iar concurentii, sapte coruri si sapte cantareti, vor fi recompensati pentru prestatia lor cu un premiu de exceptie si cu un trofeu. De asemenea, ca o noutate anul acesta, luni avem si un concurs dedicat vietii si activitatii Sf. Antim Ivireanul, organizat sub patronajul Episcopiei".

Noi manifestari

Cu o seara inainte de ziua sarbatoririi Sf. Antim Ivireanul (miercuri, 27 septembrie), in municipiul Ramnicu Valcea va fi organizata o procesiune cu icoana Sf. Antim. Soborul de preoti si credinciosii vor pleca de la Catedrala episcopala pe un traseu care va cuprinde principalele institutii din oras. "La ora 17.00 va avea loc Vecernia cu Litia pentru Sf. Antim Ivireanul, urmand ca la ora 19.00 sa aiba loc o procesiune solemna cu icoana Sf. Antim Ivireanul pe traseul: Episcopie - Biblioteca - Prefectura - Primarie - Troita Sfantului Antim (cu slujba) - Episcopie. Miercuri, la orele 09.00, pe scena din parcul Episcopiei se va oficia Sf. Liturghie arhiereasca, unde sunt invitati 12 ierarhi, precum si o delegatie din sase membri din Georgia, locul originar al Sf. Antim Ivireanul, o delegatie care este insotita de un profesor universitar, care este si presedintele unei fundatii romano-georgiene, un lector universitar, un student si trei ierarhi care vor sosi la Ramnicu Valcea si vor fi prezenti la manifestarile dedicate Sf. Antim Ivireanul", a mai spus pr. Constantin Carstea.

Personalitatea sfantului ierarh

Sfantul Ierarh Antim Ivireanul a pastorit Episcopia Ramnicului intre 1705-1708. Parintele Constantin Carstea a elogiat personalitatea Sf. Ierarh Antim Ivireanul, prezentand invataturile Sfantului pe care ar trebui sa le urmeze fiecare credincios: "Rare sunt chipurile care sintetizeaza o multime de daruri si de calitati de exceptie ca cel care a fost pastorul acestei eparhii intre anii 1705-1708. Aceste calitati de exceptie ale unui om de alt neam ne obliga pe noi, ramnicenii, sa militam continuu pentru pastrarea dreptei credinte in Dumnezeu si certitudinea ca Hristos este Mantuitorul lumii - Calea, Adevarul si Viata; sa invatam ca sarcina de capetenie a fiecarui crestin botezat in numele Sf. Treimi este aceea de a regasi si a vedea in aproapele sau, printr-o atitudine de iubire crestina pe semenul sau; sa pastram cu toata firea si sfintenia ceea ce este mai frumos si sfant in aceasta parte de tara si cu ceea ce Romania se poate mandri prin prezenta ei in simfonia popoarelor europene si ale lumii. Sfantul Antim ne invata ca nimic nu trebuie precupetit in ceea ce priveste atitudinea fata de tara in care ne-am nascut, fata de limba in care am rostit primele cuvinte din viata noastra".

Narcisa BALABAN

.

25 Septembrie 2006

Vizualizari: 2236

Voteaza:

Au inceput manifestarile dedicate Sfantului Antim Ivireanul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE