Biblia de la 1688, readusa in actualitate, la Galati


Biblia de la 1688, readusa in actualitate, la Galati

Urmare a hotararii Sfantului Sinod, prin care 2008 este numit "Anul jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii", in zilele de 23 si 24 mai, la Galati s-a desfasurat Simpozionul National "Biblia de la Bucuresti - 1688, monument de cultura, limba si spiritualitate romaneasca". Evenimentul, gazduit de sala "Episcop Melchisedec Stefanescu" a Centrului Eparhial a fost organizat cu binecuvantarea Preasfintitului Casian, Episcopul Dunarii de Jos, de Departamentul teologic al Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati.

Deschiderea lucrarilor simpozionului a fost oficiata de Episcopul Dunarii de Jos, PS Casian care, in cuvantul sau, a rememorat semnificatiile culturale ale anului in curs: 320 de ani de la prima tiparire integrala a Bibliei in limba romana (in 1688) si 500 de ani de la tiparirea primei carti pe pamant romanesc - Liturghierul de la 1508. Preasfintia Sa a subliniat marea importanta, pentru cultura romaneasca si pentru cea europeana, a secolelor XIV-XVII, care fac din Biserica noastra "scoala neamului romanesc". Editiile monumentale de la Balgrad (1648) si Bucuresti (1688) se nasc din truda fara de odihna a unor pasionati traducatori si tipografi si sintetizeaza valoarea manuscriselor romanesti si slavone si a tipariturilor anterioare.

Numele si activitatea lui Macarie Ieromonahul, ale lui Filip Moldoveanul, ale diaconului Coresi si fiului sau, Serban, ale Sfantului Ierarh Dosoftei, Mitropolitului Simeon Stefan, ale fratilor Greceanu au strabatut intr-o clipa veacurile, aratandu-se aievea, prin evocarile ce s-au facut, au sacralizat si au infiorat atmosfera stiintifica din cadrul dezbaterilor.

"Lumini din luminile" marilor traducatori

Efortul acestor ilustri nascatori de limba romana a fost continuat de alti ctitori, mai noi, neuitati, numiti la simpozion "urmatori si lumini din luminile acelora": fericitii intru adormire patriarhii Justin si Teoctist, carturarul-mitropolit Antonie Plamadeala, alti ierarhi, profesori de teologie, cercetatori, istorici, filologi, care au fost pomeniti cu evlavie, din caseta de ostenitori ai editiei jubiliare a Bibliei de la 1688, tiparita in 1988, la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.

A fost apreciata, de asemenea, ca o incununare a acestei pleiade de haruiti, initiativa Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane care, din pasiunea sa pentru cercetare, ca profesor universitar, a lansat programul national dedicat Sfintei Scripturi si Sfintei Liturghii, in acest an jubiliar.

Cuvantul episcopului de la Galati a accentuat si modul in care se regaseste textul scripturistic in randuielile din Ceaslov - Utrenie, Vecernie, Ceasuri si Mijloceasuri, in celelalte carti de cult si in tot cultul ortodox. Iar ca magistri ai talcuirii si trairii Sfintei Scripturi au fost aratati Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Chiril al Alexandriei si Sfantul Atanasie cel Mare, din operele carora s-au citat texte pline de teologie adanca si frumusete poetica, referitoare la Scriptura.

Domnul prof. univ. dr. Toader Munteanu a transmis mesajul conducerii si al colegiului academic ale Universitatii "Dunarea de Jos", apreciind initiativa si recunoscand rolul important pe care Departamentul teologic il are in cadrul universitatii galatene, iar conf. univ. dr. Denisia Liusnea a citit mesajul decanatului Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie de la Galati.

Au urmat referatele stiintifice ale participantior la simpozion, structurate pe trei sectiuni. Aceasta sesiune de comunicari stiintifice a fost caracterizata de doua elemente. In primul rand, participarea unor cadre universitare de la diverse facultati si, in al doilea rand, pluralitatea si interdisciplinaritatea abordarii temelor. Toate aceste referate vor fi valorificate prin publicarea lor intr-un volum colectiv, la editura Episcopiei Dunarii de Jos.

Preocupari ale studentilor galateni

Urmand programei universitare, dar si programului sinodal de aprofundare a cunoasterii textului scripturistic, pe parcursul intregului an universitar in curs, teologii galateni au primit, din partea profesorilor indrumatori, diverse teme biblice la lucrarile de seminar si au urmat, in cadrul cursurilor universitare, dar si in particular, un program de citiri din Sfanta Scriptura. Dintre studentii care sunt in anul terminal, unii au abordat la licenta teme biblice.

Ca o incununare a acestor preocupari, simpozionul a avut si o sectiune de referate sustinute de studenti, la tema.

Studentii au demonstrat seriozitate in abordarea acestor teme, impresionand auditoriul prin densitatea informatiei teologice si prin convingerea cu care si-au sustinut discursul. Cei care au castigat spiritual din aceste mici lucrari stiintifice sunt autorii lor, dar si cei care au audiat referatele -seminaristi si elevi de la mai multe licee galatene. Pentru efortul lor de documentare, redactare si prezentare, studentii au fost nominalizati pentru a primi diplome si premii din partea universitatii.

Pentru a avea si o reprezentare concreta asupra temei simpozionului, studentii-referenti si ceilalti invitati au putut vedea cateva editii de referinta, constituite in expozitia "Editii ale Sfintei Scripturi in fondul de carte veche al Sfintei Episcopii a Dunarii de Jos", vernisata cu acest prilej.

Foloasele stiintifice, duhovnicesti si misionare

Simpozionul s-a incheiat sambata, concluziile acestuia fiind formulate de PS Episcop Casian Craciun si de pr. prof. dr. Nicolae Necula.

Mai intai, prin acest "eveniment siintific" a fost readusa in actualitate editia de la 1688 a Scripturii, referentiala pentru cultura romaneasca, dar si pentru tot spatiul european. Tema simpozionului, a evenimentului in sine, a provocat, la nivelul audientei, un fructuos dialog stiintific interdisciplinar, intr-o universitate preponderent tehnica, dar situata, ca marime si importanta, printre primele din Romania. Pentru studenti, evenimentul s-a constituit intr-o puternica motivatie de a redescoperi "parfumul" limbii romane vechi si de a aprecia aportul urias pe care inaintasii nostri l-au avut la maturizarea limbii romane, pana la forma ei de astazi. Pentru toti ceilalti invitati, simpozionul a fost o sansa de a constientiza valoarea acestui tezaur spiritual imens, ai carui beneficiari suntem cu totii, noi, cei de astazi, si cu care ne putem legitima in universalitate. (pr. Lucian Petroaia, consilier pentru invatamant in Episcopia Dunarii de Jos)

 

Contributii academice

De la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" din Bucuresti, la simpozionul de la Galati au participat: pr. prof. univ. dr. Nicolae Necula cu o expunere despre "Sfanta Scriptura in cultul liturgic ortodox", diac. prof. univ. dr. Ioan Caraza - "Lectionarul liturgic ortodox si importanta lui pentru interpretarea si traducerea Sfintei Scripturi" si asist. univ. dr. Alexandru Mihaila - "Observatii asupra traducerii Bibliei de la 1688".

De la Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie a Universitatii "Dunarea de Jos" au participat: prof. univ. dr. Ionel Candea - "Un exemplar al Bibliei de la Bucuresti in colectiile brailene", prof. univ. dr. Dan Rapa Buicliu - "Editiile integrale ale Bibliei Venetia - 1687 (greaca) si Bucuresti - 1688 (romana), in context bibliologic", conf. univ. dr. Denisia Liusnea - "Consideratii privind raporturile culturale si religioase dintre Tarile Romane si Sfintele Locuri, in perioada domniei Sfantului Constantin Brancoveanu".

Din cadrul aceleiasi universitati au sustinut referate interesante: conf. univ. dr. Doina Bejan de la Facultatea de Litere - "Traducerile textului biblic, momente ale racordarii culturii romanesti la comunitatea culturala europeana" si conf. univ. dr. Lucia Balint, de la Facultatea de Metalurgie si Stiinta Materialelor - "Omul si natura. Criza ecologica actuala reflectata in texte scripturistice si in cercetarile stiintifice".

Asistenta, alcatuita din elevi seminaristi, studenti teologi, masteranzi, profesori de religie, preoti din eparhie, a putut audia si contributiile profesorilor Departamentului teologic al Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie, gazdele acestui eveniment universitar: pr. lect. univ. dr. Leontin Popescu, care a vorbit despre "Sfanta Scriptura si teme ale Bioeticii crestine", pr. lect. univ. dr. Gabriel Dorin Pandele, cu referatul "Sfantul Domnitor Martir Constantin Brancoveanu, protector al culturii romanesti", pr. asist. univ. dr. Cristian Gagu - "Cult si cultura in limba romana, in sec. XV-XVII", pr. asist. univ. drd. Ionel Ostache - "Biblia de la 1688 - monument al limbii romane. Noi cercetari si ipoteze" si pr. asist. univ. drd. Constantin Oancea care a facut un comentariu la "Predica de pe Munte".

Ca si contributii externe, dar audiate cu mult interes, s-au dovedit referatul arhim. Daniil Oltean, vicarul administrativ al Eparhiei Dunarii de Jos, al pr. dr. Ovidiu Danut Soare, de la Seminarul Teologic "Sfantul Apostol Andrei", si cel al dr. Gina Luminita Scarlat.

.

25 Mai 2008

Vizualizari: 2088

Voteaza:

Biblia de la 1688, readusa in actualitate, la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE