Biserici inchinate Sfantului Prooroc Ilie


In aproape fiecare protopopiat din tara exista cate o biserica inchinata Sfantului Prooroc Ilie, la care romanii au mare evlavie. La cele mai multe dintre acestea se desfasoara ample activitati social-caritative, misionare si culturale.

 

In Iasi se afla doua biserici cu hramul „Sfantul Ilie“. Biserica Talpalari a fost ctitorita de marele vistiernic al Moldovei Iordache Cantacuzino. Amanunte despre istoria acestei biserici ne-a oferit parintele paroh Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar „Trinitas“: „Biserica Talpalari a fost ctitorita de catre marele vistiernic al Moldovei Iordache Cantacuzino, la jumatatea veacului al XVII-lea. De-a lungul veacurilor, biserica a avut parte de generozitatea multor familii boieresti si domnesti, printre acestea - familia primului ctitor a avut grija de sfanta biserica mai bine de doua veacuri si jumatate. Unul dintre marii reprezentanti ai familiei Cantacuzino, din ramura Cantacuzino Pascanu, a fost cel care s-a ingrijit de refacerea din temelie a bisericii la inceputul veacului al XIX-lea. De fapt, din aceasta perioada biserica este cunoscuta sub numele de Biserica Talpalari, numele acesta venind de la breasla care inchina aici la sfantul lacas si care avea grija de biserica in perioada respectiva“.

 

Biserica Talpalari a desfasurat de-a lungul timpului nu doar activitati pastoral-misionare, ci si cultural-artistice prin colaborarea cu Academia Mihaileana si mai apoi cu Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi. Detalii am aflat tot de la parintele consilier Nicolae Dascalu: „Biserica noastra a avut o legatura deosebita cu Academia Mihaileana, infiintata in anul 1835, si apoi cu Scoala de Arte Frumoase, care era situata in imediata vecinatate. Pentru o perioada, biserica a fost numita si «biserica a scoalelor». Legatura cu artele frumoase a fost reinviata in ultimii ani pentru ca in imediata apropiere a bisericii se afla Universitatea de Arte «George Enescu» si acolo a fost intemeiata o capela universitara pentru studentii artisti, care functioneaza in regim de cooperare spirituala cu parohia noastra. Asadar, este o legatura care a reinviat si se pastreaza in continuare“.

 

Cea mai mare biserica de parohie din Iasi se afla si sub ocrotirea Sfantului Ilie

 

Parohia „Sf. Prooroc Ilie“, „Nasterea Maicii Domnului“ si „Sfantul Nectarie“ din cartierul iesean Alexandru cel Bun isi sarbatoreste, de asemenea, cel de-al doilea hram. Piatra de temelie a lacasului a fost pusa in anul 1996, iar constructia propriu-zisa a inceput in anul 2000. In prezent, lucrarile se apropie de final, sfintirea lacasului fiind programata pentru aceasta toamna. Detalii ne-a oferit parintele paroh Petru Lehaci: „Sfintirea locului pentru biserica in constructie cu hramurile «Sfantul Prooroc Ilie», «Nasterea Maicii Domnului» si «Sfantul Nectarie» a avut loc in septembrie 1996. Este cea mai mare biserica de parohie din Iasi. In anul 2005 s-au finalizat lucrarile de incalzire centrala, iar apoi s-a montat tamplaria de aluminiu. Anul acesta am terminat partea de dulgherie a acoperisului. In prezent se lucreaza sustinut, cu trei echipe de muncitori, la tencuielile interioare pregatitoare pentru pictura in fresca, tencuielile exterioare in praf de marmura. Anul acesta speram sa finalizam lucrarile, cu ajutorul lui Dumnezeu si al celor trei sfinti ocrotitori, si sa facem slujba de sfintire inainte de a incepe pictura in biserica, in toamna aceasta. Avem promisiunea Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel ca in aceasta toamna va sfinti lacasul, si ne dorim sa aducem, cu aceasta ocazie, moastele Sfantului Nectarie din Grecia spre inchinare, si speram ca Domnul va randui ca o particica sa ramana si aici, in biserica noastra“. Parintele paroh Petru Lehaci ne-a vorbit si despre activitatile social-culturale pe care le desfasoara aceasta parohie: „Activitatea culturala si caritativ-filantropica desfasurata de parohia noastra este vasta. Scoatem periodic revista «Credinta ziditoare», care apare cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel. In ceea ce priveste latura social-caritativa, incercam sa zidim biserica din sufletele credinciosilor. Astfel, parohia noastra a fost de fiecare data alaturi de cei aflati in nevoi si, ca un exemplu, s-a oferit ajutor sinistratilor din Banat, unde am dus personal ajutoare constand in bani, materiale de constructii, haine si alimente“. Astazi, in cele doua biserici se va oficia Acatistul Sfantului Prooroc Ilie urmat de Sfanta Liturghie, iar la final pomenirea ctitorilor adormiti.

 

Actiuni social-caritative la Parohia „Sfantul Ilie“ Botosani

 

Si Parohia „Sfantul Ilie“ Botosani desfasoara activitati misionare si social-caritative dintre care parintele protopop si paroh Lucian Leonte a mentionat cateva: „S-a dat startul colectarii de alimente de catre tinerii din cadrul LTCOR Botosani, soldate cu procurarea unor importante cantitati de legume si fructe proaspete, pentru imbunatatirea meniului cantinei de ajutor social care functioneaza in cadrul parohiei. De asemenea, am desfasurat si programul O paine pentru fiecare» – initiativa unui grup de detinuti de la Penitenciarul Botosani pusa in aplicare in cadrul parohiei. La Bazarul de caritate, organizat periodic in cadrul parohiei Sfantul Ilie, participa, de fiecare data, multi credinciosi. Oamenii vin, atat in calitate de cumparatori ai unor produse de buna calitate, oferite la preturi modice, cat si in calitate de donatori ai obiectelor ce sunt evaluate si puse in vanzare la bazar. Banii obtinuti sunt folositi apoi pentru buna functionare a cantinei. De asemenea, bunii prieteni ai parohiei, membrii misiunii germane Diakonisches Werk din Düsseldorf, au venit si in acest an in vizita la Botosani, cu ajutoare pentru parohie, pentru manastiri si centre de plasament. Tot in cadrul parohiei noastre a fost organizat concursul Cunoaste si infaptuieste credinta, dotat cu premii substantiale, care atrage, an de an, zeci si zeci de tineri si copii“.

 

Nemtenii au si ei hram

 

Biserica „Sfantul Prooroc Ilie“ din orasul Targu Neamt isi sarbatoreste astazi hramul. Sfantul lacas dateaza din 1837 si este ctitorie a negustorului Alexandru Teoharie. Parintele Ioan Dogaru, protopop de Targu Neamt, ne-a vorbit despre cele mai importante momente din istoria acestei Biserici: „In Protopopiatul Targu Neamt avem o singura biserica cu hramul Sfantul Ilie. Aceasta se afla chiar in centrul orasului si a fost zidita intre anii 1837 - 1842, ridicata de un negustor vestit al locului - Alexandru Teoharie. Biserica a fost sfintita in anul 1842 in ziua Sfintilor Trei Ierarhi. In vara anului 1864, in saptamana Sfintelor Pasti, un incendiu a mistuit mai multe case aflate pe ulita bisericii, dar si acoperisul lacasului de cult, topind clopotele din turnul clopotnita. Refacerea acoperisului si turnarea clopotelor noi s-a facut in acelasi an. In anul 1877, cu prilejul unor reparatii generale, s-au facut importante danii in obiecte liturgice de catre familia ctitorului, dar si de alte persoane. Atunci au fost imbracate in argint icoanele mari de la catapeteasma si s-au confectionat vase liturgice din argint masiv. Catapeteasma dateaza din anul sfintirii bisericii, fiind sculptata in stil baroc“.

 

La 3 km nord-est de Suceava, in satul Sant-Ilie, se afla Biserica „Sfantul Ilie“, ctitorie stefaniana. Existenta anterioara a vreunei asezari calugaresti in aceasta zona nu este cunoscuta. Potrivit inscriptiei de deasupra usii de la intrare, una dintre cele mai frumoase si mai bine pastrate, piatra de temelie a bisericii a fost pusa la 1 mai 1488, iar lacasul a fost terminat intr-un timp record, la 15 octombrie acelasi an. La aceasta biserica, astazi biserica parohiala, se mai pastreaza un pocrovat, cu urmatoarea inscriptie in slavona: „Io Bogdan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn Tarii Moldovenesti, fiul lui Stefan Voievod, a facut acest pocrovat si l-a dat rugii sale Manastirea «Sf. Ilie»; in anul 7015, luna august, in 3“ (1507). In naos se afla un Scaun Domnesc, partea superioara cu stema Moldovei, iar in pronaos se afla doua sfesnice de lemn, artistic sculptate si colorate, care dateaza din timpul de inflorire a sculpturii sub Petru Rares. Pe Sfanta Masa se mai pastreaza doua cruci vechi de mana, ferecate in argint.

 

 

Monica DUMITRESCU

19 Iulie 2010

Vizualizari: 3392

Voteaza:

Biserici inchinate Sfantului Prooroc Ilie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact