In aproape fiecare protopopiat din
In
Biserica Talpalari a desfasurat de-a lungul timpului nu doar activitati pastoral-misionare, ci si cultural-artistice prin colaborarea cu Academia Mihaileana si mai apoi cu Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi. Detalii am aflat tot de la parintele consilier Nicolae Dascalu: „Biserica noastra a avut o legatura deosebita cu Academia Mihaileana, infiintata in anul 1835, si apoi cu Scoala de Arte Frumoase, care era situata in imediata vecinatate. Pentru o perioada, biserica a fost numita si «biserica a scoalelor». Legatura cu artele frumoase a fost reinviata in ultimii ani pentru ca in imediata apropiere a bisericii se afla Universitatea de Arte «George Enescu» si acolo a fost intemeiata o capela universitara pentru studentii artisti, care functioneaza in regim de cooperare spirituala cu parohia noastra. Asadar, este o legatura care a reinviat si se pastreaza in continuare“.
Cea mai mare biserica de parohie din
Parohia „Sf. Prooroc Ilie“, „Nasterea Maicii Domnului“ si „Sfantul Nectarie“ din cartierul iesean Alexandru cel Bun isi sarbatoreste, de asemenea, cel de-al doilea hram. Piatra de temelie a lacasului a fost pusa in anul 1996, iar constructia propriu-zisa a inceput in anul 2000. In prezent, lucrarile se apropie de final, sfintirea lacasului fiind programata pentru aceasta toamna. Detalii ne-a oferit parintele paroh Petru Lehaci: „Sfintirea locului pentru biserica in constructie cu hramurile «Sfantul Prooroc Ilie», «Nasterea Maicii Domnului» si «Sfantul Nectarie» a avut loc in septembrie 1996. Este cea mai mare biserica de parohie din
Actiuni social-caritative la Parohia „Sfantul Ilie“ Botosani
Si Parohia „Sfantul Ilie“ Botosani desfasoara activitati misionare si social-caritative dintre care parintele protopop si paroh Lucian Leonte a mentionat cateva: „S-a dat startul colectarii de alimente de catre tinerii din cadrul LTCOR Botosani, soldate cu procurarea unor importante cantitati de legume si fructe proaspete, pentru imbunatatirea meniului cantinei de ajutor social care functioneaza in cadrul parohiei. De asemenea, am desfasurat si programul O paine pentru fiecare» – initiativa unui grup de detinuti de la Penitenciarul Botosani pusa in aplicare in cadrul parohiei. La Bazarul de caritate, organizat periodic in cadrul parohiei Sfantul Ilie, participa, de fiecare data, multi credinciosi. Oamenii vin, atat in calitate de cumparatori ai unor produse de buna calitate, oferite la preturi modice, cat si in calitate de donatori ai obiectelor ce sunt evaluate si puse in vanzare la bazar. Banii obtinuti sunt folositi apoi pentru buna functionare a cantinei. De asemenea, bunii prieteni ai parohiei, membrii misiunii germane Diakonisches Werk din Düsseldorf, au venit si in acest an in vizita la Botosani, cu ajutoare pentru parohie, pentru manastiri si centre de plasament. Tot in cadrul parohiei noastre a fost organizat concursul Cunoaste si infaptuieste credinta, dotat cu premii substantiale, care atrage, an de an, zeci si zeci de tineri si copii“.
Nemtenii au si ei hram
Biserica „Sfantul Prooroc Ilie“ din orasul Targu Neamt isi sarbatoreste astazi hramul. Sfantul lacas dateaza din 1837 si este ctitorie a negustorului Alexandru Teoharie. Parintele Ioan Dogaru, protopop de Targu Neamt, ne-a vorbit despre cele mai importante momente din istoria acestei Biserici: „In Protopopiatul Targu Neamt avem o singura biserica cu hramul Sfantul Ilie. Aceasta se afla chiar in centrul orasului si a fost zidita intre anii 1837 - 1842, ridicata de un negustor vestit al locului - Alexandru Teoharie. Biserica a fost sfintita in anul 1842 in ziua Sfintilor Trei Ierarhi. In vara anului 1864, in saptamana Sfintelor Pasti, un incendiu a mistuit mai multe case aflate pe ulita bisericii, dar si acoperisul lacasului de cult, topind clopotele din turnul clopotnita. Refacerea acoperisului si turnarea clopotelor noi s-a facut in acelasi an. In anul 1877, cu prilejul unor reparatii generale, s-au facut importante danii in obiecte liturgice de catre familia ctitorului, dar si de alte persoane. Atunci au fost imbracate in argint icoanele mari de la catapeteasma si s-au confectionat vase liturgice din argint masiv. Catapeteasma dateaza din anul sfintirii bisericii, fiind sculptata in stil baroc“.
La 3 km nord-est de Suceava, in satul Sant-Ilie, se afla Biserica „Sfantul Ilie“, ctitorie stefaniana. Existenta anterioara a vreunei asezari calugaresti in aceasta zona nu este cunoscuta. Potrivit inscriptiei de deasupra usii de la intrare, una dintre cele mai frumoase si mai bine pastrate, piatra de temelie a bisericii a fost pusa la 1 mai 1488, iar lacasul a fost terminat intr-un timp record, la 15 octombrie acelasi an. La aceasta biserica, astazi biserica parohiala, se mai pastreaza un pocrovat, cu urmatoarea inscriptie in slavona: „Io Bogdan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn Tarii Moldovenesti, fiul lui Stefan Voievod, a facut acest pocrovat si l-a dat rugii sale Manastirea «Sf. Ilie»; in anul 7015, luna august, in 3“ (1507). In naos se afla un Scaun Domnesc, partea superioara cu stema Moldovei, iar in pronaos se afla doua sfesnice de lemn, artistic sculptate si colorate, care dateaza din timpul de inflorire a sculpturii sub Petru Rares. Pe Sfanta Masa se mai pastreaza doua cruci vechi de mana, ferecate in argint.
Monica DUMITRESCU
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.