Biserici in sarbatoare


Mai multe biserici de parohie sau manastire isi praznuiesc astazi hramul: „Intrarea Maicii Domnului in Biserica“. Cu cateva zile inainte de hram, Biserica „Vovidenia“ de la Iasi si-a recuperat tezaurul de la Banca Nationala.

Biserica „Vovidenia“ din Iasi isi sarbatoreste astazi hramul. Lacasul de cult a fost ridicat inainte de anul 1645, traditia atribuind ctitoria domnitorului Vasile Lupu. „Aprecierile specialistilor ne indreptatesc sa credem acest lucru pentru ca mai sunt si alte biserici in Iasi cu aceeasi arhitectura care sunt ctitorii ale domnitorului si, prin urmare, credem ca Vasile Lupu este ctitorul acestei biserici“, ne-a argumentat pr.

slujitor Daniel Isai.

De la el am aflat ca pe data de 17 noiembrie s-a reusit recuperarea de la Banca Nationala a tezaurului Bisericii care contine monede din spatiul german, bijuterii. „O piesa interesanta si de o mare valoare este o moneda mica din aur din perioada Imparatului Iustinian I, care are chipul acestuia imprimat pe una dintre fete“, a adaugat pr. Isai. In anul 1992 Biserica „Vovidenia“ a fost oferita spre folosinta Asociatiei studentilor greci din Iasi, iar in 2002 a fost preluata, pentru o perioada, de Comunitatea elena.

Pr. Isai ne-a vorbit si despre un proiect realizat de Biserica „Vovidenia“ la initiativa IPS Mitropolit Daniel. „Se va construi un azil de batrani, pentru a dubla astfel activitatea liturgica din sanul Bisericii prin ajutorarea batranilor. Anul acesta s-a pus la punct documentatia necesara realizarii proiectului. In ceea ce priveste fondurile, speram ca acestea sa fie obtinute printr-un proiect realizat in colaborare cu un grup de americani prin Fundatia -Solidaritate si Speranta- a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei“, a incheiat pr. Isai.

De Vovidenia sunt sarbatoriti cizmarii din Vicov

Tot astazi isi mai praznuiesc hramul si Biserica „Precista Mica“ din Roman, „Vovidenia“ din Bucuresti si „Vovidenia“ din Barlad. Aceasta este cea mai veche biserica din Barlad, construita, initial, din lemn la 1600. In 1825 a fost ridicata biserica din zid, catapeteasma acesteia avand valoare de patrimoniu.

La Biserica Vovidenia din Vicovul de Sus, judetul Suceava, hramul devine o sarbatoare a intregii comunitati, dar si a cizmarilor. „Dupa Sfanta Liturghie urmeaza o randuiala specifica aici in Bucovina. Pe langa pomenirea ctitorilor vii si adormiti se pomenesc la o rugaciune speciala toti meseriasii, dar in special cizmarii - meserie specifica acestei localitati. Dupa slujbe credinciosii se miruiesc, iau anafura si li se imparte la iesirea din biserica din orfandele aduse spre binecuvantare“, ne-a marturisit pr. paroh Mircea Irina.

Schituri si manastiri in sarbatoare

In judetul Neamt se afla doua asezari monahale cu hramul Vovidenia. Schitul de la Manastirea Neamt si Manastirea Pestera. Cea din urma a fost infiintata dupa anul 1990, la initiativa si cu sprijinul credinciosilor din zona. Asezamantul a fost sfintit in septembrie 1997 de catre IPS Mitropolit Daniel.

Schitul „Intrarea Maicii Domnului in Biserica“ din Sichevita - Episcopia Caransebesului este printre putinele asezari monahale din aceasta zona care au ca hram Vovidenia.

Acest schit a fost infiintat la initiativa credinciosilor in anul 2001. De la maica stareta am aflat ca principala ascultare a maicilor este munca pe santierul manastirii: „Pentru ca avem santier, ziua practicam rugaciunea inimii, iar seara, dupa ora 22.00, facem slujbele. Pe o raza de 80 de kilometri nu este nici o alta manastire si de aceea credinciosii din satul Gornea impreuna cu pr. Paroh Ioan Moldovan au pus suflet pentru infiintarea acestei asezari“.
In Episcopia Argesului se afla doua manastiri care isi praznuiesc astazi hramul. Manastirea Bascovele a fost ctitorita de comisul Serban Cantacuzino in anul 1695. Biserica a fost distrusa de un cutremur in anul 1838 si refacuta cinci ani mai tarziu.

Manastirea Ciocanu din judetul Arges a fost ridicata in sec. al XVII-lea de Nifon Monahul. Si aceasta a fost distrusa de un cutremur in anul 1802 si reparata de cuviosul Neofit si Lupan Rodovici. A fost refacuta in 1865. Ramasa in ruina, a fost restaurata in anul 1932. La ora actuala, se afla in curs de finalizare noua biserica de zid inceputa in anul 1999.

Manastirea Snagov din Arhiepiscopia Bucurestilor isi sarbatoreste si ea hramul astazi.


de Monica DUMITRESCU

 

.

21 Noiembrie 2005

Vizualizari: 2242

Voteaza:

Biserici in sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE