In Duminica Tuturor Sfintilor isi serbeaza hramul Biserica Banu, Manastirea Bucium si Capela Penitenciarului Botosani. IPS Mitropolit Daniel va oficia maine Sfanta Liturghie la Manastirea Bucium.
Pe data de 18 iunie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Duminica Tuturor Sfintilor, doua biserici din Iasi si una din Botosani sunt in mare sarbatoare. Astfel, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel va oficia maine slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Bucium. In prealabil, astazi, la Bucium va fi oficiata slujba Privegherii.
De asemenea, tot astazi, la Biserica Banu va fi oficiata slujba Vecerniei unita cu Litia, iar
maine Sfanta Liturghie.
Biserica Banu a fost ridicata in anul 1705, pe atunci la marginea targului Iesilor, de catre banul Savin Zmucila. Lacasul primea hramul „Adormirea Maicii Domnului“. Pentru ca in anul 1800 biserica din lemn era intr-o stare avansata de degradare, credinciosii indemnati de Mitropolitul Moldovei Iacob Stamate, au ridicat actuala biserica inchinata sarbatorii „Duminica Tuturor Sfintilor“. In amintirea celei dintai biserici si a ctitorului ei, noul lacas a fost numit „Biserica Banului“. Catapeteasma este sculptata in lemn de tei, icoanele fiind pictate de Eustatie Altini, cel dintai pictor din
Moldova, care a facut trecerea de la stilul bizantin catre cel neoclasic. Printre obiectele liturgice valoroase care se afla in patrimoniul Bisericii Banu se numara si chivotul din argint datat din 1802 si icoana Maicii Domnului adusa in anul 1705 din insula Cipru de catre Savin Banu si imbracata in argint de Iacob Stamate. „Comitetul parohial a hotarat ca dupa slujba Vecerniei sa oferim 100 de pachete cu hrana persoanelor nevoiase si pelerinilor, iar in ziua hramului, vom oferi 150 de pachete. Organizam, de asemenea, cu sprijinul Filarmonicii o prezenta corala aici, la biserica, corala care va infrumuseta sarbatoarea si, de asemenea, vom mai avea si invitati din mediul cultural al orasului“, ne-a declarat parintele paroh Dumitru Merticaru.
Manastirea Bucium – amintirea Maicii Domnului Prodromita
Si Manastirea Bucium isi serbeaza
maine hramul. Schitul a fost intemeiat in 1863, de catre monahii Nifon si Nectarie. Prin grija Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, vatra monahala s-a extins considerabil, detinand o frumoasa vie din productia careia se obtine vin liturgic. Biserica manastirii a fost sfintita in anul 1871 de catre mitropolitul Calinic Miclescu. In vremea mitropolitilor Sebastian Rusan si Iustin Moisescu, biserica a fost reparata si extinsa, fiind impodobita cu fresca in anul 1967. In anul 1991, schitul a devenit manastire. Tot aici se afla si „Casa Roznovanu“, resedinta mitropolitana inconjurata de un frumos parc dendrologic.
Manastirea este vestita insa pentru legatura spirituala pe care o are cu Schitul romanesc Prodromul de la Muntele Athos. Si aceasta pentru ca icoana nefacuta de mana omeneasca a Maicii Domnului a fost sfintita chiar la Manastirea Bucium. Calugarii batrani de la Bucium povestesc ca, timp de trei zile, cat a stat icoana aici, numerosi bolnavi au primit tamaduire de la Maica Domnului. De altfel, in biserica sunt pictate scene de la sfintirea Prodromitei si vindecarile miraculoase.
Sarbatoarea care ofera modele de traire ortodoxa
Maine mai este hram si la Capela Penitenciarului Botosani. „Dorim sa impartasim impreuna bucuria hramului capelei noastre pe data de 17 iunie, la ora 18.00. Sfanta Evanghelie din Duminica Tuturor Sfintilor lauda pe aceia care «si-au lasat casa, parintii, sotia si copii» pentru Hristos. Dar pe langa acestea putem si noi trai dupa Evanghelia lui Iisus Hristos in casa noastra, in familie, in mijlocul semenilor nostri. Aceasta praznuire a Tuturor Sfintilor este pusa ca invatatura si pentru noi, crestinii de astazi. Sfintii nu s-au nascut Sfinti, ci au devenit Sfinti si viata lor este pusa inaintea noastra ca si noi sa facem asemenea lor. Cum s-au facut acestia Sfinti, alesi si iubiti ai Tatalui Ceresc? S-au facut Sfinti pentru ca au urmat pe Hristos, punandu-se in slujba Sa si a semenilor, prin lucrarea Sfantului Duh in Biserica, parasind pacatele si devenind vase alese ale lui Dumnezeu, prin darul Lui, iar acest dar este sfintenia, care nu s-a luat de la ei. Ca sa ajungem si noi la o asemenea viata de sfintenie, mai intai trebuie sa ne hotaram la o noua viata, precum ne indeamna insusi Mantuitorul Hristos: "Fiti dar voi desavarsiti, precum Tatal vostru Cel ceresc desavarsit este" – Matei, 5, 48“, invata parintele Thoader Petenchea de la Capela penitenciarului, vorbind despre intelesul sarbatorii.
de Monica DUMITRESCU
.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.