Cazul Petru Voda: dezinformare si manipulari prin presa


Publicam in cele ce urmeaza Comunicatul de presa al Secretariatului Centrului Eparhial Iasi in care se aduc cateva precizari privind situatia de la Manastirea Petru Voda, judetul Neamt. Acesta are menirea de a clarifica nelamuririle privind decizia Protos. Iustin Parvu de a se retrage din functia de staret al manastirii pe care a ctitorit-o, cat si sustinerea pe care Mitropolia Moldovei si Bucovinei o acorda parintelui in aceasta directie.

 

Am luat act cu indignare de unele opinii consemnate in presa scrisa ca urmare a incidentului care a avut loc duminica, 2 aprilie 2006, la Manastirea Petru Voda din judetul Neamt, cu prilejul instalarii noului staret. Prin urmare, dorim sa readucem in atentia opiniei publice o serie de fapte de care trebuie sa tina cont orice persoana interesata de situatia din Manastirea Petru Voda.


Afirmam cu toata responsabilitatea si fermitatea ca retragerea (demisia) Protos. Iustin Parvu din functia de staret al Manastirii Petru Voda a fost un gest exclusiv al Sfintiei Sale si nu unul survenit ca urmare a „presiunilor“ factorilor de decizie din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor.

 

Cererea Parintelui Iustin, pentru retragerea din functie

 

In scrisoarea din 23 martie 2006, pe care a inaintat-o Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel, Parintele Iustin Parvu preciza:


„Subsemnatul, protosinghelul Iustin Parvu, staret al Manastirii «Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil» Petru Voda, fiind la o varsta inaintata de 87 de ani, dupa 15 ani de staretie in aceasta manastire pe care am inceput-o din temelii si am adus-o la o stare de stabilitate materiala si duhovniceasca, va rog sa binevoiti a asculta cererea mea de a ma retrage din functia de staret.


Motivele care m-au indemnat sa iau aceasta hotarare sunt atat varsta inaintata, cat si dorinta de a lasa inca din viata un succesor care sa continue ampla activitate a manastirii noastre. (.)

Deoarece eu insumi, la varsta mea, fiind ocupat si cu problemele credinciosilor care vin la manastire, nu pot sa ma ingrijesc de toate acestea cum s-ar cuveni, am socotit nimerit sa las pe ieromonahul Lavrentie Carp, vietuitor in obstea noastra, in functia de staret al manastirii pentru a putea prelua din timp sarcina de a purta de grija de bunul mers al manastirii si, fiind numit de mine personal, pentru a evita eventuale neintelegeri ce s-ar isca si ca pacea si linistea duhovniceasca a obstii sa nu fie stirbite in nici un chip.


Cel ales de mine pentru a prelua functia de staret si pe care ma angajez ca-l voi sustine si-l voi indruma in dificila sarcina a pastoririi sufletelor si a slujirii lui Dumnezeu din aceasta postura este ieromonahul Lavrentie Carp Lucian. Motivul acestei alegeri este ca il cunosc de multa vreme, inca inainte de a intra in manastire, si am vazut ca este cel mai potrivit, dand dovada de ascultare, de putere de lucru, dragoste de Dumnezeu, de o buna pregatire duhovniceasca.“

 

Raspunsul IPS Mitropolit Daniel adresat Parintelui Iustin

 

Aceasta solicitare a Parintelui Iustin Parvu a fost acceptata de Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel, care a raspuns printr-o scrisoare adresata Parintelui Iustin Parvu in data de 31 martie 2006 in care se precizeaza:


„Urmare cererii pe care ne-ati adresat-o pentru a ne face cunoscuta dorinta Prea Cuviosiei Voastre de-a fi dezlegat de slujirea de staret al Manastirii Petru Voda, manastire ctitorita de Sfintia Voastra, precum si dorinta ca noul staret al Manastirii Petru Voda sa fie Prea Cuviosul Parinte Ieromonah Lavrentie Carp, pana in prezent secretar al aceleiasi manastiri, Va facem cunoscut ca am citit cu multa atentie motivele care v-au determinat sa cereti aceasta schimbare. Astfel am inteles ca varsta inaintata a Prea Cuviosiei Voastre si starea de sanatate nu va mai permit sa impliniti toate obligatiile legate de functia de staret si de duhovnic al manastirii.


De asemenea, am inteles si am apreciat mult faptul ca doriti sa-l indrumati si sa-l ajutati pe parintele Ieromonah Lavrentie Carp, pe care l-ati format duhovniceste si l-ati propus ca un nou staret, sa conduca Manastirea Petru Voda dupa toata randuiala canonica si administrativa, mai ales ca manastirea aceasta are si o fundatie cu o bogata activitate social-caritativa.

Consideram ca propunerile Prea Cuviosiei Voastre arata o grija parinteasca si o responsabilitate deosebita atat pentru prezentul, cat si pentru viitorul manastirii pe care ati ctitorit-o.


Prin urmare, am aprobat demisia Prea Cuviosiei Voastre din postul de staret al Manastirii Petru Voda si l-am numit ca succesor in postul de staret pe Prea Cuviosul Parinte Lavrentie Carp, avand in vedere: formarea sa duhovniceasca pe care i-ati dat-o ca fiu duhovnicesc al sfintiei voastre, diploma de licentiat in teologie dobandita la Facultatea de Teologie Ortodoxa «Dumitru Staniloae» din Iasi, precum si experienta sa administrativa de mai multi ani, ca secretar al manastirii. (.)


Ca semn de apreciere pentru faptul ca ati ctitorit si organizat Manastirea Petru Voda, Prea Cuviosia Voastra Parinte Iustin veti fi pomenit la slujbe, dupa noul staret Lavrentie, cu titlul de «proin-staretul Iustin».


Va felicitam si va multumim pentru toata activitatea de staret desfasurata pana acum si pentru grija pe care o aveti ca succesorul sfintiei voastre in postul de staret sa fie pregatit cu multa responsabilitate si intelepciune, cu nadejdea ca va avea mereu in vedere buna randuiala a manastirii si mantuirea obstii monahale incredintata lui spre pastorire.“

 

Parintele Iustin va locui in continuare in manastirea pe care a ctitorit-o

 

Prin urmare, toate reactiile alarmiste ale unor persoane predispuse a asculta mai degraba zvonurile decat de a analiza faptele nu sunt deloc justificate. De altfel insusi Parintele Iustin Parvu si-a sustinut si argumentat decizia in fata credinciosilor, inclusiv in data de 2 aprilie 2006. Apreciem ca renuntarea la responsabilitatile administrative pe care le presupune functia de staret nu stirbesc cu nimic statura duhovniceasca a Parintelui Iustin, care va locui in continuare in manastirea pe care a ctitorit-o, putandu-se ocupa mai indeaproape de lucrarea de indrumare spirituala a credinciosilor.


In plus, cei care sustin ca Parintele Iustin Parvu ar fi luat decizia de a renunta la staretie impotriva vointei sale nu fac decat sa jigneasca personalitatea acestuia. Cum ar putea un om care a rezistat in fata prigoanelor din inchisorile comuniste sa dovedeasca atata slabiciune astazi, in conditii de libertate?


Este evident ca toate dezinformarile si intoxicarile facute prin intermediul presei sunt gesturi premeditate, menite a crea tulburare in Biserica. Este regretabil ca unele persoane inteleg sa se foloseasca de oameni cu prestigiu duhovnicesc drept paravan si pretext pentru inducerea unor stari tensionate. Datoria bunilor credinciosi este aceea de a se implica in activitatile parohiilor de care apartin, iar nu in viata obstilor monahale, dupa cum datoria bunilor monahi este aceea de a se implica in viata comunitatilor monahale in care activeaza canonic.


Regretam ca inca mai exista in Romania jurnalisti care sa prezinte cu „bucurie“ violente de genul celor provocate la instalarea noului staret de la Manastirea Petru Voda. Expresii de genul „a simtit pe pielea sa (noul staret) furia multimii“ par desprinse mai degraba din gazetele extremiste decat dintr-o presa democratica. Ii indemnam pe acesti gazetari sa mediteze mai mult asupra limbajului folosit in astfel de situatii intrucat pot fi autori morali si incitatori ai unor violente viitoare, inclusiv asupra jurnalistilor.


Manastirile, ca si societatea romaneasca in ansamblul ei, au nevoie astazi de legalitate si de buna randuiala, nicidecum de presiune si tulburare din partea unor grupuri destabilizatoare. (Secretariatul Centrului Eparhial Iasi)

 

.

12 Aprilie 2006

Vizualizari: 2768

Voteaza:

Cazul Petru Voda: dezinformare si manipulari prin presa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact