Cea de-a treisprezecea Adunare Generala a Conferintei Bisericilor Europene

Astazi debuteaza la Lyon, in Franta, cea de-a treisprezecea Adunare Generala a Conferintei Bisericilor Europene. La aceasta intrunire participa si delegatia Bisericii Ortodoxe Romane, condusa de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, care efectueaza in aceste zile o vizita canonica in Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale. „Adunarea de la Lyon a reprezentantilor Bisericilor crestin europene are in vedere o linie pe care inaintasii nostri au stabilit-o, in legatura cu marturisirea credintei noastre in fata lumii contemporane, in fata Europei care se vrea unita si pe care noi trebuie sa o gandim sa fie in jurul Evangheliei Mantuitorului nostru Iisus Hristos, a credintei crestine si a valorilor crestine care au contribuit si care au stat la baza culturii si civilizatiei europene. La Lyon, participantii se inscriu in linia conferintelor avute mai inainte, printre care si cea de la Sibiu, si vor avea in vedere noile alegeri ale comitetului central al acestei conferinte si ale comitetului executiv, din care vor face parte mai multi reprezentanti de seama ai Bisericilor Europene“, a declarat pentru Radio TRINITAS Inalt Preasfintitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, care se afla in Franta.

Tema celei de-a treisprezecea Adunari Generale a Conferintei Bisericilor Europene este „Chemati la o singura speranta in Hristos“.Maine, in a doua zi a intalnirii, Patriarhul Romaniei va sustine o cuvantare cu titlul „Speranta se naste din credinta si se manifesta prin iubire“. „La Lyon va participa si PF Parinte Patriarh, unde va sustine o conferinta prin care va marca directiile noastre crestine ortodoxe si va aduce o marturie a Bisericii noatre ortodoxe in acest spectru religios al Europei. De asemenea, va prezenta si dorintele noastre de mai tarziu ale acestei Conferinte Europene, prin care noi ne vom defini ca Biserica de sine statatoare, care poate sa aduca o marturie in fata lumii de astazi si mai ales sa precizeze rolul nostru crestin ortodox intr-o lume secularizata. Lyonul va reprezenta pentru noi un punct central in viata religioasa, cat si in marturisirea ortodoxa in Europa si in cadrul celorlalte Biserici si confesiuni crestine europene“, a mai spus IPS Mitropolit Irineu.

„Credinta noastra crestin-ortodoxa are foarte multe lucruri de adus“

Sedinta pregatitoare de la Bucuresti a anuntat tema acestei conferinte, iar la aceasta intrunire au participat si membri ai altor confesiuni din Romania si si-au exprimat punctul de vedere pentru a marca o unitate romaneasca in cadrul acestei conferinte si in acelasi timp pentru a studia programul acestei intruniri de la Lyon, care se doreste a fi un punct de referinta in viitoarele intruniri si dezbateri, mai ales ca Bisericile Europene se confrunta cu o puternica ofensiva secularizanta si globalizanta din ultima vreme, dupa cum a mai spus Mitropolitul Olteniei.

De asemenea, Inalt Preasfintia Sa a precizat ca aceasta intrunire are ca scop „reprezentarea tuturor Bisericilor Europene si unirea lor in scopul de a marca viitorul Europei, in sensul vietii religioase crestine. Dorim ca de acum inainte intrunirile sa aiba un specific spiritual crestin, iar participarea noastra este in primul rand pentru a arata credinta noastra crestin-ortodoxa ca avand foarte multe lucruri de adus aici si a arata prin marturisirea noastra ca am pastrat si pastram viata crestina autentica, asa cum Mantuitorul Iisus Hristos ne-a transmis-o si cum trebuie noi sa o marturisim in fata lumii de astazi“, a mai spus Mitropolitul Irineu.

La sfarsitul acestei intalniri se va vota si se va sti cine va reprezenta Biserica noastra Ortodoxa Romana in acest forum, iar Preafericitul Parinte Patriah va desemna pe cineva care sa se ocupe in special de aceasta latura.

Cea de-a treisprezecea Adunare Generala a Conferintei Bisericilor Europene de la Lyon se va incheia pe 21 iulie.

Sursa: ziarullumina.ro

.

15 Iulie 2009

Vizualizari: 211

Voteaza:

Cea de-a treisprezecea Adunare Generala a Conferintei Bisericilor Europene 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE