IPS Mitropolit Daniel va savarsi astazi slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Secu, ctitoria vornicului Nestor Ureche, situata la 22 de kilometri de orasul Targu Neamt. Manastirea Secu are o vechime de 400 de ani. In decursul istoriei, pe la Secu au trecut mari personalitati gur cu mancare de post.
Ctitorita de tatal unui cronicar
Infiintata cu 400 de ani in urma, asezarea monahala de la Secu se afla la 22 de kilometri de orasul Targu Neamt, pe valea paraului Secu, la poalele Muntelui Vasan. Fiind inconjurata de ziduri impunatoare, ea are aspectul unei adevarate cetati.
Patru ani sub staretia "duhovnicului cel bun"
Dupa anul 1602, asezarea monahala de la Secu a cunoscut o ampla dezvoltare in jurul ctitoriei lui Nestor Ureche, ridicandu-se chilii noi si constructii-anexe. Astfel, in anul 1640, in vremea egumenului Ghedeon, s-a construit in partea de sud-est a incintei Paraclisul "Adormirea Maicii Domnului", iar sub obladuirea lui Nifon Udrea Trotusanu s-a ridicat in partea de nord-est, intre anii 1758-1763, un alt lacas de cult cu hramul "Sf. Nicolae". Intre anii 1775 si 1779, staretul Manastirii Secu a fost Paisie Velicicovschi.
In anul 1832 a fost reconstruita, pe locul capelei din lemn, Biserica "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" aflata in cimitirul manastirii. In 1850 s-au incheiat si lucrarile de restaurare la ctitoria lui Nestor Ureche, biserica find zugravita in interior, impodobita cu o noua catapeteasma si alungita.
Un mitropolit pentru Moldova
In vara anului 1821, Manastirea Secu a trecut printr-o mare incercare. Documentele vremii consemneaza faptul ca eteristii urmariti de otomani s-au retras la Valea Secului. Aproximativ 500 de osteni s-au retras intre zidurile manastirii. Aici au rezistat timp de 14 zile atacului otoman, cand, in cele din urma, Salih Pasa a reusit sa patrunda cu armatele sale in manastire, macelarind, deopotriva, ostasii si monahii. Cativa monahi, care au reusit atunci sa se adaposteasca in padurile Neamtului, au putut duce mai departe traditia monahala din aceasta manastire.
De-a lungul celor 400 de ani de existenta, pe la Secu au trecut mari personalitati ale vietii duhovnicesti: Varlaam Motoc - autorul "Cartii romanesti" de invatatura (1643), Dosoftei Barila, vestit carturar si mitropolit al Moldovei, creatorul "Psaltirii in versuri" (1673) si al "Liturghierului" (1679).
Mai mult, Secu este manastirea de metanie a Mitropolitului Varlaam al Moldovei. Din acest motiv, mitropolitul a fost ingropat aici. In anul 2007 se vor implini 250 de ani de la trecerea sa la cele vesnice. Istoria consemneaza ca pe la Secu au mai trecut Vichentie Malau, Antim Gaina si Dionisie Udisteanu.
Astazi, Manastirea Secu este considerata una dintre cele mai frumoase asezari monahale ale Neamtului, cu o bogata traditie calugareasca. Niciunde parca, spun pelerinii care o frecventeaza, privegherile nu sunt mai frumoase. La ceas de seara, calugarii se aduna de prin toate colturile manastirii spre biserica mare, a plangerii Sf. Ioan Botezatorul.
Un bogat muzeu
Una dintre cele mai mari valori ale manastirii sunt moastele. La intrarea din biserica manastirii Secu, pelerinii sunt intampinati de Sf. Arhid. Stefan, Sf. Ap. Filip, Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Sf. Marina, Sf. Pantelimon, Sf. Haralambie, ale caror fragmente de moaste stau asezate intr-o frumoasa racla. De asemenea, in aceasta manastire se mai gaseste o particica din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul.
Manastitea Secu adaposteste o biblioteca bogata, dar si un important muzeu cu obiecte bisericesti din vremuri de demult. In depozitele manastirii se pastreaza 252 de carti romanesti de slujba, incepand cu anul 1643 si alte 512 tiparite cu litere latine de dupa anul 1861, precum si 190 de vechi lucrari slavone, 9 slavo-romane si 60 de manuscrise realizate in secolele XV-XVIII, mai ales de catre copistii locali. Printre cartile rare aflate aici se numara Cazania lui Varlaam tiparita la Iasi in 1643, Indreptarea legii (Pravila lui Matei Basarab) iesita de sub tiparnita de la Targoviste in 1652, Evanghelia romaneasca aparuta la Bucuresti in 1682, Evanghelia slava editata la Moscova in 1760, Evangheliile slavone din 1763 si 1766, precum si marea Evanghelie moldoveneasca tiparita la Manastirea Neamt in 1821.
Dintre manuscrisele aflate in muzeul manastirii nu pot trece neobservate Liturghia slavona (foto) executata chiar de Mitropolitul Varlaam, Evanghelia copiata de Mitropolitul Ghedeon in 1664 pe cand era monah la Secu, Everghetinos - o parte din lucrarea lui Paul Everghetinos, din secolul al XI-lea, tradusa de ieromonahul Clement de la Manastirea Neamt si scrisa la Secu de catre duhovnicul Timotei.
Monica DUMITRESCU si Narcisa BALABAN
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.