Cu prilejul hramului, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, va oficia astazi Sfanta Liturghie la Manastirea Cetatuia din Iasi. De de la ora 12.00, Inalt Prea Sfintia Sa va resfinti muzeul manastirii si Sala Gotica la care s-au efectuat lucrari de reamenajare.
Manastirea Cetatuia, "fortareata spirituala de pe cea mai inalta culme a Iasului", a fost construita intre anii 1669-1672 si este ctitoria domnitorului Gheorghe Duca. Biserica este o constructie cu elemente de arhitectura moldovenesti specifice secolului al XVII-lea, fiind o copie a bisericii Manastirii "Sfintii Trei Ierarhi".
Remarcabil la aceasta manastire este faptul ca ansamblul arhitectonic este in intregime acelasi ca in vremea ctitorului. Biserica este inconjurata de ziduri groase din piatra cu metereze, turnuri la intrare si la colturi.
Sarbatoare in Episcopia Husilor
Sarbatoare este astazi si la Catedrala episcopala din Husi. Biserica a fost construita de Sfantul Voievod Stefan cel Mare in anul 1495, in cadrul curtii domnesti, functionand de-a lungul timpului ca manastire si catedrala episcopala. Monument valoros la origine, dar reconstruit in secolele XVIII-XIX, mai pastreaza astazi doar urmele temeliilor si pisania din vremea marelui voievod. Prin infiintarea Episcopiei Husilor in anul 1996, biserica a fost reparata prin stradania PS Ioachim, Episcopul Husilor, si a devenit catedrala episcopala. "Hramul catedralei are o insemnatate deosebita, deoarece acesti doi mari apostoli au cucerit lumea cu rugaciunile si cu misiunea lor. Numele lor ne onoreaza si ne ajuta in misiunea pe care o avem si astazi".
Ziua de 29 iunie este zi deosebita si pentru Manastirea Lacuri, Protopopiatul Harlau.
Expozitii si concerte pentru ziua hramului
De ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, mai multe biserici din Arhiepiscopia Iasilor isi serbeaza "ziua de nastere". Astazi, in orasul Iasi isi serbeaza hramul bisericile unde slujesc cei doi protopopi de Iasi, respectiv Biserica "Sf. Ap. Pavel" - Barboi si "Sf. Ap. Petru si Pavel" - Moara de Vant. Tot in Iasi este astazi sarbatoare si la Capela "Sf. Ap. Petru si Pavel" din incinta Penitenciarului Iasi. Hramul capelei a inceput de ieri, 28 iunie, cand Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani, filiala Iasi, in colaborare cu Penitenciarul, a organizat la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" din Copou o expozitie de icoane si desene realizate de detinuti in cadrul proiectului "Metanoia". Expozitia a fost urmata de un concert de cantari religioase si laice (populare) sustinut de corul Bisericii "Sf. Ap. Petru si Pavel" - Barboi si de Grupul vocal simfonic al penitenciarului. Dupa cum ne-a spus pr. Pavel Antoci, preot misionar de caritate la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, astazi se vor oficia Utrenia, Acatistul Sfintilor Apostoli si Sfanta Liturghie, dupa care detinutii vor sustine un nou program artistic.
Sarbatoare in toata Arhiepiscopia Iasilor
In Protopopiatul Iasi 1 mai este astazi sarbatoare la Dumesti, Slobozia si Bocnita, iar in Protopopiatul Iasi 2 - la Slobozia, Paun si Pocreaca, precum si la parohia Rusenii Noi.
Astazi mai este hram la parohiile: Buda-Cristesti, Miclauseni, Vladincut, Cristesti Braiesti (Protopopiatul Pascani); Spinoasa, Poiana (Harlau); Botosani, Rachiti, Vorona Noua (Protopopiatul Botosani), Dersca II, Putrida, Podeni, Pomarla II, Popeni - George Enescu (Protopopiatul Dorohoi); Pangarati Castel, Ciritei - Piatra Neamt, Huisurez - Damuc, Secu (Protopopiatul Piatra Neamt); Poiana Dobreni (Protopopiatul Tg. Neamt), Hangu (Protopopiatul Ceahlau) si la parohia Roznov II (Protopopiatul Roznov).
Tot astazi, Dispensarul "Sf. Ap. Petru si Pavel" al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei isi serbeaza hramul. Dispensarul policlinic "Sf. Ap. Petru si Pavel" a fost infiintat la 14 octombrie 1998 din initiativa IPS Mitropolit Daniel si functioneaza ca subunitate a Centrului Medical "Providenta".
Ocrotitorii penitenciarelor
Ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este prilej de sarbatoare si pentru detinuti, deoarece cei doi sfinti apostoli sunt considerati ocrotitori ai sistemului penitenciar.
In aceasta zi, de obicei, detinutilor li se ofera o masa sarbatoreasca si pot primi vizite si pachete de acasa. De asemenea, in aceasta zi, lucratorii din penitenciare sunt avansati in grad sau recompensati in alte moduri. Cei doi au fost numiti ocrotitori ai penitenciarelor intrucat in penitenciare ajung oameni care stiu foarte putin despre Dumnezeu si astfel trebuie propovaduita, cu timp si fara timp, Evanghelia lui Hristos. Sf. Ap. Petru si Pavel au gresit mult in fata lui Hristos. Petru s-a lepadat de El, iar Pavel i-a prigonit pe crestini, dar dupa cainta puternica au fost iertati. Astfel, ei pot fi un exemplu de iertare si incredere in bunatatea lui Dumnezeu pentru cei ce gresesc. De asemenea, amandoi au fost inchisi, nu pentru ca au facut ceva rau, ci pentru vina de "a-L fi predicat pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu si Mantuitorul oamenilor". Si protocoalele semnate intre Patriarhia Romana si Ministerul Justitiei, privind desfasurarea Asistentei Religioase in sistemul penitenciar romanesc, primul din anul 1993 - la articolul 15, iar al doilea din anul 1997 - la articolul 10, prevad ca "Sfintii Apostoli Petru si Pavel vor fi considerati ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania", iar Legea 293 din 28 iunie 2004, privind Statutul functionarilor publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor - la articolul 77 - stipuleaza: "Ziua de 29 iunie se proclama ca zi a personalului din sistemul administratiei penitenciare".
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.