Episcopia Romanului se va numi oficial, de maine, „Arhiepiscopia Romanului si Bacaului“. PS Eftimie al Romanului va fi ridicat in rang de Arhiepiscop, iar PS Ioachim Bacauanul, in rang de Episcop-Vicar. Ceremonia solemna se va desfasura la finalul Sfintei Liturghii, pe scena amenajata in curtea Centrului episcopal, si va fi condusa de Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel. La eveniment sunt asteptati membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, dar si alti ierarhi ai Sfantului Sinod al BOR.
Hotararea istorica de ridicare in rang a Episcopiei Romanului s-a luat in cadrul sedintei Sfantului Sinod din 18-19 iunie 2009.
Atribuirea rangului de Arhiepiscopie Episcopiei Romanului are la baza, in primul rand, vechimea si rolul important jucat de aceasta de-a lungul timpului in istoria Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). De altfel, unii dintre ierarhii Romanului au fost numiti arhiepiscopi si chiar mitropoliti, vorbindu-se si despre Arhiepiscopia Romanului, inca de la jumatatea secolului al XV-lea. „Noi, cei care facem parte din Eparhia Romanului, si curand si a Bacaului, dam slava Preasfintei Treimi ca suntem generatia de ierarhi, preoti si credinciosi care traim acest eveniment deosebit din viata eparhiei noastre, dar si a tarii si Bisericii in general. Este o recunoastere a intregii activitati pastoral-misionare, administrativ-gospodaresti, liturgic-spirituale si a tuturor celorlalte activitati pe care le-au desfasurat de-a lungul celor 600 de ani in mod nemijlocit si neintrerupt cei peste 75 de ierarhi care s-au insiruit pe scaunul vladicesc de la Roman. Este o onoare mare care se acorda acestei eparhii, dar in acelasi timp este si o responsabilitate pentru viitor. A ajunge la aceasta demnitate, a inscrie o eparhie in diptice, pe un nivel superior, este bineinteles si o imensa bucurie pentru credinciosii, preotii si ierarhii ei“, ne-a spus Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, care de maine va fi Episcop-Vicar al noii Arhiepiscopii.
Pentru membrii noii Arhiepiscopii a Romanului si Bacaului, cel mai mare motiv de lauda sunt cei cinci sfinti ale caror nume se leaga de aceasta eparhie: patru ierarhi sfinti care au pastorit vechiul scaun vladicesc de la Roman, Mitropolitul Dosoftei al Moldovei, episcop intre 1659-1671 si praznuit la 13 decembrie, Teodosie de la Brazi (1671-6974), praznuit la 22 septembrie, Ioan de la Rasca si Secu (1674-1685), serbat la 30 august, si Pahomie de la Gledin (1706-1713), cinstit in data de 14 aprilie, dar si Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti (Bacau), care a trait intre anii 1816-1882 si care este trecut in calendar la 10 ianuarie, fiind singurul roman canonizat la Muntele Athos. „Episcopia Romanului este poate printre putinele eparhii din tara care au aceasta bucurie de a avea intre ierarhii ei patru sfinti canonizati de Biserica Ortodoxa Romana. Noi acum ii consideram si rugatori pentru eparhia in care ei au pastorit. Nu trebuie sa trecem cu vederea nici pe Sfantul Antipa de la Calapodesti, originar din judetul Bacau. Este o cinste pentru bacauani ca, din randul lor, a fost canonizat acest cuvios, recunoscut si cinstit in toate Bisericile Ortodoxe“, ne-a spus mai spus Preasfintitul Ioachim Bacauanul.
Un alt motiv, luat in considerare si de sfintitii sinodali, este vechimea acestei episcopii - 600 de ani. In anul 1408 se presupune ca a fost infiintata Episcopia Romanului de catre Alexandru cel Bun, pentru Tara de Jos, avand catedrala episcopala biserica de zid inchinata Sfintei Parascheva, din Roman, localitate intemeiata de Roman I Musat. Atunci cand au trecut prin Roman, patriarhul Macarie al Antiohiei, insotit de cronicarul sau, diaconul Paul de Alep, au gasit aici pe episcopul Atanasie de Roman, care era imbracat cu vesmantul Sfantului Ioan Gura de Aur. „Acest felon a fost daruit de Alexandru cel Bun, atunci cand a infiintat Episcopia Romanului, in 1408. Domnitorul il primise de la Constantinopol impreuna cu icoana Sfintei Ana, pe care a daruit-o Manastirii Bistrita, si cu icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt, daruite de imparatul Manul al II-lea Paleologul. Acest felon care se pastreaza si astazi in Catedrala Episcopiei de Roman, fiind cinstit cu multa evlavie de credinciosi, a fost oferit de domnitor pentru faptul ca aici era episcopie“, spune PS Ioachim.
diac.
Sursa: ziarullumina.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.