Evlavia iesenilor fata de Sfantul Ierarh Nicolae este demonstrata de numarul mare al bisericilor inchinate Sfantului. Patru biserici din
Biserica „Sfantul Nicolae“ Domnesc este una dintre cele mai cunoscute biserici iesene care isi praznuiesc astazi hramul. Lacasul a fost construit intre anii 1491-1492 si refacut la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind ctitorie a voievodului Stefan cel Mare si Sfant. Mai tarziu, Mitropolitul Dosoftei a infiintat aici o tipografie in care a tiparit numeroase carti in limba romana.
Ctitoria lui Iorga din dealul Copoului
In
Biserica „Sf. Nicolae“ Socola a fost construita de trei ori
Biserica „Sf. Nicolae“ Socola era numita in trecut „biserica din iarmaroc“. Lacasul este atestat documentar in anul 1808 ca fiind cladit de credinciosii ortodocsi din mahalaua Brostenilor si de preotul Timotei. In anul 1896 biserica s-a ruinat si fost reconstruita in apropiere de Primaria orasului. In anii industrializarii socialiste, vechea biserica a fost daramata, iar locul a intrat in administrarea fabricii „Tesatura“. In anii 1990 credinciosii din cartierul Socola au hotarat ridicarea unei alte biserici care sa continue traditia celei din 1964. Slujba de sfintire a noului lacas a fost oficiata la 24 iunie 2000 de IPS Mitropolit Daniel. „Biserica mai are si un al doilea hram - «Duminica tuturor sfintilor», pe care l-a primit la sfintire. Credinciosii nostri au o mare evlavie fata de Sfantul Ierarh Nicolae si pot spune ca am simtit ajutorul lui in toti acesti ani in care s-a ridicat biserica“, ne-a marturisit parintele paroh Grigore Timoftescu.
La 1754, in mahalaua Tatarasi se afla o biserica inchinata Sf. Nicolae
Biserica „Sf. Nicolae“ Ciurchi este situata pe dealul Tatarasi, pe strada Sf. Vasile Lupu nr. 70. A fost zidita in anul 1811 de preotii Stefan Macarescu si Gheorghe Gavrilescu cu sprijinul credinciosilor. Sfintirea noului lacas s-a facut in anul 1813 de catre mitropolitul Veniamin Costachi. Despre istoricul lacasului ne-a vorbit parintele conf. univ. dr. Gheorghe Petraru, slujitor la aceasta biserica si profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi: „Biserica a fost construita pe locul alteia mai vechi, in mijlocul unui cimitir, asa cum spun vechile documente, in mahalaua Tatarasi. O prima mentionare pe o carte apare pe la 1754“.
Tot astazi isi mai serbeaza cel de-al doilea hram si biserica „Pogorarea Sfantului Duh“ unde slujeste parintele paroh Dumitru Carp.
De asemenea, mai mult de 20 de manastiri din tara au hramul „Sfantul Ierarh Nicolae“, dar si doua catedrale episcopale - cea din Miercurea Ciuc si din Ramnic. De altfel, in intreaga
de Monica DUMITRESCU
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.