Hram la bisericile iesene


Evlavia iesenilor fata de Sfantul Ierarh Nicolae este demonstrata de numarul mare al bisericilor inchinate Sfantului. Patru biserici din Iasi isi sarbatoresc astazi hramul principal.

 

Biserica „Sfantul Nicolae“ Domnesc este una dintre cele mai cunoscute biserici iesene care isi praznuiesc astazi hramul. Lacasul a fost construit intre anii 1491-1492 si refacut la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind ctitorie a voievodului Stefan cel Mare si Sfant. Mai tarziu, Mitropolitul Dosoftei a infiintat aici o tipografie in care a tiparit numeroase carti in limba romana.

Totodata, in anul 1749 s-a infiintat la „Sfantul Nicolae“ Domnesc o scoala romaneasca, pe atunci singura din Iasi, reorganizata de Mitropolitul Iacob Putneanul. Amanunte despre istoria Bisericii „Sfantul Nicolae“ Domnesc ne-a oferit pr. slujitor Constantin Naclad: „Este o biserica voievodala, deoarece in ea erau incununati domnitorii Moldovei. In forma in care o vedem astazi se afla dupa ultima mare restaurare care a avut loc intre anii 1888-1904, in timpul domnitorului Carol I. Pe langa biserica noastra a functionat o scoala infiintata de Mitropolitul Dosoftei, numita si Scoala Domneasca, prima din Europa in care s-au folosit banci pentru elevi. A fost una dintre cele mai importante scoli din Moldova“. Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea biserica a servit drept Catedrala mitropolitana. In prezent, Biserica „Sf. Nicolae“ Domnesc functioneaza ca paraclis mitropolitan, fiind incredintata spre administrare Manastirii „Sf. Trei Ierarhi“. Datorita ocrotitorului ei spiritual, dar si frumusetii sale, la Biserica „Sfantul Nicolae“ Domnesc sunt oficiate numeroare cununii religioase, fiind preferata de tinerii casatoriti. De altfel, iesenii obisnuiesc sa o numeasca „biserica tinerilor casatoriti“.

 

Ctitoria lui Iorga din dealul Copoului

 

In Iasi mai sunt alte trei biserici care isi serbeaza hramul. Biserica „Sf. Nicolae“ Copou este situata in partea de nord a orasului. Lucrarile de constructie au inceput in anul 1937 si s-au finalizat in 1943 cand a fost si sfintita de mitropolitul Irineu Mihalcescu. Unul din ctitorii bisericii este si marele istoric Nicolae Iorga. „Cum spunea IPS Mitropolit Daniel, biserica noastra este deosebita pentru ca face parte din bisericile de aur ale Iasului. Este pictata atat in interior, cat si in exterior, avand picturi ale unor alesi maiestri din tara noastra. Aceasta biserica Sfantul Nicolae din dealul Copoului face trecerea de la bisericile istorice ale Iasului la cele noi“, a declarat pr. paroh Vasile Vaida.

 

Biserica „Sf. Nicolae“ Socola a fost construita de trei ori

 

Biserica „Sf. Nicolae“ Socola era numita in trecut „biserica din iarmaroc“. Lacasul este atestat documentar in anul 1808 ca fiind cladit de credinciosii ortodocsi din mahalaua Brostenilor si de preotul Timotei. In anul 1896 biserica s-a ruinat si fost reconstruita in apropiere de Primaria orasului. In anii industrializarii socialiste, vechea biserica a fost daramata, iar locul a intrat in administrarea fabricii „Tesatura“. In anii 1990 credinciosii din cartierul Socola au hotarat ridicarea unei alte biserici care sa continue traditia celei din 1964. Slujba de sfintire a noului lacas a fost oficiata la 24 iunie 2000 de IPS Mitropolit Daniel. „Biserica mai are si un al doilea hram - «Duminica tuturor sfintilor», pe care l-a primit la sfintire. Credinciosii nostri au o mare evlavie fata de Sfantul Ierarh Nicolae si pot spune ca am simtit ajutorul lui in toti acesti ani in care s-a ridicat biserica“, ne-a marturisit parintele paroh Grigore Timoftescu.

 

La 1754, in mahalaua Tatarasi se afla o biserica inchinata Sf. Nicolae

 

Biserica „Sf. Nicolae“ Ciurchi este situata pe dealul Tatarasi, pe strada Sf. Vasile Lupu nr. 70. A fost zidita in anul 1811 de preotii Stefan Macarescu si Gheorghe Gavrilescu cu sprijinul credinciosilor. Sfintirea noului lacas s-a facut in anul 1813 de catre mitropolitul Veniamin Costachi. Despre istoricul lacasului ne-a vorbit parintele conf. univ. dr. Gheorghe Petraru, slujitor la aceasta biserica si profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi: „Biserica a fost construita pe locul alteia mai vechi, in mijlocul unui cimitir, asa cum spun vechile documente, in mahalaua Tatarasi. O prima mentionare pe o carte apare pe la 1754“.


Tot astazi isi mai serbeaza cel de-al doilea hram si biserica „Pogorarea Sfantului Duh“ unde slujeste parintele paroh Dumitru Carp.


De asemenea, mai mult de 20 de manastiri din tara au hramul „Sfantul Ierarh Nicolae“, dar si doua catedrale episcopale - cea din Miercurea Ciuc si din Ramnic. De altfel, in intreaga tara sunt multe biserici inchinate Sf. Nicolae.

 

de Monica DUMITRESCU

 

.

05 Decembrie 2005

Vizualizari: 2054

Voteaza:

Hram la bisericile iesene 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE