In ziua inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel mai multi credinciosi ieseni s-au rugat impreuna la Manastirea Cetatuia, ridicata pe una dintre cele sapte coline ale Iasului. Sfanta Liturghie a fost oficiata de IPS Mitropolit Daniel, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. La finalul slujbei, IPS Mitropolit Daniel a acordat cinci Diplome de onoare si insigne „Stefan cel Mare si Sfant“ si doua Diplome de vrednicie celor care au ajutat la consolidarea si restaurarea unor importante obiective din ansamblul arhitectural al Cetatuii. In cadrul acesteia s-au efectuat lucrari in valoare totala de peste 15 miliarde de lei, in principal prin realizarea aductiunilor de apa si a racordului la gaz metan
Inca de dimineata, Biserica „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“ a Manastirii Cetatuia s-a umplut de credinciosi sositi pentru a participa la slujbele oficiate cu ocazia hramului acestui sfant lacas. Dupa slujbele Utreniei si a Acatistului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, oficiate in biserica, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un impresionant sobor de preoti, a savarsit Sfanta Liturghie in curtea manastirii.
Doi teologi ai harului
In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor prezenti in numar mare, IPS Mitropolit Daniel a accentuat virtutile si rolul celor doi Sfinti Apostoli, Petru si Pavel, care au raspandit dreapta credinta crestin-ortodoxa: „Amandoi Apostolii marturisesc ca Iisus din Nazaret nu este doar un profet, ci este Dumnezeu Care S-a aratat si care S-a vestit in lume si S-a inaltat la ceruri. Acesti doi mari corifei sunt dascali ai lumii, luminatori ai lumii, trambite ale Ortodoxiei, in primul rand pentru ca marturisesc adevarata credinta: ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu Celui viu. Acesti doi marturisitori ai lui Hristos sunt si doi mari teologi ai tainei vietii Bisericii. In fine, acesti doi Sfinti Apostoli, invatatori ai lumii, sunt doi mari rugatori, oameni ai pocaintei, oameni ai teologiei harului, dar si rugatori pentru toata lumea.“
IPS Mitropolit Daniel a subliniat principalele invataturi care se desprind din viata celor doi Sfinti Apostoli ce au fost pomeniti ieri: „Invatam de la acesti Sfinti Apostoli credinta lor puternica in Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, si invatam de la ei ca prin har suntem ridicati si mantuiti, iar lucrarea noastra, nevointele noastre, postul, rugaciunea, faptele bune, lupta cu patima, cu ispitele, cu incercarile trebuie sa ne faca sa intelegem mai mult cat de mare nevoie avem de harul si ajutorul lui Dumnezeu. Deci, Sfintii Apostoli marturisesc deodata puterea lui Dumnezeu, dar si nevoia ca noi sa fim ajutati de Dumnezeu“.
Marturisirea de credinta a celor doi Sfinti Apostoli se concretizeaza si in cadrul Sfintei Liturghii prin rugaciunea rostita inainte de impartasanie: „Cred, Doamne, si marturisesc ca Tu esti cu adevarat Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, Care ai venit in lume sa mantuiesti pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu“. Pomenirea in aceeasi zi a celor doi Sfinti Apostoli este justificata si prin faptul ca ei au suferit moarte martirica in aceeasi zi, 29 iunie, in vremea imparatului Nero.
„O cetate spirituala cu ziduri ale rugaciunilor noastre“
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Daniel a acordat Diploma de onoare si insigna „Stefan cel Mare si Sfant“ domnilor Mihai Ciobanu si Ermil Gafencu, reprezentanti ai SC Ites Iasi, Alexandru Lazan, director al SC Complast Iasi, Stefan Ciolpan, director al SC Avigal, si Haralambie Ieremia din Iasi. De asemenea, Diplome de vrednicie au fost acordate domnilor Florin Spanu si Daniel Bozgan. Acestia s-au remarcat prin ajutorul acordat consolidarii si restaurarii unor importante obiective din ansamblul arhitectural al Cetatuii. Printre lucrarile efectuate pe parcursul ultimilor ani, parintele staret Petric Partenie a tinut sa evidentieze realizarea racordului la gaz metan si a aductiunilor de apa, lucrari ce se ridica la o valoare totala de peste 15 miliarde de lei. In plus, s-a lucrat intens la consolidarea versantului pe care se afla manastirea. Toate acestea s-au realizat cu sprijinul persoanelor mentionate mai sus, dar si a altor binevoitori care au dorit sa ramana in anonimat. In acord cu lucrarile efectuate in cadrul manastirii, IPS Mitropolit Daniel a afirmat ca „a zidi o biserica inseamna a deschide o poarta in Imparatia Cerurilor, iar a infrumuseta o biserica este expresia iubirii noastre fata de Dumnezeu, desavarsita apoi prin rugaciune si filantropie“.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.