Hramul Sfintei Parascheva, in atentia preotilor din Arhiepiscopia Iasilor

 

La cele doua protopopiate iesene au avut loc ieri sedintele lunare cu preotii. Preotii din Protopopiatul Iasi 1 au discutat ieri despre Sfantul Ioan Gura de Aur, iar tema "Traire crestina si invatatura dogmatica in Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur" a fost sustinuta de pr. Florin Tanase de la parohia Cotu lui Ivan. In cadrul sedintei care a avut loc la Biserica "Sf.

Ap. Petru si Pavel" - Barboi, pr. protopop Constantin Andrei le-a prezentat credinciosilor hotararile Permanentei Centrului Eparhial Iasi, din data de 24 septembrie 2007, insistandu-se asupra programului manifestarilor prilejuite de hramul Cuvioasei Parascheva.

Colaborarea preotului cu profesorii de religie

"Am facut un apel catre preoti pentru ca acestia sa se adreseze credinciosilor doritori sa gazduiasca pelerinii care vor veni la Iasi, de Sfanta Parascheva. De asemenea, am invitat preotii sa fie prezenti la primirea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur si sa poarte epitrahil si felon de culoare deschisa si, de asemenea, sa participe la pelerinajul pe "Calea sfintilor", ne-a declarat pr. Constantin Andrei. Mentionam ca pe 13 octombrie va avea loc sfintirea Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iasi.


In cadrul sedintei de ieri s-a discutat si pe marginea subiectului "ora de religie - supliniri si neimpliniri", precizandu-se ca religia in scoala este predata tot mai mult de tineri si tinere profesori/profesoare care pastreaza sau nu legatura cu preotul din parohie. Parintele Stefan Chiruta, paroh la Biserica "Invierea Domnului" - Dacia a propus o intalnire a preotilor cu profesorii de religie pentru a se reglementa anumite disfunctionalitati. S-a propus, de asemenea, ca la inceput de an scolar fiecare profesor de religie sa ia legatura cu preotul paroh pentru a analiza programa scolara.


Ieri s-a luat in calcul si o adresa de la Centrul Eparhial, care se refera la solicitarea parohiilor privind trecerea in proprietate a bunurilor concesionate.

O dorinta veche: infratirea intre parohii

Tema conferintei prezentate in cadrul intalnirii de ieri preotilor din Protopopiatul Iasi 2, "12 de ani de la sfintirea Catedralei mitropolitane din Iasi", a fost tinuta de pr. Florin Prisacaru de la parohia Todirel. Printre aspectele discutate ieri s-au numarat impresiile si concluziile conferintelor cu preotii din Arhiepiscopia Iasilor, care au avut loc in perioada 20-23 august 2007 la Iasi, pelerinajul la Colina Crucii de la Paun de pe 13 septembrie si s-a insistat foarte mult asupra infratirii parohiilor. Pornind de la modelul instituit de parohia "Inaltarea Sfintei Cruci" din Iasi si cea cu acelasi hram din satul Paun (din mediul urban si din mediul rural), pr. protopop Vilie Dorosinca i-a indemnat pe preoti sa stabileasca intre ei parohiile cu care vor sa se infrateasca, astfel incat credinciosii din cele doua parohii sa colaboreze pe mai multe planuri, in special social-filantropic si administrativ. Infratirea intre parohiile de sat cu cele de oras este o dorinta mai veche in Arhiepiscopia Iasilor, ea fiind manifestata chiar si de credinciosi. De asemenea, s-a adus la cunostinta preotilor faptul ca PS Calinic, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, se afla, incepand de pe 15 septembrie pana la sfarsitul lunii octombrie, in vizite canonice in protopopiatele din Arhiepiscopia Iasilor. In luna octombrie, in Protopopiatul Iasi 2, doua biserici vor fi sfintite si se va pune piatra de temelie pentru o alta. "Subiectul pe marginea caruia s-a insistat ieri a fost hramul Cuvioasei Parascheva de anul acesta, preotilor dandu-li-se formulare tipizate in vederea completarii acestora cu numele si adresele credinciosilor care vor sa gazduiasca pelerini care vor veni in zilele de hram la Iasi. Aceste formulare vor fi trimise apoi Centrului de pelerinaj "Sfanta Parascheva" al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei care dirijeaza intreaga actiune de cazare a pelerinilor. De asemenea, i-am indemnat pe preoti sa participe la pelerinajul care va avea loc pe strazile Iasului cu moastele Cuvioasei Parascheva si ale Sfantului Ioan Gura de Aur", a mentionat pr. protopop Vilie Dorosinca.

Masa pentru coristii de la protopopiatele Iasi 1 si Iasi 2

Mentionam ca in ziua hramului Cuvioasei de la Iasi, Protopopiatul Iasi 2 ofera 1.000 de pachete cu mancare pentru pelerinii care stau la rand. Acest gest se alatura actiunii social-filantropice pe care in acele zile o va desfasura Sectorul social al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. De asemenea, protopopiatele Iasi 1 si Iasi 2 vor asigura masa celor 350 de coristi care vor participa la concursul de coruri ce va avea loc pe 13 octombrie la Centrul "Providenta".


In cadrul consfatuirii de ieri, atat preotii din Protopopiatul Iasi 1, cat si cei din Protopopiatul Iasi 2 si-au exprimat bucuria cu privire la faptul ca noul patriarh al romanilor este cel care i-a pastorit si indrumat vreme de 17 ani, transmitandu-i cele mai frumoase ganduri IPS Mitropolit Daniel, Patriarhul ales al Bisericii Ortodoxe Romane.

 

Narcisa BALABAN

.

27 Septembrie 2007

Vizualizari: 766

Voteaza:

Hramul Sfintei Parascheva, in atentia preotilor din Arhiepiscopia Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE