Icoane din inchisoare, expuse la Patriarhie


Icoane din inchisoare, expuse la Patriarhie

Ieri, 26 iunie, s-au incheiat manifestarile organizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor din Romania, cu ocazia sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, ocrotitorii personalului din sistemul administratiei penitenciare. In acest context, in Sala "Europa Christiana", a Palatului patriarhal a avut loc o expozitie cu vanzare a lucrarilor realizate de persoane private de libertate din penitenciarele din Romania.

In deschidere, a vorbit domnul Radu Ragea, secretar general adjunct la Ministerul Justitiei, care a evidentiat faptul ca intrega manifestare prilejuita cu ocazia praznicului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel s-a organizat in parteneriat cu Patriarhia Romana, din dorinta de a fi alaturi de cei ce se afla in penitenciare si pentru a le arata acestora ca societatea, sub toate aspectele ei, este deschisa sa-i reprimeasca, spre folosul lor si al comunitatilor din care vor face parte.

Un prilej de a medita la gravitatea unor fapte

Tot in deschiderea expozitiei, Preasfintitul Ciprian Campineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a tinut un cuvant de binecuvantare a celor prezenti, prin care si-a exprimat bucuria participarii la acest eveniment. "Imediat dupa 1989, Biserica Ortodoxa Romana a cautat sa se implice in toate domeniile vietii sociale si era firesc sa se implice cu activitate religioasa si spiritual-duhovniceasca si in penitenciare, pentru ca cei care au ajuns, din diferite motive, sa locuiasca in aceste asezaminte sunt credinciosii nostri, care au plecat din diferite parohii.

Ne bucuram ca Dumnezeu ne-a ajutat sa revenim la normalitate si, prin bunavointa tuturor celor ce au condus Ministerul Justitiei, am reusit sa randuim preoti in toate aceste comunitati", a spus PS Ciprian. De asemenea, Preasfintia Sa a aratat importanta acestor manifestari pentru reintegrarea detinutilor si pentru intoarcerea lor catre o viata reala in comuniune cu oamenii si cu Hristos Insusi. "Penitenciarele, dupa intelegerea etimologica a cuvantului, au fost gandite ca niste locuri in care omul sa aiba posibilitatea sa reflecteze cu mare responsabilitate la o fapta pe care a savarsit-o si care l-a condus in acel loc. Din punct de vedere bisericesc, duhovnicesc, acesta este un loc si un prilej de a medita si la gravitatea din punct de vedere moral, spiritual a unor fapte. Fiecare trebuie sa interpreteze sederea sa in acele locuri ca un prilej de meditatie, de penitenta. De asemenea, toti cei care au ramas in libertate trebuie sa faca dovada unei "metanoia", in sensul schimbarii mentalitatii noastre, in atitudinea mentalitatii noastre fata de ei. Trebuie sa ii consideram pe toti fratii nostri, care, din anumite slabiciuni si neputinte, au cazut in pacat, iar din punct de vedere legal, au trebuit sa suporte niste consecinte. E de datoria noastra, a tuturor, sa-i sprijinim, pentru a se indrepta si pentru a reintra in comunitate", a mai spus PS Ciprian.

Simpozion despre reintegrarea sociala a persoanelor care au comis infractiuni

In continuare, a avut loc vernisarea expozitiei, de unde cei prezenti au putut cumpara diferite lucrari de arta, banii fiind folositi la sustinerea atelierelor de lucru din cadrul penitenciarelor.

Despre sarbatoarea de anul acesta si despre expozitia ce a avut loc in Sala "Europa Christiana" a Palatului patriarhal, domnul procuror Gheorghe Spaiuc, director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a precizat: "Am incercat si la aceasta sarbatoare sa sensibilizam comunitatea, sa-i aratam ca persoanele private de libertate nu sunt abandonate. Detinutii nu sunt ai nostri, sunt ai societatii, vin din societate si se reintorc in societate. Noi am incercat sa redescoperim, in persoanele private de libertate, anumite daruri pe care sa le fructificam si sa aratam comunitatii ca persoanele private de libertate pot deveni folositoare societatii".

La final, a avut loc, in Sala "Conventus" a Palatului patriarhal, un simpozion, a carui tema principala de discutii a fost reintegrarea sociala a persoanelor care au comis infractiuni. In cadrul acestui simpozion, au fost abordate teme din domeniul criminologiei, penologiei, psihologiei si stiintelor juridice, ale caror subiecte au vizat problematica delicventei contemporane, politici de preventie a criminalitatii, fenomenologia penitenciara si reinsertia sociala a persoanelor care au comis infractiuni.

Evenimentele ce au avut loc cu aceasta ocazie s-au desfasurat pe perioada 23-26 iunie si au fost organizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor din Romania, in partenerial cu Patriarhia Romana si cu alte institutii abilitate in acest domeniu.

Ciprian BARA

.

27 Iunie 2008

Vizualizari: 883

Voteaza:

Icoane din inchisoare, expuse la Patriarhie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE