In absenta Bisericii Ortodoxe, in Romania, familia ar deveni haotica

 

Cea de-a doua zi a conferintelor pastoral-misionare a preotilor din Arhiepiscopia Iasilor, care se desfasoara incepand de luni, 20 august, pana maine, 23 august in Aula "Sanctus Stephanus Magnus" a Centrului de conferinte "Providenta" a inceput cu Sfanta Liturghie oficiata de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Loctiitorul de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de preoti consilieri si protopopi ai Arhiepiscopiei Iasilor.


Prima conferinta a fost sustinuta de dna Teodora Bertzi, secretar de stat, coordonator al Departamentului pentru afaceri sociale si egalitate de Sanse in cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Dansa a vorbit despre doua programe care sunt acum in pregatire si care presupun parteneriate cu mai multe institutii romanesti, printre care si Biserica. Unul dintre aceste programe va fi lansat pe 7 septembrie si are misiunea de a crea servicii sociale de toate tipurile, recomandandu-se parteneriate cu primarii si alte genuri de institutii locale, dar si episcopii, arhiepiscopii sau mitropolii. Dna Bertzi a subliniat in mod deosebit faptul ca, intr-o comunitate, preotului ii poate reveni si rolul de a-i face pe credinciosi constienti de greutatile lor, dar si de faptul ca pentru aceste greutati se pot gasi solutii pentru a fi stopate.

Cel de-al doilea program, care se deruleaza in parteneriat cu Banca Mondiala, are ca principal scop dezvoltarea unor ample servicii de protectie a copiilor si tinerilor, a unor servicii adresate comunitatii rrome, dar si persoanelor varstnice. Si in cazul acestui program, preotul poate avea un rol foarte important. In final, dna secretar de stat s-a aratat impresionata de ceea ce a reusit sa dezvolte in plan social-caritativ Institutul Social-Caritativ "Diaconia" al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

"Cum tratam alcoolismul"

In continuare, dl Floyd Frantz, misionar ortodox american, specialist in consilierea persoanelor dependente de alcool si coordonator al programului "Sfantul Dimitrie" din Cluj-Napoca, a tinut o prelegere despre efectele negative ale alcoolismului asupra familiei. Aceasta mare problema cu care se confrunta familia este dezvoltata si in cartea "Cum tratam alcoolismul - Manual pentru uzul preotilor", aparuta la Editura Trinitas in anul 2007. "Am venit in Romania in anul 2000 si am inceput sa lucram cu copii ai strazii, dar constientizand ca alcoolismul este o boala foarte serioasa, am hotarat sa ne concentram mai mult asupra ei. Sunt convins ca in absenta Bisericii Ortodoxe, in Romania, familia ar deveni haotica, s-ar confrunta cu probleme mult mai mari decat Moldova, Rusia sau Albania. Familia constituie cheia unei tari unificate, iar Biserica Ortodoxa este, de asemenea, cheia unei familii unite. Sigur, munca mea se concentreaza asupra persoanelor dependente de alcool. Si dupa cum stim, alcoolismul este o boala a familiei. Atunci cand sotul devine alcoolic, sotia observa prima, apoi copiii sunt afectati de aceste probleme, iar unii dintre acesti copii vor creste si vor deveni, la randul lor, alcoolici. Al doilea care il vede pe alcoolic este preotul, aceasta pentru ca sotia alcoolicului ii cere sfaturi preotului in legatura cu problema sa. Apoi, alcoolicul insusi se va prezenta la preot, caruia ii se va spovedi si ii va cere sfaturi. Deci trebuie sa vedem care sunt problemele cu care se confrunta alcoolicul. Eu consider ca preotul este persoana cea mai indicata pentru a aborda aceasta problema. Si aceasta deoarece una dintre caracteristicile principale ale preotului este grija pe care o are fata de alte persoane, or orice paroh isi iubeste enoriasii", a precizat dl. Frantz.

"Impactul preotului in comunitatile rurale este edificator"

Inspectoratul Judetean Iasi a fost reprezentat ieri de dl. inspector Traian Fantanaru si de dna psiholog Maria Buzescu. Pentru inceput, Traian Fantanaru a tinut un discurs despre politicile educationale, amintind de un proiect cu tinerii, incheiat in luna mai si derulat in parteneriat cu parohia "Sf. Voievod Stefan cel Mare" din Iasi, prin care s-a atins si problema familiei crestine. Domnia sa a vorbit despre cauzele care duc la dezorganizarea famiilor, insistand asupra plecarii parintilor in strainatate la munca si a alcoolismului. Pentru combaterea acestor probleme, dl Fantanaru a mentionat rolul preotului, mai ales in comunitatile rurale, acolo unde acesta "poate face mult mai mult decat un cadru didactic", nemaivorbind despre impactul pozitiv pe care il poate avea colaborarea care trebuie sa existe intre profesori si preotul dintr-o localitate. "Fara intentia de a va maguli, vreau sa subliniez ca impactul preotului in comunitatile rurale este edificator. Noi am reusit sa facem multe actiuni printr-un simplu cuvant al unei fete bisericesti. Profesorul care se afla la datorie, impreuna cu preotul, poate sa aiba o atitudine combativa, in spiritul moralei crestine, bineinteles", a adaugat dl. inspector Fantanaru.


In cadrul expunerii sale, dna psiholog Maria Buzatu a prezentat o serie de statistici realizate la nivelul judetului Iasi, statistici, de altfel ingrijoratoare, in ceea ce priveste numarul copiilor care au parintii plecati la munca in strainatate si de aici, al copiilor care au abandonat scoala. Dansa a precizat ca, de la an la an, se observa o crestere foarte mare a numarului acestor copii. Daca in noiembrie 2006, in judetul Iasi s-au inregistrat 11.000 de copii ai caror parinti erau plecati la munca in strainatate, in anul 2007, in urma studiilor, s-a constatat ca numarul acestora se ridica la 12.800. De asemenea, se observa ca dintre cei plecati in strainatate 70% sunt mame, "stalpii de formare a sufletului copilului", iar 20% din numarul copiilor au plecati la munca in strainatate ambii parinti, ei ramanand fie in grija bunicilor, a rudelor, a vecinilor, prietenilor, ba chiar a fratilor mai mari. asadar, nu este greu de constatat care ar putea fi efectele psihologice ale unor astfel de statistici. "Tulburarile pe care le pot capata copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate nu difera deloc de tulburarile care apar la copiii ai caror parinti divorteaza sau chiar ai caror parinti au murit. Nu spun ca toti capata astfel de tulburari, caci sunt si personalitati mai puternice si depinde in grija cui raman, dar o parte pot capata tulburari de tipul inchiderii in sine, de tipul angoasei sau a scaderii imaginii de sine", a explicat dna Buzatu. Printre alte efecte a fost mentionat sentimentul de culpa care se creeaza asupra copilului, sentiment de tipul "pentru tine plec la munca in strainatate". In concluzie, dezbinarea care provoaca tulburare in familie duce la formarea, in sufletul copilului, a sentimentului de neincredere in aceasta institutie sociala care este familia. De asemenea, domnia sa a mentionat si incurajarea nonvalorii culturale, incurajarea nefireasca a parintilor, care trimit copiilor bani, creand in constiinta acestora faptul ca sunt "cineva". Copiii cresc in mod nesanatos cu aceasta convingere.

Problemele familiei crestine, astazi

In partea a doua a intalnirii de ieri, ca urmare a discutiilor pe grupe care au avut loc in prima zi, referentii grupelor formate din preotii din cele sase protopopiate au prezentat concluziile intalnirii de anul acesta. Preotii au structurat concluziile in trei parti, si anume: probleme cu care se confrunta familia crestina astazi, remediile sociale ale acestor probleme si remediile pastorale ale aceastora.
In urma prezentarii, s-a constatat ca problemele cu care se confrunta familia crestina astazi sunt: saracia si somajul; violenta domestica; alcoolismul si drogurile; concubinajul si promovarea in mass-media a unor atitudini ce incurajeaza cuplurile care traiesc impreuna fara a fi unite prin Taina casatoriei; plecarea la lucru in strainatate a unuia sau a ambilor soti; lipsa unei educatii corespunzatoare a copiilor din nestiinta sau din neglijenta parintilor, prozelitismul sectar; avorturile; literatura si filmele porno; ofensiva publica a unor manifestari sexuale deviante; convietuierea familiilor tinere in spatii inadecvate (cu parinti sau mai multe familii in aceeasi casa); secularizarea vietii de familie; incultura; luxul promovat ca valoare de la varste fragede; instabilitatea locului de munca etc.

Remedii sociale

Printre remediile sociale propuse de preoti, amintim: infiintarea de centre de zi, in care sa se poata oferi un mediu educativ copiilor proveniti din familiile dezorganizate, solutie ce poate fi aplicata mai ales in parteneriat cu autoritatile locale si prin accesarea unor fonduri puse la dispozitie prin programe specifice; mai buna colaborare intre institutiile statului apartinand diverselor ministere, dar si mai buna colaborare intre institutiile statului si cele bisericesti; respectarea legii privind orele de munca in favoarea comunitatii; implicarea mai mare din partea institutiilor statului privind educatia tinerilor; ridicarea nivelului de cultura la sate si in zonele defavorizate; interzicerea comertului (iarmaroace) la sate in zilele de duminica; promovarea spiritului de dialog si de intrajutorare intre generatii; schimbarea mentalitatii tinerilor, marcata de teribilism si spirit de fronda, ca rezultat al unei conceptii gresite despre libertate si ca efect al preluarii unor modele de comportament din industria de divertisment; burse de studiu; elaborarea unor legi care sa incurajeze natalitatea; centre de consiliere pentru parinti si copii etc.

Remedii pastorale

In sfarsit, preotii au propus si o serie de remedii pastorale pentru astfel de probleme. Intrucat una dintre cele mai mari grave probleme cu care se confrunta familia crestina de azi este fenomenul migratiei temporare, cand parintii pleaca la munca in strainatate, preotul are datoria de a identifica astfel de cazuri din parohie si de a incuraja copiii afectati de lipsa totala sau temporara a parintilor sa se implice in activitatile parohiei. Printre solutiile propuse de preoti, amintim: organizarea de tabere si concursuri cu premii, adaptate in functie de varsta, infiintarea de cercuri de pictura sau de cluburi cu activitati atractive (inclusiv prin cooperare cu scolile); vizitele pastorale dese, convorbirile duhovnicesti, consilierea membrilor familiei si antrenarea acestora in activitatile organizate de parohie, cateheze care trebuie sa vizeze pe toti membrii familiei, tineri si varstnici deopotriva, pelerinaje religioase la biserici si manastiri si pelerinaje social-filantropice la azile, spitale de batrani sau de copii, orfelinate; alternative crestine de petrecere a timpului liber, cum ar fi dezvoltarea de site-uri pentru parohii si manastiri; slujbe si predici care sa raspunda nivelului de cultura si nevoilor sufletesti ale enoriasilor care sufera singuratate sau alte complexe; cultivarea spiritului filantropic prin formarea de grupe intre cei instariti material si cei saraci; infiintarea de locuri de joaca pentru copii in curtea bisericilor (cum ar fi gradinitele duminicale) si nu numai.
Conferintele pastoral-misionare continua astazi si maine la Centrul de conferinte "Provindenta" din Iasi. La aceasta serie participa preotii din Protopopiatele Iasi 2, Pascani, Piatra Neamt, Targu Neamt, Darabani si Saveni.

Cateheza - formarea constiintei copiilor ca sunt utili Bisericii

Prima serie a conferintelor pastoral-misionare din Arhiepiscopia Iasilor s-a incheiat ieri cu mai multe concluzii expuse de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, care a precizat: "Noi am rezumat, inainte de aceste rapoarte, cateva prioritati privind pastoratia copiilor si tinerilor. In primul rand, in fiecare parohie trebuie sa avem o lista completa a tuturor copiilor si tinerilor, cu varsta, situatia copiilor, daca parintii sunt in tara sau daca sunt plecati. Deci, e bine sa cunoastem, ca parinti duhovnicesti, care sunt fiii duhovnicesti din fiecare parohie. E bine sa stim si numele celor care nu vin la biserica, pentru a merge noi spre ei. Apoi, avem nevoie de cateheze liturgice practice pentru copii si tineri, urmate de concursuri cu premii (o data sau de doua ori pe an), pentru a vedea cum au asimilat aceste cateheze, deoarece nu intotdeauna profesorul de religie reuseste, la orele de religie, sa transmita cunostinte si mai ales atmosfera liturgica, sa-i pregateasca pentru spovedanie, pentru impartasanie, pentru a citi Apostolul, pentru a-l ajuta pe preot la unele slujbe. Deci, aceste cateheze practice pentru copii si tineri insemneaza o familiarizare a lor cu viata liturgica si formarea constiintei lor ca ei sunt utili Bisericii. Al treilea punct in pastoratia copiilor si tinerilor se refera la activitati saptamanale sau lunare cu toti copiii si tinerii din parohie, mai ales pentru a integra copiii si tinerii ai caror parinti sunt plecati in strainatate sau fac parte din familii divortate". Inalt Prea Sfintia Sa a amintit aici de tabara "Nimeni nu e singur", organizata anual de Sectorul Biserica si Societatea al Arhiepiscopiei Iasilor. De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a propus, ca prioritate in pastoratia copiilor si tinerilor, intalniri periodice ale preotului cu familiile copiilor, dar si tabere de vara, in colaborare cu autoritatilor locale, care sa includa atat activitati spirituale, cat si culturale, sociale sau de destindere. In sfarsit, IPS Mitropolit a precizat ca este necesara organizarea frecventa de cercuri pastorale pe teme privind pastoratia familiei azi.

"Cea dintai forma de ajutorare este fratietatea noastra"

In ceea ce priveste pastoratia varstnicilor, IPS Mitropolit Daniel a mentionat ca, la fel ca si in cazul copiilor, este necesara lista completa a batranilor dintr-o parohie, pentru a indentifica problemele si nevoile acestora; convorbiri duhovnicesti dese, programe sociale si culturale; pelerinaje la manastiri; programe sociale pe termen lung, in colaborare cu autoritatile locale, si nu in ultimul rand, cultivarea respectului pentru batrani in parohie.


"Un al treilea punct pastoral este sprijinul pentru parohiile sarace. In primul rand, trebuie un ajutor din partea altor parohii vecine, care sunt mai putin sarace, si a protopopiatelor. De asemenea, este vorba de sprijin din partea centrului eparhial. Fondul "Pastorul cel Bun" trebuie alimentat in asa fel incat, atunci cand parohiile vecine si protopopiatul nu mai au cu ce sa ajute, sa oferim de aici, din putinul pe care il avem. Apoi, este necesar sprijin din partea statului. S-a spus ca este vorba despre o salarizare a tuturor preotilor, dar trebuie acordata o atentie deosebita preotilor din parohiile sarace. Din acest punct de vedere, putem organiza programe de ajutorare, in care preotii sa fie coordonatori de program si pe timpul desfasurarii acestuia, preotii pot fi remunerati.


Exista, asadar, mai multe forme de ajutorare, insa cea dintai este fratietatea noastra, adica ceea ce putem face noi pe plan local si eparhial trebuie sa fie ceva permanent", a mai spus Inalt Prea Sfintia Sa.

 

Narcisa BALABAN

 

 

 

 

 

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2123

Voteaza:

In absenta Bisericii Ortodoxe, in Romania, familia ar deveni haotica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact