In toate bisericile ortodoxe se sfinteste astazi apa tamaduitoare


„Izvorul Tamaduirii“ este si hramul mai multor biserici din Romania. Astazi este sarbatoare la Iasi, Botosani, Targu Neamt, Bacau, Suceava, Bucuresti. La Manastirea Horaita, din judetul Neamt, se va organiza o procesiune pana la Schitul Horaicioara. Traditia certifica faptul ca Izvorul Tamaduirii care curge langa Schitul Horaicioara este vindecator

 

Astazi, botosanenii se vor inchina la racla de argint cu moastele mai multor sfinti, adusa la Biserica „Izvorul Tamadurii“ - „Biserica din tramvai“ de la Catedrala mitropolitana din Iasi. Potrivit Rompres, racla cu moaste a fost adusa de la Iasi, cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, indeplinindu-se astfel rugamintea preotului paroh de la Biserica „Izvorul Tamaduirii“ si a credinciosilor acestei parohii.

Parohia „Izvorul Tamaduirii“ din Botosani a fost infiintata cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel, in anul 1997, in prezent lucrandu-se la constructia bisericii. Pr. paroh Ioan Alupoaiei a marturisit: „A fost foarte greu sa organizam viata duhovniceasca in aceasta parohie foarte saraca si cu foarte multe probleme sociale. Am inceput cu un singur pangar si un loc de aprins lumanari. Abia pe 13 martie 2003 s-a oficiat prima slujba intr-un spatiu de rugaciune amenajat in vagonul unui tramvai dezafectat. La 25 noiembrie 2003 aveam o capela mai mare din scandura pentru rugaciuni. Din fericire, anul 2004 a fost mai bogat in realizari: am turnat temelia la biserica mare, am construit o troita si o camera mortuara, s-a cumparat clopot si toaca“.

 

La Humulestii Noi se va inconjura biserica

 

Credinciosii din Humulestii Noi, Protopopiatul Targu Neamt, vor merge astazi cu mic cu mare la biserica din sat pentru a marca ziua celui de al doilea hram al bisericii.

Constructia Bisericii „Izvorul Tamaduirii“ din Humulestii Noi a inceput in anul 1971, iar in 1975 era deja ridicata si tencuita. La 25 octombrie 1975, biserica a fost sfintita de catre PS Adrian Hritcu Botoseneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, atunci primind hramul „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil“, la staruinta maicii Eustochia Ciucanu, stareta Manastirii Agapia, care a ajutat in mod substantial la ridicarea si sfintirea acestui sfant locas, dorind ca aceasta biserica sa aiba acelasi hram cu Manastire Agapia. „Invitam la hram si cler, si popor, pentru a se alatura bucuriei noastre prin rugaciune si prin cantare duhovniceasca. Cu voia Bunului Dumnezeu, Sfanta Liturghie va fi oficiata afara, in altarul sfintit special pentru astfel de zile in septembrie 2002. Tot aici se va oficia si slujba de sfintire a apei, Aghiazma Mica, dupa care urmeaza procesiunea in jurul bisericii, cu patru opriri, la care se citesc patru evanghelii ale Invierii si ectenii de cerere pentru diverse trebuinte ale obstei, stropindu-se cu aghiazma“, citim intr-un comunicat transmis de Protopopiatul Targu Neamt.


Si parohia din Sascut, judetul Bacau, jurisdicatia Episcopiei Romanului, are ca hram sarbatoarea Izvorul Tamaduirii. Locul pentru constructia bisericii parohiale a fost sfintit in anul 1997, in prezent aflandu-se inca in constructie. Si la Suceava exista o parohie care astazi se afla in sarbatoare. Ese vorba despre Biserica „Izvorul Tamaduirii“ din cartierul Burdujeni. Parohia a fost infiintata din initiativa IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Slujbele au loc in paraclisul care a fost sfintit in anul 2000, biserica mare fiind inca in contructie.

Si in alte judete din tara se serbeaza astazi hramul „Izvorul Tamaduirii“: Bucuresti, Satu Mare, Braila, Galati etc.

 

Procesiune la izvorul tamaduitor de la Schitul Horaicioara

 

Sute de credinciosi si pelerini din judetul Neamt si zonele limitrofe vor participa astazi la hramul Manastirilor Horaita si Bistrita. La Horaita are loc cea mai cunoscuta procesiune din zona Neamtului, care se organizeaza cu ocazia sarbatorii Izvorul Tamaduirii. De zeci de ani, credinciosii vin la manastire, de unde pornesc in procesiune cu icoana Maicii Domnului, spre Schitul Horaicioara, aflat la distanta de aproximativ un kilometru de manastire. In ultimii zece ani, aceasta procesiune aduna peste 1.000 de pelerini. Traditia certifica faptul ca Izvorul Tamaduirii care curge langa Schitul Horaicioara este vindecator.


Numit si Horaita Veche, Schitul Horaicioara a cunoscut viata monahiceasca inca din a doua jumatate a veacului al XV-lea. „In anul 1480, la porunca Sfantului Voievod Stefan cel Mare, parintele Chiriac a ridicat prima biserica a acestui asezamant monahal cu hramul Buna Vestire. Biserica actuala a schitului a fost ridicata din piatra in anul 1868 de catre arhimandritul Ermoghen Buhusi, fost staret al Manastirii Horaita, si a fost sfintita la 28 octombrie 1868 de arhiereul Isaia, vicarul Episcopiei Romanului“, ne-a spus Arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor.


Si Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus isi sarbatoreste astazi hramul. La hramul acestei manastiri vin in fiecare an mii de pelerini care participa la slujba Vecerniei din ajun, dar si la Sfanta Liturghie din ziua hramului. Dupa cum ne-a spus arhim. Ilarion Urs, staretul Manastirii Sambata de Sus, sunt asteptati, ca si anul trecut, peste 20.000 de credinciosi si un sobor de aproximativ 60 de preoti. Slujba de sfintire a apei si Sfanta Liturghie vor fi oficiate de catre IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului. La sfarsit, soborul de preoti va oficia Taina Sfantului Maslu. ?

 
de Narcisa BALABAN

 

.

27 Aprilie 2006

Vizualizari: 1820

Voteaza:

In toate bisericile ortodoxe se sfinteste astazi apa tamaduitoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE