Inca un ierarh in Biserica Ortodoxa Romana


Prea Cuviosul Arhimandrit Ioan Casian Tunaru a fost hirotonit ieri, 2 iulie, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada cu titulatura de Ioan Casian de Vicina

 

In cadrul Sfintei Liturghii de ieri, Prea Cuviosul Arhimandrit Ioan Casian Tunaru (foto) a fost hirotonit intru episcop de catre un sobor de ierarhi, fiind ales pentru postul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada, informeaza postul de radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

PS Ioan Casian Tunaru a fost parohul bisericii ortodoxe romane „Sf. Nicolae“ din New York. Prea Sfintia Sa s-a nascut in orasul Comanesti, Bacau, la 20 februarie 1969. A urmat scoala primara si liceul in orasul natal.

A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxa „Andrei Saguna“ din Sibiu in anul 1993, cu lucrarea de licenta „Iconomia in Biserica Ortodoxa“. Intre 1993 si 1995, parintele Ioan Casian a urmat cursuri de limba greaca biblica la Institutul Pontifical „Flagelatione“ si cursuri de iconografie la Manastirea „Sf. Ioan Botezatorul“ din Ierusalim. Intre anii 1995 si 1998 a studiat la Institutul Pontifical „Sf. Anselm de Canterbury“ si la Institutul Pontifical Oriental din Roma. Aici a obtinut o noua licenta cu tema „Conceptul de libertate in Comentariul la Rugaciunea Tatal nostru a Sf. Maxim Marturisitorul“. In acelasi timp s-a implicat in activitatea misionara a parohiei „Sf. Ioan Botezatorul“ din Roma.

In anul 1998, parintele Ioan Casian a raspuns chemarii IPS Mitropolit Iosif de la Paris si a preluat responsabilitatea de secretar eparhial al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala. In iunie 2001 a fost hirotonit diacon si preot de catre IPS Mitropolit Iosif, iar in noiembrie 2001 a fost tuns in monahism la Manastirea „Inaltarea Sfintei Cruci“ din Malvialle, Franta. Intre 2002 si 2003, parintele Ioan Casian a fost preot paroh al parohiei „Sfantul Nicolae“ din Bordeaux, Franta, iar din aprilie 2003 a fost paroh la Biserica „Sf. Nicolae“ din New York.

 

Mesaj adresat de PF Patriarh Teoctist

 

Cu ocazia hirotonirii intru episcop a arhim. Ioan Casian Tunaru, PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a transmis un mesaj din care va prezentam cateva fragmente: „Cu bucurie duhovniceasca pastram amintirea zilei de duminica, 14 iulie 2002, cand in Catedrala ortodoxa romana din Montreal - Canada am inmanat carja arhipastoreasca si am intronizat pe IPS Dr. Nicolae Condrea in treapta de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada (.).

Prin lucrarea Sfantului Duh, acest act solemn si sfant a reprezentat momentul canonic de maxima valoare in viata Bisericii Mame si chiar a Ortodoxiei, dar mai ales in viata eparhiei, fiind momentul inceputului rectitoririi Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada.

Consolidarea si cresterea ei a fost o urmare fireasca a conlucrarii noului arhiepiscop cu preotii si credinciosii din cuprinsul arhiepiscopiei. (.)

Momentul hirotoniei si intronizarii IPS Nicolae a reprezentat o incununare a eforturilor depuse in timpul adecvat cautarilor celui mai potrivit pastor duhovnicesc, tinand cont de intregul context istoric, social si cultural existent, dar si a rugaciunilor clerului si credinciosilor ortodocsi romani din America si Canada (.)“.

Facand referire la evenimentul de ieri, Prea Fericirea Sa mentioneaza: „Acest eveniment deosebit, al hirotoniei celui care va fi cel mai aproape colaborator al IPS Nicolae Condrea, in calitatea sa de episcop vicar, eveniment ce incununeaza lucrarile Congresului Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, desfasurate si in acest an la Centrul Eparhial de la Chicago, va da un nou impuls vietii si activitatii misionar-pastorale in cadrul arhiepiscopiei. (.)

Suntem incredintati ca PS Ioan Casian de Vicina, cu ajutorul lui Dumnezeu si bucurandu-se de o reala sustinere din partea fiilor duhovnicesti ai eparhiei, isi va aduce obolul personal in lucrarea de intarire a credintei crestine ortodoxe a credinciosilor romani aflati departe de patria strabuna si de pastrare a identitatii lor etnice, spirituale si culturale, de mentinere a traditiilor strabune si imbunatatire a relatiilor fratesti, precum si in realizarea unitatii vietii religioase a tuturor romanilor de pe continentul american.

De asemenea, avem convingerea ca Prea Sfintia Sa va oferi intregii lumi o marturisire pretioasa a valorilor Bisericii Ortodoxe Romane, in contextul unei lumi care pierde treptat reperele crestine fundamentale si se departeaza de invataturile Bisericii lui Hristos, cea Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostolica.“

 

 

de Narcisa BALABAN

.

02 Iulie 2006

Vizualizari: 1903

Voteaza:

Inca un ierarh in Biserica Ortodoxa Romana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE