In prima saptamana din Postul Mare, in Biserica Ortodoxa se citeste Canonul Sfantului Andrei Criteanul. Zilele de marti, miercuri, joi si vineri devin astfel zile de meditatie asupra pacatelor, dar si zile ale iertarii pe care credinciosii o pot primi de la Dumnezeu.
In primele zile ale Postului Mare, de astazi pana joi, in Biserica Ortodoxa se savarseste slujba Pavecernitei unita cu Canonul de pocainta al Sfantului Andrei Criteanul, impartit in patru parti. Asa cum ne-a lamurit parintele Ioan Voineag, profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Dumitru Staniloae“ din Brasov, Canonul cel Mare ne indeamna sa ne descoperim pacatele si nevoia de pocainta printr-o adanca meditatie asupra istoriei biblice, o istorie a pocaintei si a iertarii. „Prima saptamana din post sta intotdeauna sub semnul Canonului cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul, este o randuiala mult asteptata si mult apreciata de catre preotii si credinciosii nostri.
Acest canon este randuit a fi citit in bisericile noastre in cadrul slujbelor de seara in prima saptamana din post, mai exact in zilele de marti, miercuri, joi si vineri. Se mai citeste in saptamana a cincea din Postul Mare in cadrul deniei de miercuri seara. Este un canon de umilinta in care credinciosii isi pleaca inima catre Dumnezeu si se roaga pentru iertarea pacatelor“. Parintele profesor Ioan Voineag ne-a vorbit si despre principalele invataturi ale Canonului Sfantului Andrei Criteanul: „Printr-o ispasire duhovniceaca deosebita, Sfantul Andrei Criteanul accentueaza cateva lucruri care trebuie sa ne incurajeze in aceasta lupta duhovniceasca pe care trebuie sa o purtam fiecare dintre noi, cel putin in timpul postului. Pe de o parte, pomeneste mari personalitati ale Vechiului Testament care si ele au aratat pocainta si in acelasi timp au avut viata impletita cu virtuti si fapte alese. Exemplul lor indruma spre cumpatare, post, rugaciune, ascultare. Pe de alta parte, Dumnezeu este descoperit in canon a fi mult milostiv si indelung rabdator. Ni se prezinta asa cum este El. Realmente Dumnezeu asteapta cu bratele deschise pe acei care se caiesc si se intorc spre El si in acelasi timp ofera a Sa binecuvantare. Mai este chemata in rugaciune Maica Domnului care prin excelenta este mijlocitoare, dar si sfintii lui Dumnezeu. Cantarea a noua a canonului este o cantare de lauda adusa Maicii Domnului. As spune ca in canon se face un indemn direct la a ne elibera de patimi si pacate si de a dobandi virtutea. Este vorba de un indemn imperativ“.
de Monica DUMITRESCU
.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.