La Moscova, PF Patriarh Teoctist a vorbit liderilor religiosi din 40 de tari


In mesajul sau, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a atras atentia asupra faptului ca lumea este framantata de plagi ca traficul de carne vie, droguri, coruptie si decalajul economic dintre tarile sarace si cele bogate ?De asemenea, PF Patriarh Teoctist a mentionat ca intrunirea care reuneste cei 150 de lideri religiosi ai lumii arata ca acestia impartasesc principii comune

 

Ieri, 4 iulie, Prea Fericitul Patriarh Teoctist, aflat la Moscova, la Intrunirea Mondiala a Liderilor Religiosi, a adresat un mesaj participantilor. Intrunirea care se desfasoara in aceste zile la Moscova este organizata de Consiliul Interreligios al Federatiei Ruse, Consiliul Interreligios al Comunitatii Statelor Independente si Patriarhia Moscovei. Pe agenda de lucru a reuniunii, la care participa lideri religiosi din intreaga lume - reprezentanti ai Bisericii crestine, islamului, iudaismului, budismului, taoismului si hinduismului -, se afla teme referitoare la rolul religiei in societatea de astazi, educatia si formarea morala a tineretului, sprijinirea valorilor familiei, vietii si egalitatii dintre barbati si femei, respectul traditiilor religioase, responsabilitatea fata de creatie, moralitatea in economie, rolul mass-media, dialogul dintre comunitatile religioase, politicieni, societate si organizatiile internationale, caile de combatere a terorismului si extremismului.

 

Luni, 3 iulie, la lucrarile de deschidere a intrunirii a participat si presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin. Conform ITAR-Tass, la eveniment participa 150 de lideri religiosi din 40 de tari.

 

„O rascruce de drumuri pentru multe credinte religioase“

 

In mesajul sau, PF Patriarh Teoctist a subliniat ca intrunirea de la Moscova poate fi o dovada a faptului ca liderii religiosi din intreaga lume impartasesc cele mai inalte valori si ca principiile aflate la temelia vietii sociale sunt comune. „In primul rand, adresam multumirile noastre Sanctitatii Voastre si celorlalti organizatori ai Intrunirii Mondiale a Liderilor Religiosi pentru invitatia pe care ati binevoit sa ne-o trimiteti de a participa la lucrarile acestei intruniri importante. Apreciem in mod deosebit alegerea Moscovei ca loc de desfasurare a intrunirii noastre deoarece, prin pozitia sa geografica si vocatia oamenilor din aceste tinuturi, actualul teritoriu al Federatiei Ruse a constituit, de-a lungul intregii sale istorii, o adevarata rascruce de drumuri pentru multe credinte religioase, in timp ce religia poporului rus, Ortodoxia, s-a dovedit dintotdeauna «topos» spiritual deosebit de prielnic dialogului constructiv intercultural si schimbului de valori autentice create de catre diferite popoare. Intrunirea Mondiala a liderilor religiosi prezinta o mare importanta in lumea contemporana prin aceea ca pentru oamenii de credinta de pretutindeni ea constituie implinirea unei sacre datorii de constiinta si chiar a unui imperativ moral.“

 

Plagile societatii in care traim

 

„In ciuda progreselor remarcabile din domeniul economiei, vietii materiale si cunoasterii stiintifice a lumii ce ne inconjoara, omenirea de astazi intampina probleme greu de rezolvat. Combaterea terorismului sub diferite forme si a fanatismului de orice fel, convietuirea pasnica intre popoare si evitarea conflictelor militare si a conflictelor intre civilizatii, salvgardarea demnitatii si a sacralitatii persoanei umane, lupta impotriva rasismului sunt doar cateva dintre provocarile lumii in care traim cu totii. La acestea se adauga si alte plagi morale, precum traficul de carne vie, drogurile, somajul si coruptia, decalajul economic dintre tarile bogate si cele sarace si prapastia tot mai adanca dintre grupurile inavutite si populatii intregi care in multe parti ale planetei noastre traiesc in neajunsuri si mizerie. Prin toate acestea este afectata, in primul rand, unitatea si armonia umanitatii ca microcosmos, iar, mai apoi, integritatea intregii creatii, ca macrocosmos. La o analiza mai atenta se poate constata ca la originea acestora se afla atitudini formulate si adoptate la nivel de grup si individual, in virtutea anumitor convingeri si conceptii despre lume si viata. Astfel se deduce ca, in esenta lor, problemele mentionate sunt, in primul rand, de natura spirituala. De aceea consideram ca pentru solutionarea lor este absolut necesar aportul tuturor religiilor si a viziunii asupra realitatii inconjuratoare. In acest sens noi, liderii diferitelor religii, prin insasi intalnirea de fata dovedim ca impartasim cele mai inalte valori create de om sub inspiratie divina si ca asezam la temeliile vietii sociale principii comune. Unitatea noastra se sprijina pe doi piloni adanc infipti in constiinta intregii umanitati, concretizati si exprimati in certitudinea ca «cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria» (Psalm 18. 1) si toti oamenii, indiferent de religie, din fire implinesc cele ale Legii divine, avand Legea inscrisa in inimile lor (cf. Rom. 2. 14-15).

In spiritul acestei unitati, se cuvine ca omul contemporan sa constientizeze faptul ca existenta sa poate si trebuie sa fie orientata in sensul respectului reciproc, al coexistentei pasnice si armonioase si al intr-ajutorarii. Demn de subliniat este ca religiile ofera si mijloace pentru realizarea acestui deziderat. Suntem incredintati ca, prin intalnirea noastra, glasul miliardelor de credinciosi pe care ii reprezentam se va face tot mai auzit si urmat. Astfel, omenirea intreaga va putea pasi cu mai multa convingere, fermitate si sorti de izbanda pe calea solutionarii globale a gravelor probleme cu care este confruntata si pe calea progresului ei spiritual“.

 

 

de M.D

.

04 Iulie 2006

Vizualizari: 1331

Voteaza:

La Moscova, PF Patriarh Teoctist a vorbit liderilor religiosi din 40 de tari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE