Maine are loc pelerinajul de Florii


Maine are loc pelerinajul de Florii

Maine, 19 aprilie 2008, in ajunul praznicului Intrarii Domnului in Ierusalim (Floriile), in Bucuresti, va avea loc un pelerinaj organizat de Patriarhia Romana, impreuna cu Arhiepiscopia Bucurestilor, prin cele 3 protoierii din Capitala si Centrul de presa Basilica al Patriarhiei Romane.

Pelerinajul, la care vor participa preoti si credinciosi din Capitala, este o binecuvantare pentru cetate si o pregatire pentru sarbatoarea Invierii. Pelerinajul va incepe de la Manastirea Radu Voda si va avea urmatorul traseu: str. Radu Voda-bdul Marasesti-str. Serban Voda (cu oprire la biserica "Sfantul Spiridon" Nou)-str.

Principatele Unite-str. Ienachita Vacarescu-str. Sfanta Ecaterina (cu oprire la biserica "Sfanta Ecaterina" - paraclisul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" a Universitatii din Bucuresti)-str. Bibescu Voda-str. Dealul Mitropoliei (Catedrala patriarhala, unde se va incheia pelerinajul).

Celelalte protoierii din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor vor organiza pelerinaje in Sambata Stalparilor (dupa cum se mai spune in popor), pe plan local, in judetele Ilfov si Prahova.

La Ploiesti, pelerinajul din Sambata lui Lazar va incepe de la Biserica "Sf. Voievozi" - Ploiesti (dupa slujba Vecerniei) si va continua spre Biserica "Sf. Gheorghe" - Vechi (unde va avea loc o ectenie pentru sanatatea Preafericitului Patriarh Daniel), apoi spre Catedrala "Sf. Ioan Botezatorul". De aici, procesiunea va urma traseul spre Bisericile "Sf. Vasile" si "Nasterea Domnului", apoi spre Biserica "Sf. Ap. Andrei", din zona Cina, unde se va incheia.

O traditie mai veche la Iasi

Daca in Arhiepiscopia Bucurestilor, pelerinajul din Sambata lui Lazar se organizeaza pentru prima data, in Arhiepiscopia Iasilor, acesta a devenit deja o traditie. La Iasi, evenimentul - organizat cele doua protopiate din oras -, va debuta la Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" - Barboi, unde se va oficia, incepand cu ora 15:00, slujba Vecerniei. Dupa slujba, in jurul orei 16:00, grupurile de credinciosi de la parohiile iesene, conduse de preotii parohi si protoiereii de la Protopopiatele Iasi 1 si Iasi 2, pr. Constantin Andrei si pr. Vilie Dorosinca, vor porni cu icoana praznicului, cu ramuri sfintite, pe cunoscutul traseu: stradela Barboi-strada Elena Doamna-Strada Anastasie Panu-bdul Stefan cel Mare. Se vor face opriri la bisericile de pe acest traseu, respectiv: Biserica "Schimbarea la Fata" - Alba, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Barnovschi, Bisericile "Sf. Lazar" si "Sf. Nicolae" Domnesc si Manastirea "Sfintii Trei Ierarhi". Pelerinajul se va incheia la parohia "Intrarea Domnului in Ierusalim" - Flora, unde preotii vor oficia slujba Litiei. Pe langa credinciosii de la parohiile iesene, dar si din imprejurimi, vor participa elevi de la scolile din Iasi, Corul "Basileus" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Vasile cel Mare" din Iasi, Corul Bisericii Barboi, precum si alte coruri de la parohiile din Iasi. Nu vor lipsi nici reprezentantii autoritatilor locale. Mentionam ca in perioada interbelica, pelerinajul de Florii avea loc an de an si se bucura de o mare popularitate, insa a fost interzis in anul 1947, pe motiv ca in spatele acestei actiuni s-ar afla miscari legionare. Dupa 1990, la initiativa Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, Daniel, astazi Patriarhul Bisericii noastre, pelerinajul a fost reluat in Iasi, ba mai mult decat atat, a inceput sa se organizeze in fiecare din cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iasilor.

Concert de muzica religioasa, la Pascani

La Pascani, la ora 11:30, toti preotii de la cele sase biserici din localitate, impreuna cu enoriasii, se vor aduna in zona centrala a orasului, in fata Casei de Cultura, unde se va oficia, pe o scena amenajata, slujba religioasa specifica momentului. Grupuri de copii, elevi la scolile din Pascani vor sustine un concert de muzica religioasa specifica acestei perioade.

La ora 14:00, la Harlau, credinciosii pelerini si preotii vor porni de la parohia Parcovaci, vor ajunge la Capela "Sf. Pantelimon" a Centrului de Ingrijire a protopopiatului, apoi vor merge la Biserica "Sf. Vasile cel Mare" din Harlau, la Biserica "Sf. Dumitru", la Biserica "Sf. Nicolae" si la Biserica "Sf. Gheorghe". Cu acesta ocazie, se va organiza in curtea Protopopiatului si o expozitie de icoane a Cercului de pictura religioasa de aici.

Incep zilele orasului Botosani

In Protopopiatul Botosani, pelerinajul de Florii va incepe la ora 15:00 si va avea loc pe urmatorul traseu: Biserica "Sf. Ioan Botezatorul"-Biserica "Sfintii Trei Ierarhi"-Biserica "Sf. Treime"-Biserica "Sf. Vasile cel Mare" -Biserica "Sf. Voievod Stefan cel Mare"-Biserica "Sf. Ilie"-Biserica "Uspenia" si Biserica "Sf. Gheorghe". Aici se va primi o copie a icoanei Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita, pentru a marca ziua orasului Botosani, ocrotit de Sfantul Gheorghe.
Pelerinii din Dorohoi vor pleca la ora 13:30 de la Biserica "Adormirea Maicii Domnului", unde se va face slujba Vecerniei, vor merge spre Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", se va trece prin centrul orasului, se vor opri la Biserica "Sf. Nicolae" Domnesc si la Biserica "Invierea Domnului", unde se va oficia slujba Acatistului Dreptului Lazar.

La Saveni, incepand cu ora 16:00, grupul de pelerini va pleca de la Biserica "Sfantul Nicolae" Saveni pe urmatorul traseu: strada Slt. Filipescu-str. Al. I. Cuza-str. 1 Decembrie-str. Dobrogeanu Gherea-Biserica "Sfantul Gheorghe"- Saveni.

La inceputul pelerinajului se va face o rugaciune de binecuvantare a credinciosilor, pentru ca pe parcursul traseului stabilit sa se faca opriri la principalele puncte din oras.

Procesiunea se va incheia la Biserica "Sfantul Gheorghe" Saveni, unde, la ora 17:00 se va oficia slujba Vecerniei cu prilejul hramului acestui sfant lacas. Seara va continua cu intalnirea Cercului Misionar I Saveni, in cadrul caruia se va sustine referatul cu tema "Crucea si Patimile Mantuitorului in viata credinciosilor".

La Darabani, la ora 16:00, pelerinii vor pleca de la Biserica "Sf. Nicolae" din Darabani, cu icoane si ramuri de salcie sfintite, pana la Primaria orasului, unde exista o troita-monument dedicata eroilor. Aici se va oficia o slujba de pomenire pentru eroii cazuti la datorie, dupa care se va pleca spre Biserica "Sf. Imparati Constantin si Elena", unde se va oficia slujba Vecerniei.

24 de opriri, la Roznov

Pelerinajul de Florii organizat de Protopopiatul Targu Neamt va avea urmatorul traseu: Biserica "Sf. Voievozi"-Biserica "Sf. Nicolae"-Biserica "Sf. Haralambie"-Catedrala "Adormirea Maicii Domnului". Se vor adauga grupurile de pelerini de la cele doua biserici din Humulesti, care se vor intalni cu ceilalti pelerini la ora 12:00, in fata Policlinicii din orasul Targu Neamt.

La Piatra Neamt, traseul pelerinajului este urmatorul: se va pleca la ora 14:00 de la "Biserica Sf. Ioan Botezatorul" - Maratei 1, unde se va oficia slujba specifica, se va merge la Biserica "Sf. Ioan" Domnesc, unde se va savarsi pe esplanada din fata lacasului de cult, slujba Vecerniei, si unde Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Imparati Constantin si Elena" va sustine un concert de muzica religioasa.

In Protopopiatul Roznov, pelerinajul va incepe la ora 14:30, de la Biserica "Sf. Nicolae", iar pe parcursul pelerinajului, soborul de preoti impreuna cu credinciosii se opresc la toate cele 24 de troite din oras. Pelerinajul se va incheia la aceeasi biserica, unde se va oficia o slujba la troita din curte.

In Protopopiatul Ceahlau, credinciosii, impreuna cu toti preotii din protopopiat, vor pleca la ora 16:00 in pelerinaj de la biserica noua a parohiei Chiriteni, pana la parohia Hangu, pe un traseu de aproximativ trei kilometri.

Programul pelerinajului, in Bucuresti

- Ora 16:45 - la Manastirea Radu Voda, Preasfintitul Episcop -Vicar Varsanufie Prahoveanul va sfinti ramurile de salcie care vor fi impartite credinciosilor;

- Ora 17:00 - plecare de la Manastirea Radu Voda;

- Ora 17:15 - La biserica "Sfantul Spiridon" Nou, procesiunea va fi intampinata de preotii si credinciosii din parohiile: "Sfantul Spiridon", Slobozia si "Sfantul Alexie" din Protoieria III Capitala;

- Ora 17:30 - La biserica "Sfanta Ecaterina", procesiunea va fi intampinata de preotii profesori si studentii teologi de la Facultatea de Teologie "Patriarhul Justinian" din Bucuresti;

- Ora 17:45 - La Catedrala patriarhala procesiunea va fi intampinata de Preasfintitul Episcop-Vicar Ciprian Campineanul, care va rosti un cuvant de invatatura.

Stefan MARCULET

.

17 Aprilie 2008

Vizualizari: 1072

Voteaza:

Maine are loc pelerinajul de Florii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE