Ieri, 22 martie 2007, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a sfintit la Manastirea Bucium din Iasi, locul unde va fi ridicat un paraclis de vara. Noul lacas de cult va fi construit pentru monahii de aici, dar si pentru credinciosii care vin in numar mare la Manastirea din dealul Buciumului. Actuala biserica a Manastirii Bucium este mica, iar vara este neincapatoare. Caldura mare provoaca adesea disconfort credinciosilor care vin sa se roage aici si de aceea noua biserica va fi folosita in mod special vara. Paraclisul va avea 24 de metri lungime si 12 latime, iar structura sa va putea oferi celor care slujesc aici si celor care participa la slujbe spatiul necesar pentru a se feri de caldurile mari ale verii.
Sfanta Drosida, fiica imparatului Traian
Biserica va purta hramul Sfintei Mucenite Drosida, sarbatorita pe 22 martie, si pe cel al Sf. Cuvios Dimitrie din Basarabi, ale carui moaste se afla la Catedrala Patriarhala din Bucuresti. "Am dorit ca acest paraclis sa poarte doua hramuri. Am dorit sa poarte hramul Sfintei Mucenite Drosida, fiica imparatului Traian, pentru ca aceasta sfanta care a trait la inceputul secolului al II-lea, a fost o marturisitoare a credintei, desi era fiica unui imparat care a persecutat pe crestini. Ea a marturisit in taina pe Hristos si a fost alaturi de femei crestine, care ingropau trupurile martirilor si ale crestinilor intr-un loc unde ele aveau un fel de manastire. Aceasta sfanta arata ca marturisirea credintei in Imperiul Roman de la inceputul secolului al II-lea, in special la Roma, s-a facut in conditii foarte grele, in care oamenii si-au pierdut viata, sau riscau sa si-o piarda, pentru ca marturiseau pe Hristos. Sfanta Drosida este cunoscuta acum mai bine din Sinaxarul din 22 martie publicat recent la Alba-Iulia, dar si din Sinaxarele noastre de la sfarsitul secolului al XIX-lea", a spus IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la sfarsitul slujbei de sfintire.
O biserica simbolica
Arhitectul paraclisului, dl Bogdan Negoita, a prezentat la sfarsit o macheta a bisericii, si a aratat ca noul lacas de cult va fi construit cu vitralii pe trei parti, pentru a fi luminos si pentru a permite o buna aerisire. Aceste vitralii vor fi asemanatoare cu cele ale resedintei mitropolitane de la Manastirea Bucium, pentru a asigura o concordanta architectonica. De asemenea, biserica va fi construita in stilul moldovenesc, cu acoperis fara turla, pentru a sugera continuitatea, dar va avea si cateva elemente moderne pentru a sugera noutatea si timpul actual. Fiind asezat aproape de via manastirii, paraclisul va fi impodobit cu unele elemente care sugereaza cultivarea vitei de vie in Sfanta Scriptura, pentru a arata cata binecuvantare ne-a dat Dumnezeu prin rodirea pamantului, dar si felul in care noi folosim aceste daruri. Toate aceste elemente simbolice vor face din noua biserica o podoaba a Manastirii Bucium. Ea va avea in fata o esplanada, care va putea servi ca loc de slujba in momentele deosebite la care participa mai multi crestini, si va fi orientata cu intrarea spre parcul dendrologic al manastirii.
Stefan MARCULET
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.