Mitropolia Basarabiei continua demersurile pentru recuperarea bunurilor confiscate de sovietici
Pe 20 august 2008, Inalt Preasfintitul Petru Paduraru, Arhiepiscop al Chisinaului, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, a expediat o scrisoare pe adresa: Consiliului Europei, Secretariatul General Directoratul General II, HR (Drepturile Omului), Comitetului de ministri al Consiliului Europei, Departamentul de Executare a Hotarrilor CEDO, Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Raportorii pentru Republica Moldova
Potrivit acesteia, Guvernul Republicii Moldova refuza in continuare sa restituie Mitropoliei Basarabiei Arhivele sale confiscate in timpul ocupatiei sovietice
De asemenea, Mitropolia Basarabiei arata din nou ca refuzul Guvernului de a restitui propriile arhive creeaza dificultati serioase in procesul de revendicare, in instantele judecatoresti, a bunurilor bisericesti confiscate de Statul sovietic
Va prezentam in continuare continutul integral al acestei scrisori
Mitropolia Basarabiei va face cunoscut faptul ca situatia noastra nu a inregistrat absolut nici un progres de la ultima noastra scrisoare. Politica Statului fata de Biserica noastra ramane aceeasi, existand elemente care ne indreptatesc sa credem ca pre-siunile si persecutiile des-chise sunt inlocuite de reprezentantii Statului cu diverse tertipuri procedurale sau cu forme discrete de sabotaj.
Astfel, din 17 august 2007, cand a intrat in vigoare noua Lege privind cultele religioase si partile lor componente, absolut nici o comunitate locala a Mitropoliei Basarabiei nu a fost inregistata de Ministerul de Justi-tie al Republicii Moldova. De fapt, procesul de inregistrare a comunitatilor Bisericii noastre este compet blocat sau inghetat de 15 luni. Astfel, numarul partilor compo-nente inregistrate ale Bisericii noastre a ramas neschimbat de la ultimele noastre trei comunicari.
Dupa cum v-am anuntat si anterior, Guvernul Republicii Moldova refuza in continuare sa ne restituie Arhivele Mitropoliei Basarabiei, confiscate in timpul ocupatiei sovietice. Aceste arhive ale Bisericii noastre sunt gestionate de Arhiva Nationala a Republicii Moldova. Trebuie sa aratam din nou ca refuzul Guvernului de a ne restitui propriile Arhive ne creeaza dificultati serioase in procesul de revendicare, in instantele judecatoresti, a bunurilor bisericesti confiscate de Statul sovietic si gestionate, in prezent, de Guvernul Republicii Moldova.
Instantele judecatoresti taraganeaza examinarea admiterii in legalitate a 16 parohii
Mentionam in context ca ansamblul cadrului legislativ national nu prevede expresis verbis principiul si modul de restituire a bunurilor bisericesti spoliate de regimul sovietic revolut, insa tara noastra a acumulat, de-a lungul anilor, practici bogate de restituire a proprietatilor de cult nationalizate de regimul sovietic. Cu toate acestea, Mitropolia Basarabiei constituie o exceptie si este singurul din cele 22 de culte religioase recunoscute caruia nu i s-a restituit nici unul din bunurile spoliate in timpul ocupatiei sovietice. Toate cele 3 regimuri politice si toate cele 8 guverne care au existat in tara noastra din momentul reactivarii Mitropoliei Basarabiei (Sangheli I, Sangheli II, Ciubuc I, Ciubuc II, Sturza, Braghis, Tari ev, Greceanai) au promovat aceeasi politica fata de Biserica noastra in materie de restituire a bunurilor abuziv confiscate.
De asemenea, constatam cu regret ca Legea Republicii Moldova privind cultele religioase si partile lor componente, nr. 125-XVI din 11/05/ 2007, nu a suportat nici o modificare in sensul cerut de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei si nici o initiativa legislativa de modificare nu a fost introdusa in ultimul an in Parlament.
Situatia ne obliga sa va facem cunoscut si faptul ca instantele judecatoresti ale Republicii Moldova, fiind sesizate de noi si avand pe rolul lor dosare privind admiterea in legalitate a unui numar de 16 parohii ale Mitropoliei Basarabiei din raionul Ungheni, ta-raganeaza nejustificat examinarea acestor cauze. Totodata, Ministerul Justitiei, fiind obligat de Curtea de Apel Chisinau sa admita in legalitate aceste parohii, a preferat sa nu se conformeze deciziei judecatoresti pe care a atacat-o la Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova. La 23 iunie 2008, Curtea Suprema de Justitie a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare in prima instanta de contencios administativ la Curtea de Apel Chisinau. Examinarea acestei cauze simple a depasit orice termen rezonabil si pune parohiile Bisericii noastre in situatia de a nu-si putea exercita drepturile elementare prevazute de lege si de a nu beneficia nici de cea mai mica protectie din partea autoritatilor si agentilor Statului.
Autoritatile Statului aplica in continuare un tratament diferentiat Mitropoliei
In legatura cu cele relatate mai sus, precum si cu cele comunicate cu ocaziile anterioare, Mitropolia Basarabiei adreseaza Secretariatului General al Consiliului Europei si Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, precum si raportorilor APCE pentru Republica Moldova, rugamintea de a continua, in limitele competentelor fiecaruia, supravegherea modului de indeplinire de catre Republica Moldova a masurilor individuale si generale in vederea executarii hotararii CEDO din 13/12/2001.
Trebuie sa mai constatam ca Hotararea CEDO din 13 decembrie 2001 este prima hotarare pronuntata de Inalta Curte de la Strasbourg intr-un dosar provenind din Republica Moldova. Cu toate acestea, durata supravegherii de catre Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a modului in care Republica Moldova executa aceasta hotarare este nepermis de lung si nu se compara cu termenele nici unei altei hotarari privind Republica Moldova. Acest fapt confirma in sine ca autoritatile Statului nostru ne aplica in continuare un tratament diferentiat si ca Biserica noastra face obiectul unei politici intolerante din partea Statului si a agentilor lui.
Mitropolia Basarabiei nu va ezita sa va puna la dispozitie si alte informatii privind evolutiile in legatura cu indeplinirea sau neindeplinirea Hotararii CEDO din 13/12/2001.
Va rugam, stimati domni, sa primiti asigurarile deplinei noastre consideratii.
Biroul de Presa al Mitropoliei Basarabiei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.