Ieri, la finalul Sfintei Liturghii, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a anuntat ca incepand cu Postul Craciunului slujbele religioase se vor oficia in Catedrala veche "Sfantul Gheorghe". Acest lucru se datoreaza lucrarilor de consolidare care urmeaza a fi efectuate in interiorul Catedralei "Sfanta Parascheva". "In aceasta perioada de pregatire pentru Postul Craciunului si de intrare in Postul Sfant al Nasterii Domnului ne vom muta de aici, din aceasta biserica, in Biserica "Sfantul Gheorghe" sau Catedrala veche, din parcul de alaturi, pentru ca aici vor incepe lucrari de consolidare ale fundatiilor Catedralei mitropolitane, prin interior. Va fi scoasa pardoseala actuala, se va scoate pamantul de sub ea si se vor consolida fundatiile Catedralei care sunt la o adancime de sase sau sapte metri, cu o grosime de patru metri, cu beton. Lucrarea aceasta va dura, speram noi, nu mai mult de 14 septembrie anul viitor, cand va fi turnata din nou placa aici si vom putea oficia, in data de 14 octombrie 2007, slujba Sfintei Liturghii din ziua hramului acestei Catedrale.
Lucrarile de consolidare au inceput in anul 1998
Aceste lucrari presupun desfasurarea slujbelor religioase in Catedrala "Sfantul Gheorghe", acolo unde vor fi mutate si moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. "Racla Sfintei Cuvioase Parascheva va fi transferata in Biserica de alaturi - "Sfantul Gheorghe" - pe toata aceasta perioada in care se va lucra in interiorul catedralei, iar duminica si in sarbatori mai mari ea va fi scoasa afara pentru a facilita cinstirea sfintelor moaste de catre credinciosi si pentru a evita o supraaglomerare a lor in biserica de alaturi. Biserica "Sfantul Gheorghe" este o biserica recent pictata, este foarte frumoasa, foarte ortodoxa in pictura ei, pictura neobizantina, are o acustica extrem de fina, dar este mai mica decat aceasta catedrala in care ne aflam acum. De aceea noi va rugam sa intelegeti ca este mare nevoie sa urgentam lucrarile de consolidare la aceasta catedrala mare, fiindca ele au inceput in 1998 si in 2008 sunt zece ani de cand lucram si consolidam catedrala in exterior. Acum insa a sosit vremea sa o consolidam si in interior si sa ne grabim ca lucrarile sa nu dureze mai mult de zece ani fiindca uneori ele perturba Sfanta Liturghie care este transmisa zilnic de aici la Radio Trinitas si alteori, desigur, nu permit o desfasurare completa sau adecvata a tuturor ceremoniilor pe care le avem de savarsit in interiorul si in exteriorul catedralei. Consolidarea catedralei se face cu ajutorul substantial al Inspectoratului de Stat in Constructii, care a permis, cu bunavoita, inscrierea programului de consolidare a Catedralei mitropolitane din
Iasul, punctul final al pelerinajului Sfintei Cuvioase Parascheva
Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva s-au aflat la diferite Biserici din Turcia, Bulgaria si Serbia, ajungand acum aproape 400 de ani in Moldova
Trecand la cele vesnice la varsta de doar 27 de ani, Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost inmormantata aproape de tarmul Kallikratiei. Sfintele moaste ale Cuvioasei au fost scoase la lumina intr-un mod miraculos, fiind asezate in Biserica "Sfintilor Apostoli" din Kallikratia. Dupa aproximativ 200 de ani, in anul 1238, in ziua de 14 octombrie, sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Tarnovo, fiind asezate in Biserica cu hramul Maici Domnului. In anul 1393, in urma unei invazii otomane asupra cetatii Tarnovo, rand pe rand bisericile si palatele bulgare au fost transformate in moschei. Grigore Tamblac a amintit despre mutarea moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva, "cu incuviintarea Sultanului Baiazid", la Vidin, pentru o perioada de 5 ani.
Dupa lupta de la Nicopole din anul 1396, Bulgaria devine parte din Imperiul Otoman, iar moastele Sfintei Cuvioase Parascheva isi continua peregrinarile, ajungand la Belgrad, in Serbia, in anul 1398, fiind asezate in biserica ridicata in cinstea Sfintei Parascheva.
In anul 1521, sultanul Suleiman Magnificul cucereste Belgradul. Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt duse la Constantinopol, fiind asezate in palatul sultanului. Faptul ca se savarseau multe minuni a provocat teama turcilor.
Sultanul a pretins Patriarhului Ecumenic 12.000 de ducati pentru a-i da moastele Sfintei Parascheva, cu amenintarea ca daca nu va plati, el le va distruge. Fiind luate de Patriarhul Ecumenic de atunci, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost asezate in Biserica Panmakaristos, sediu al Patriarhiei Ecumenice, timp de 130 de ani dupa caderea Constantinopolului. Dupa transformarea acestei biserici in moscheie, sfintele moaste au fost duse in alte biserici: Vlaherne (1586), "Sfantul Dumitru" (1597) si "Sfantul Gheorghe" din Fanar (noul sediu al Patriarhiei Ecumenice, 1601).
Dupa anul 1453, pentru Patriarhia Ecumenica incepe o perioada foarte dificila. Datoriile Patriarhiei cresc necontenit. Asa cum facusera si inaintasii sai, Vasile Lupu, domnitor in Moldova intre anii 1634-1653, achita datoriile Patriarhiei Ecumenice in mai multe randuri. In luna mai 1641, Patriarhul Partenie al Constantinopolului impreuna cu membrii Sfantului Sinod al Patriarhiei Ecumenice semnau un act de multumire catre Vasile Lupu pentru ajutorul acordat, hotarand ca moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sa-i fie date "in semn de multumire fata de dansul si pentru sfintirea tarii lui". Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iasi la data de 13 iunie 1641, pana la Galati venind cu o corabie, iar pana la Iasi calatorind pe uscat, fiind intampinate de Vasile Lupu si familia sa, de mitropolitul Varlaam, de alti episcopi moldoveni, de stareti, preoti si multi credinciosi.
In anul 1884, incep lucrarile de restaurare a Bisericii "Sf. Trei Ierarhi", conduse de Lecomte de Noüy. In anul 1888, moastele sunt mutate in sala gotica a acestei manastiri, intr-o racla de lemn, imbracata cu argint si cu un capac care se incuia. In noaptea dintre 26-27 decembrie, paraclisul a luat foc de la lumanarea din sfesnicul de langa racla. Incendiul a fost observat abia a doua zi. Datorita temperaturii mari mai multe obiecte metalice s-au topit efectiv. Sfintele moaste au ramas insa neatinse de incendiu. Ridicate din jar, Sfintele moaste au fost puse in altarul capelei de la "Sf. Trei Ierarhi", insa la scurt timp, in anul 1889, au fost mutate in Catedrala mitropolitana, intr-o racla din lemn de chiparos, acoperita cu argint.
In primavara anului 1944, pe timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand la Iasi se pregatea evacuarea, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au poposit la Manastirea Samurcasesti (Ciorogarla), de langa Bucuresti, fiind insotite, in perioada 10 aprilie-sfarsitul lunii octombrie de o escorta militara. In perioada 27 octombrie-13 noiembrie 1944 au fost duse in Catedrala patriarhala din Bucuresti.
In vara anului 1947, sfintele moaste au parasit pentru a doua oara Iasul, in urma unui pelerinaj prin
Lucian APOPEI
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.