O parohie tanara, dar o comunitate bine inchegata

 

In fiecare an, in al II-lea semestru, elevii din parohia „Intrarea Domnului in Ierusalim“-Tatarasi primesc meditatii la matematica si limba romana. In vara anului trecut, la biserica au fost organizate si cursuri de muzica.

La parohia „Intrarea Domnului in Ierusalim“ - Flora (Tatarasi), in fiecare an, in al II-lea semestru, copiii elevi din parohie primesc meditatii la matematica si limba romana. „Meditatiile se tin o data pe saptamana cu ceva timp inainte de vacanta de iarna, cand copiii isi dau tezele. Aceste meditatii sunt oferite de profesori de matematica si romana din parohie elevilor care nu-si permit meditatii platite.

Sunt in jur de 15-20 de copii“, ne-a spus pr. Dumitru Boboc, paroh la aceasta biserica. El ne-a mai spus ca in vara anului 2005, la biserica a avut loc un experiment interesant: „Un domn din parohie, profesor de muzica, a facut o scoala de vara, de formare muzicala, cu copii de la clasele I-IV. Cam 20 de copilasi s-au intalnit o data pe saptamana si au invatat sa cante pe portativ. Unii au facut chiar si instrument“.

Tinerii sunt foarte implicati in actiunile social-filantropice ale parohiei

In parohia „Intrarea Domnului in Ierusalim“ tinerii desfasoara o activitate bogata. Pr. paroh Dumitru Boboc ne-a vorbit despre aceasta: „Inca de la inceputul activitatii, in parohia noastra s-a format un grup de 15-16 tineri la biserica - erau copii, acum sunt studenti. Si este imbucurator ca au ramas uniti. Pe acesti copii nu i-am stimulat cu ceva concret, material. Dar in fiecare vara am facut excursii la manastiri, uneori s-au organizat si singuri - cum a fost, spre exemplu, la Vorona. Ei se aduna, totdeauna la slujbe, in primul rand, iar dupa slujba raman impreuna si se implica in activitatile social-filantropice pe care le desfasoara biserica, sau participa la redactarea foii parohiale Ecclesia. Sunt doua componente importante: una social-filantropica si una educativa. In primul rand, avem foarte multi batrani in parohie, multi au rude, dar multi sunt singuri. Pe acestia din urma ii ajutam cum putem. Spre exemplu, acum asiguram pentru 10 dintre acestia hrana, curatenie in apartament si cateva clipe de conversatie. Aceste actiuni le fac tinerii din parohie impreuna cu femeile din Comitetul parohial, pentru care a doua casa este Biserica“. In prezent, tinerii lucreaza la un site al bisericii.

Contributie la ajutorarea sinistratilor

Parohia Bisericii „Intrarea Domnului in Ierusalim“ - Flora (Tatarasi, Iasi) este formata din aproximativ 2.400 de familii si s-a infiintat in 1999. In 2001 s-a obtinut autorizatia de constructie si imediat au inceput lucrarile. Astazi, s-a ajuns pana la acoperis. Banii necesari au venit mai mult din partea credinciosilor. „Aceasta biserica a format o comunitate si foarte multi s-au regasit unii cu altii. Biserica i-a ajutat sa se gaseasca si sa se regaseasca. S-au regasit in sensul ca daca inainte doar se salutau, acum s-au regasit ca frati intru credinta si s-au apropiat. Daca pana acum se salutau doar din complezenta, acum merg impreuna, comunica, sunt uniti, isi impartasesc necazurile, sunt aproape unii de altii“, ne-a mai spus multumit parintele Boboc. Credinciosii sunt foarte saritori cand semenii lor au necazuri. Acelasi lucru s-a intamplat si in vara acestui an cand s-au stras bani si alimente pentru sinistrati. „Impreuna cu pr. Toma Gradinaciuc de la Biserica «Sf. Ap. Toma» am strans 60 de milioane de lei pentru constructia unei case la Comanesti. Am cumparat noi boltarii si am vorbit cu preotul de acolo care ne-a spus ca acea casa este deja construita“.
De la parintele Boboc am aflat ca la slujbe, alaturi de el, participa si parintele Arsenie Grigore, care a implinit recent 86 de ani.

In parohie activeaza un cor de profesionisti

La interval de doua duminici, raspunsurile la Sfanta Liturghie sunt date de corul „Lira“, corul bisericii, care s-a constituit inca de la inceput. „Componentii corului sunt solisti la Opera Romana din Iasi si vin cu mare drag aici. Totul a inceput cand Cristina Simionescu, soprana la Opera, a venit la noi la biserica. Ea a venit cu ideea, i-a adus pe colegii ei aici si am ramas pana astazi intr-o buna colaborare“, ne-a explicat parintele Dumitru Boboc.
Corul canta doar o data la doua saptamani pentru ca si credinciosii sa se poata bucura de participare activa la Sf. Liturghie, ei fiind cei care dau raspunsurile de strana in absenta corului.

Program liturgic:

Miercuri - ora 17.00: Acatistul Sf. Vasile cel Mare si Sf. Dimitrie, alternativ
Vineri - ora 8.00: Aghiazma si Sf. Maslu
Sambata dimineata: Pomenirea mortilor, ora 17.00: Vecernia si Litia
Duminica: Utrenia si Sf. Liturghie.

 

.

06 Noiembrie 2005

Vizualizari: 2142

Voteaza:

O parohie tanara, dar o comunitate bine inchegata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE