Parisul a gazduit o intalnire de lucru a clericilor ortodocsi romani


Parisul a gazduit o intalnire de lucru a clericilor ortodocsi romani

Sub presedintia IPS Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale au avut loc marti, 19 februarie 2008, la Biserica ortodoxa romana "Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail" din Paris, lucrarile Adunarii extraordinare a Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale. Au fost prezenti PS Siluan, Episcop-Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, PS Marc Nemteanul, Episcop-Vicar al aceleasi Mitropolii si PS Gurie Gorjeanul, Episcop-Vicar al Mitropoliei Olteniei. In cadrul lucrarilor, cele 180 de parohii ale Mitropoliei au fost reprezentate de cate trei delegati, un cleric si doi mireni.

S-a adoptat noul Statut al Mitropoliei

Principala problema discutata in cadrul lucrarilor a fost cea a noului Statut Canonic al Mitropoliei, in urma infiintarii a doua noi eparhii, a Italiei, respectiv a Spaniei si Portugaliei, conform deciziei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Noul Statut a fost adoptat in unanimitate si va fi trimis Sfantului Sinod spre confirmare.

"IPS Mitropolit Iosif a subliniat in deschidere ca aceasta este prima Adunare a Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, care a avut loc la Biserica ortodoxa romana "Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail" din Paris. Este vorba despre sediul celei mai vechi parohii romanesti din Franta, care a aniversat, pe 25 noiembrie 2007, 125 de ani de cand sfantul lacas a fost cumparat de regele Carol I al Romaniei", a declarat pentru Radio Trinitas, responsabilul media al Mitropoliei amintite, dl. Bogdan Florin Vlaicu.

Un candidat pentru Episcopia Italiei

Lucrarile au continuat prin constituirea Adunarilor eparhiale ale celor doua noi episcopii ale Mitropoliei. "Pentru scaunul Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, Adunarea eparhiala a Episcopiei Italiei a decis, prin vot, sa propuna Sfantului Sinod un singur candidat, si anume pe PS Siluan Span, care este deja de cativa ani Episcop-Vicar al Mitropoliei, pentru Italia. S-a hotarat ca alegerea candidatului pentru Episcopia Ortodoxa Romana a Spaniei si Portugaliei sa aiba loc la Madrid, pe 3 martie", a mai spus dl. Bogdan Florin Vlaicu.

Moment aniversar la Paris

In ziua in care au avut loc lucrarile Adunarii extraordinare a Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, IPS Mitropolit Iosif a implinit 42 de ani. Cu aceasta ocazie, toti cei prezenti l-au felicitat si i-au transmis cele mai calde urari. IPS Iosif s-a nascut pe 19 februarie 1966, in Viseul de Jos, judetul Maramures. A urmat scoala primara si gimnaziala in localitatea sa natala, apoi a urmat Liceul "Gheorghe Sincai" din Baia Mare. In 1993 a obtinut diploma de licenta la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Andrei Saguna" din Sibiu. A imbratisat viata monahala si a devenit preot, avand misiunea de a forma spiritual studentii Facultatii de Teologie din Sibiu, de la sectia Asistenta Sociala, fiind si asistent la facultate si profesor la Seminar. In 1994 a plecat in Franta pentru a pregati o teza de doctorat la Institutul de Teologie Ortodoxa "Saint-Serge" din Paris, intitulata "Taina persoanei umane la Sf. Simeon Noul Teolog", sub coordonarea pr. prof. dr. Boris Bobrinskoy si a pr. prof. dr. Olivier Clement. Pe 29 noiembrie 1997, ieromonahul Iosif a fost ales episcop de Adunarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, la Paris, in Catedrala "St. Sulpice". Pe 15 martie 1998, la Paris, a fost hirotonit si inscaunat. In perioada 2001-2002 a fost loctiitor al scaunului vacant al Arhiepiscopiei Americii si Canadei, iar din 2002 a fost numit director al Reprezentantei Bisericii Ortodoxe Romane pe langa Institutiile Europene de la Bruxelles.

Stefan MARCULET

 

.

20 Februarie 2008

Vizualizari: 688

Voteaza:

Parisul a gazduit o intalnire de lucru a clericilor ortodocsi romani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE