Patriarhul Romaniei implineste astazi 21 de ani de calugarie


Patriarhul Romaniei implineste astazi 21 de ani de calugarie

Astazi se implinesc 21 de ani de cand Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a depus voturile monahale. Evenimentul a avut loc in anul 1987, in paraclisul "Sfintii Parinti Ioachim si Ana" al Manastirii Sihastria, din judetul Neamt, iar la aceasta slujba au participat obstea manastirii, multi credinciosi, fratii candidatului la monahism, dar si cativa clerici, invitati ai acestuia de la Bucuresti. L-a tuns in monahism staretul manastirii, arhimandritul Victorin Oanele, iar nas de calugarie i-a fost parintele Cleopa Ilie.

Data de 6 august a fost aleasa de vrednicul de pomenire, patriarhul Romaniei, Teoctist Arapasu, atunci cand, ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in Palatul mitropolitan de la Iasi, l-a indemnat pe tanarul teolog Dan Ilie Ciobotea sa scrie sub ochii lui cererea de intrare in monahism. Data de 6 august avea o semnificatie deosebita pentru arhiereul de atunci al Moldovei, caci, in ziua Schimbarii la Fata a Mantuitorului, cu 52 de ani inainte, tanarul frate Toader Arapasu depusese el insusi voturile monahale la Manastirea Bistrita.

"Evenimentul propriu-zis s-a desfasurat la o ora tarzie din ajunul Schimbarii la Fata. Parintele Cleopa i-a fost nas de calugarie, insotindu-l pe tanarul Dan Ilie Ciobotea pe acest drum catre altarul in fata caruia si-a facut fagaduintele. Dupa ce s-a inchinat la toate icoanele si dupa ce a luat blagoslovenie de la staretul manastirii si iertare de la intreaga obste, imbracat numai intr-o camasa alba, cu capul descoperit si in ciorapi albi - aratand starea de curatenie sufleteasca si trupeasca - a mers in spatele bisericii. Nasul de calugarie il acopera pe cel care vrea sa devina monah cu o mantie larga, astfel incat el poate merge sub aceasta mantie si in genunchi, fara sa fie observat. Apoi, cand s-au terminat cele trei cantari deosebite, care se canta in timpul slujbei, candidatul la calugarie s-a rastignit cu fata in jos inaintea altarului, dupa care a purtat cu oficiantul dialogul acela cutremurator, pastrat de traditia Bisericii noastre pentru astfel de momente. Dialogul cuprinde cele trei voturi pe care le face monahul, dar si cateva indemnuri specifice", ne-a declarat exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor, arhim. Timotei Aioanei, pe atunci elev la Seminarul teologic "Veniamin Costachi de la Manastirea Neamt, participant la slujba de calugarie a Patriarhului nostru.

Narcisa BALABAN

.

06 August 2008

Vizualizari: 957

Voteaza:

Patriarhul Romaniei implineste astazi 21 de ani de calugarie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE