PF Parinte Daniel implineste un an de cand a fost ales Patriarh
Preafericitul Parinte Daniel implineste astazi un an de cand a fost ales Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Are 57 de ani si s-a nascut la Dobresti, judetul Timis. A studiat la Strasbourg si Freiburg, apoi a fost lector la Institutul Ecumenic din Bossey (Elvetia). A intrat in monahism in anul 1987, la Manastirea Sihastria, sub indrumarea marelui duhovnic Cleopa Ilie. A fost consilier patriarhal, director al Sectorului "Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic", precum si conferentiar la Catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic din Bucuresti.
In activitatea de pana acum, PF Parinte Patriarh Daniel s-a remarcat ca fondator de institutii, fondator de publicatii, organizator de simpozioane, colocvii, congrese si expozitii, initiator, sprijinitor si coordonator de programe sociale, culturale si educative. A infiintat si sustinut mai multe institutii de invatamant teologic, facultati si seminarii, in Arhiepiscopia Iasilor, in calitate de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, mai multe asociatii social-filantropice si centre cultural-pastorale.
In timpul in care a fost Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Preafericitul Parinte Patriarh a infiintat peste 300 de parohii, 40 de manastiri si schituri, 5 protopopiate si a initiat si sustinut construirea a peste 250 de biserici noi. De asemenea, a organizat aniversari, comemorari si proclamari de canonizare in Mi-tropolia Moldovei si Bucovinei. In timpul arhipastoririi sale in Moldova, pelerinajul prilejuit de sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi a capatat o amploare deosebita, numarandu-se printre cele mai mari pelerinaje ale Ortodoxiei.
In anul 2008, la Bucuresti, Patriarhul Daniel a pus bazele primului Centru de Presa al Bisericii Ortodoxe Romane, Basilica, care cuprinde Radio Trinitas, TV Trinitas, "Ziarul Lumina", Agentia de Stiri Basilica si Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.
In seara zilei de 12 septembrie 2007, in jurul orei 20:00, Sfantul Sinod valida alegerea noului Patriarh al Bisericii noastre, in persoana IPS dr. Daniel Ciobotea, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. In sunetul clopotelor care rasunau in semn de multumire la Catedrala patriarhala din Bucuresti, cel de-al saselea patriarh al Romaniei facea prima sa declaratie in noua demnitate: "Multumim si dorim sa exprimam recunostinta Sfantului Sinod si membrilor Colegiului Electoral Bisericesc pentru increderea pe care ne-au acordat-o si, in acelasi timp, dorim sa exprimam dorinta de a sluji Biserica Ortodoxa Romana asa cum a slujit-o vrednicul de pomenire PF Patriarh Teoctist, care ne-a lasat o mostenire luminoasa, bogata, pe care noi trebuie sa o pastram, sa o pretuim si sa o cultivam. In acelasi timp, dorim sa exprimam rugamintea ca toti cei care iubesc Biserica si tara noastra sa ne ajute, pentru ca Patriarhul nu lucreaza singur, ci impreuna cu Sinodul, cu toti clericii din Patriarhia Romana, monahii si monahiile, cu credinciosii, cu toate institutiile misionare, culturale, sociale si cu societatea noastra, in general".
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.