Reinnoire tehnologica la Tipografia Trinitas


Reinnoire tehnologica la Tipografia Trinitas

Tipografia Trinitas, din cadrul Institutului Cultural Misionar Trinitas (ICM Trinitas) al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, va tipari de acum inainte cu ajutorul unei masini performante marca Heidelberg, cu cinci grupuri de culoare. Achizitionarea noii masini va avea ca efect cresterea calitatii lucrarilor imprimate, precum si a vitezei de executie a comenzilor.

Noua masina a fost sfintita sambata, 9 ianuarie, de Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Preafericitul Parinte Daniel, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. La eveniment au fost prezente oficialitati locale si judetene, preoti consilieri ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, protopopi, precum si toti angajatii ICM Trinitas.

Dupa slujba de sfintire, parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director general al ICM Trinitas, a amintit cateva repere din istoria Tipografiei mitropolitane Trinitas, subliniind apoi necesitatea unei astfel de achizitii, in zilele noastre.

"In urma cu mai bine de 15 ani, cu sprijinul unor organizatii filantropice crestine din Occidentul european, s-a infiintat aici, la Manastirea Golia din Iasi, o tipografie moderna pentru vremea respectiva, cu doua masini de tipar offset marca Heidelberg (una cu doua grupuri de culoare si cealalta cu un singur grup), precum si cu echipamentele auxiliare necesare functionarii unei linii tehnologice complete. Noua tipografie, alaturi de cea existenta la Manastirea Neamt, avea un rol deosebit de important: sustinerea activitatii cultural-misionare a Bisericii si oferirea de carti si publicatii pentru invatamantul teologic si religios. Dupa un deceniu si jumatate de activitate intensa, in conditiile in care tehnica tipografica progreseaza permanent, devenea necesara o reinnoire tehnologica si la Tipografia mitropolitana Trinitas. Astfel, Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Iasilor a aprobat in sesiunea anuala din ianuarie 2007 proiectul de investitii pentru achizitionarea de noi utilaje tipografice. In acest scop, cu binecuvantarea PF Patriarh Daniel, s-a organizat o lucrare de intrajutorare frateasca intre mai multe sectoare si subunitati ale Mitropoliei in vederea sustinerii financiare a proiectului (amenajarea noilor spatii si achizitionarea utilajelor)", a subliniat parintele consilier.

La eforturile proprii facute de ICM Trinitas (Sectorul cultural) s-au adaugat contributiile sectoarelor economic (consilier, pr. Iulian Necula), misiune si prognoza social-pastorala (consilier, arhid. Stefan Ababei) si silvic (consilier, arhim. Benedict Sauciuc), precum si sprijinul acordat de partenerii binefacatori (COMBETON SA, SC PRESTAREA SRL, SC BIMBO SRL).

Intrucat in anul 2008 se implinesc 365 de ani de la tiparirea "Cartii romanesti de invatatura" (Iasi, 1643), Tipografia Trinitas - continuatoarea in istorie a artei tipariturii din timpul mitropolitilor Varlaam si Dosoftei - si-a luat drept ocrotitori pe cei doi mitropoliti, trecuti de curand, in randul sfintilor Bisericii noastre.

Reinnoire tehnologica, in raport cu vremurile actuale

In continuare, Preafericitul Parinte Patriarh a rostit un cuvant prin care a tinut sa evidentieze lucrarea misionara deosebita a Tipografiei Trinitas in cei 15 ani de activitate, precizand ca odata cu noua achizitie se poate dezvolta o colaborare intre Tipografia Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane si Tipografia mitropolitana Trinitas, de la Iasi, "in intelesul ca la aceasta noua tipografie se pot tipari albume, avand in vedere progresul realizat aici, in ceea ce priveste culorile. Un utilaj in cinci grupuri de culoare inseamna un avantaj deosebit atat in ceea ce priveste calitatea, cat si in ceea ce priveste productivitatea sau timpul de executie al comenzilor. Deci este mare nevoie de cooperare si de sustinere, de ajutorare reciproca".

De asemenea, dupa cum a sugerat Patriarhul Bisericii noastre, la noua masina de tiparit se vor putea realiza carti care evidentiaza monumentele istorice ale orasului Iasi, ale judetului si ale Moldovei intregi. Preafericirea Sa a adaugat, in plus, "necesitatea tiparirii mai multor icoane si iconite, pentru scoli, pentru bolnavii din spitale, pentru tineret, in general, si unele harti si alte elemente (material didactic) necesare orei de religie, material didactic care sa fie atragator si, in acelasi timp, util pentru cabinetul de religie din diferite scoli".

Multa jertfelnicie in lucrarea ICM Trinitas

In continuare, Parintele Patriarh a punctat activitatea bogata a Tipografiei Trinitas in cei 15 ani de existenta, cu precizarea pretuirii si recunostintei fata de toata lucrarea care s-a facut aici, cu multa jertfelnicie, cu ore suplimentare de lucru, cu o intensificare nemaiintalnita a muncii in preajma marilor sarbatori si mai ales in preajma hramului Cuvioasei Parascheva. "In fiecare an, noi am programat evenimente aniversare si comemorative, jubiliare, omagiale pentru a marca momente deosebite din istoria poporului roman si din istoria culturii noastre crestine. Ei bine, toate acestea au fost evidentiate nu numai prin cuvantari, ci si prin monografii, lucrari, unele foarte substantiale - tiparite la Tipografia Trinitas - dedicate personalitatilor si evenimentelor pe care le-am amintit", a spus Patriarhul BOR.

La sfarsit, participantii la eveniment au vizitat expozitia de fotografie "Carte romaneasca de invatatura. Pagini din istoria tiparului bisericesc in Mitropolia Moldovei si Bucovinei (1643-2008)".

Diplome si distinctii

La sfarsit, PF Daniel, Patriarhul BOR si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a multumit tuturor celor care au ajutat la imbunatatirea tehnica a Tipografiei Trinitas, oferind in semn de recunostinta si pretuire diplome si distinctii. Astfel, ICM Trinitas a primit Diploma "Apostolat Ortodox" - excelenta in misiune, "pentru contributie deosebita la promovarea culturii ortodoxe, prin spiritualitate si opera sociala", iar protosinghel inspector Flavian Sarbu, directorul Tipografiei Trinitas, a primit Crucea Moldava pentru clerici.

De asemenea, "in semn de pretuire si binecuvantare pentru ravna si darnicia fata de Biserica", Parintele Patriarh a oferit distinctii de vrednicie pentru credinciosi domnilor: Radu Pavel, directorul general al Firmei "Heidelberg" Romania; Constantin Ciochina, director al SC BIMBO SRL; Constantin Comanescu, director al SC COMBETON SA; Constantin Nechifor, director al SC PRESTAREA SRL; Aurel Rogoz, administrator la ICM Trinitas; Gheroghe Jugaru, coordonator productie la Tipografia Trinitas, si domnului Constantin Raileanu, conducator auto al ICM Trinitas.

Mijloace tehnice de inalta performanta

Noua masina de tipar offset modelul Speedmaster cu 5 grupuri de culoare si alte doua echipamente tipografice necesare imbunatatirii procesului tehnologic (o masina de brosat carte si o masina de taiat hartie) a fost instalata in luna ianuarie a acestui an de specialistii firmei Heidelberg. In primele zile din luna februarie a.c. s-au imprimat primele coli cu masina nou achizitionata.

Dupa cum a mai spus pr. Dascalu, sustinerea activitatii cultural-misionare a Bisericii prin cuvant si prin imagini tiparite se va face cu mijloace tehnice de inalta performanta. Totodata, tipografia are posibilitatea sa realizeze venituri si din comenzi externe, si astfel sa poata sprijini mai mult lucrarea cultural-misionara si social-filantropica a Mitropoliei.

Narcisa BALABAN

 

.

10 Februarie 2008

Vizualizari: 1506

Voteaza:

Reinnoire tehnologica la Tipografia Trinitas 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE