Se implinesc 13 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Dumitru Staniloae


La 5 octombrie 1993 trecea la cele vesnice cel mai mare teolog pe care l-a avut Biserica Ortodoxa Romana, parintele Dumitru Staniloae.

Pr. Staniloae s-a nascut la data de 16 noiembrie 1903, in localitatea Vladeni din Brasov. A urmat cursurile Liceului "Andrei Saguna" din Brasov, unde a invatat germana si franceza. Dupa anul 1918, s-a mutat in Bucovina unde a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Cernauti.

Parintele Dumitru Staniloae si-a sustinut, in mai 1928, teza de doctorat la Facultatea de Teologie din Cernauti. La varsta de 26 de ani si-a inceput cariera de profesor de Dogmatica la Academia Teologica din Sibiu. La 4 octombrie 1930 s-a casatorit cu Maria Mihu. La un an dupa casatorie, a fost hirotonit diacon.

Ca multi alti teologi romani, pr. D. Staniloae a avut si el de suferit in perioada regimului comunist. A pierdut toate functiile pe care

le-a detinut si a trebuit sa se mute in Bucuresti, predand Dogmatica la Institutul Teologic Ortodox din capitala. Parintele Dumitru Staniloae a primit titlul de "Doctor Honoris Causa" din partea Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Atena, din Tesalonic si din Belgrad, dar si a Institutului "Saint Serge" din Paris. De asemenea, Facultatea de Teologie din Tübingen i-a acordat Premiul "Dr. Leopold Lukas", iar Primatul Angliei i-a daruit "Crucea Sfantului Augustin".

A facut parte din delegatiile Bisericii Ortodoxe Romane care au vizitat alte Biserici: Germania Federala (1970), Grecia (1971), Biserica copta din Egipt (1971), Vatican (1971), delegat la al doilea Congres al profesorilor de Teologie ortodoxa de la Atena (1976); a participat la numeroase consultatii si conferinte teologice organizate de diferite Comisii ale Consiliului Ecumenic al Bisericilor in mai multe tari; a tinut conferinte, ca invitat, la Facultatile de Teologie din Atena, Tesalonic, Paris, Strasbourg, Bonn, Heidelberg, Tübingen, Freiburg, Geneva, Oxford, Institutul ecumenic de la Bossey, in SUA s.a.

Opera sa teologica insumeaza 90 de carti, 33 de traduceri, 275 de articole teologice, 22 de recenzii, 16 prefete, 35 de cuvantari comemorative, 475 de articole de ziar, 17 interviuri, 15 predici publicate, 60 de convorbiri sau interviuri inregistrate la radio si televiziune.

In anul 1990, parintele Dumitru Staniloae a devenit membru corespondent al Academiei Romane, iar in anul 1992 membru titular. In acelasi an a fost declarat "Doctor Honoris Causa" de catre Universitatea din Bucuresti. In semn de pretuire, Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi ii poarta astazi numele.

Pentru modul in care a stiut sa scrie in opera sa despre teologia dragostei, a fost numit "Teologul dragostei crestine". Dupa o intensa activitate, incununata de o impresionanta opera teologica, parintele Dumitru Staniloae a trecut la cele vesnice la data de 5 octombrie 1993.

L.A.

.

04 Octombrie 2006

Vizualizari: 2174

Voteaza:

Se implinesc 13 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Dumitru Staniloae 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE