Sibiul, un caz exemplar de integrare

 

Cea de a doua zi a Adunarii Ecumenice Europene s-a desfasurat intr-o atmosfera placuta, dar, in acelasi timp, plina de seriozitatea expunerii unora dintre problemele majore cu care se confrunta continentul nostru. Invitatii de marca au fost Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Desi isi anuntase participarea, premierul Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu, nu a reusit sa fie prezent la Sibiu, din cauza urgentelor provocate de inundatiile din ultimele zile, insa a transmis un mesaj prin ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. De asemenea, comisarul european Leonard Orban a tinut un discurs despre punerea in valoare a propriei identitati si despre valorificarea multiculturalitatii.

Centrul Sibiului este, in zilele acestea, o artera a comunicarii in nenumarate limbi europene, un loc de intalnire plina de amabilitate intre nenumarati reprezentanti ai Bisericilor si tarilor de pe continentul nostru, care au venit aici pentru cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana.

Lucrarile Adunarii se tin in diferite locatii, printre care Casa Sindicatelor, Universitatea "Lucian Blaga" sau Facultatea de Teologie Ortodoxa, dar sedintele plenare au loc in cortul impresionant ca dimensiuni, care a fost amplasat aici inca de la inceputul anului. Cortul imens abia reuseste sa faca fata: participantii - delegati oficiali, invitati, voluntari, stewarzi si jurnalisti - sunt peste 2.500. Pe tot parcursul sustinerii discursurilor, al dezbaterilor si al comunicarii curente se tine cont de diversitatea culturala si lingvistica a Europei, asa incat, in mod curent, se intampla ca, dupa un moderator care deschide sedinta in engleza sa urmeze, spre exemplu, un vorbitor de limba germana, apoi poti auzi limba romana, urmata de italiana, spaniola si chiar rusa. Important este insa ca acest intreg concert lingvistic este privit drept o imagine sintetica a ceea ce este Europa astazi - un continent a carui bogatie este insasi diversitatea asumata, preocupat de a nu-si pierde autenticitatea si de a nu rata sansa imbogatirii permanente in spirit. Iar aceasta directie legata de spiritualitate este dovedita si de atentia acordata aici legaturii dintre modul de viata bazat pe solidaritate si respectul celuilalt, si aspectele de natura religioasa, care dau vietii sens si o eternizeaza, garantand, in acelasi timp, un echilibru social stabil.


Dupa discursul presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, un alt moment important al zilei a fost cuvantul adresat de Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, care s-a referit, mai intai, la importanta Consiliului pentru cooperarea dintre statele Europei si pentru pastrarea unei atmosfere de echilibru pe continent. Presedintele a detaliat apoi cateva idei despre rolul Bisericilor pentru viata sociala a continentului: "Credinta, religiile si organizatiile religioase joaca un rol vital si vibrant in societate, mentinand unitatea mecanismului social. Prin profundul respect pe care il arata fata de demnitatea umana a fiecarei persoane, ele sunt indispensabile pentru a promova pacea si justitia in lume. Consider ca politicienii trebuie sa recunoasca si sa intareasca rolul Bisericilor si al organizatiilor religioase in societate."

Civilizatia occidentala, in pragul unei noi infloriri

Unul dintre momentele de o profunzime si sensibilitate speciale a fost cuvantarea Prea Fericitului Anastasios, Arhiepiscopul ortodox al Albaniei. Arhiepiscopul si-a structurat ideile plecand de la o analiza a unui filosof occidental, ce a ajuns la concluzia ca civilizatia vest-europeana, urmand sensul oricarui proces de evolutie naturala, si-a depasit de mult stadiul de maxima inflorire, momentul roadelor, iar acum se gaseste in trista situatie de a-si constata propria moarte. PF Parinte Anastasios a concluzionat ca Adunarea de la Sibiu este, in acest caz, semnul cel bun al inceputului unei noi infloriri a civilizatiei europene si a adaugat ca pentru a fi durabila, aceasta civilizatie trebuie sa aiba drept reper permanent lumina credintei. Discursul sau l-a completat in mod fericit pe cel al episcopului anglican al Londrei, Richard Chartres, care a aratat, in cuvinte directe si patrunzatoare, ca spiritul crestin al Europei este cel care a adus pace si bunastare Occidentului.

Zi de post si rugaciune la Sibiu

Ziua de astazi este, la Adunarea Ecumenica de la Sibiu, una speciala, din doua motive. Primul este acela ca, la recomandarea Comisiei interortodoxe pregatitoare, reunita in Rhodos, in luna iunie a acestui an, participantii la Adunarea de la Sibiu au fost invitati sa posteasca voluntar in aceasta zi de vineri. Lucrul acesta, desi firesc pentru ortodocsi, este un fapt neobisnuit pentru membrii altor confesiuni, cum ar fi protestantii sau anglicanii. In al doilea rand, ziua este deosebita pentru ca, incepand cu orele 18:30, toti participantii la Adunare vor fi invitati in Catedrala mitropolitana din Sibiu, unde va fi oficiata slujba Vecerniei pentru sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. La aceasta slujba, cuvantul de invatatura va fi rostit de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Barroso a multumit pentru invitatie in limba romana

In prima parte a plenarei de dimineata, Presedintele Comisiei Europene i-a surprins pe toti cei prezenti atunci cand, in deschiderea discursului sau, a rostit doua fraze de multumire in limba romana. Desi cu o anumita dificultate, Jose Manuel Barroso a rostit clar cele cateva cuvinte, iar efortul si mai ales curtoazia sa au fost rasplatite cu aplauze generoase de catre auditoriu: "Este o placere sa particip la acest eveniment si le multumesc organizatorilor pentru invitatie. Ma bucur ca aceasta intalnire are loc intr-un nou stat membru si multumesc guvernului roman pentru calduroasa primire. (.)


Rolul religiei in viata publica face, astazi, obiectul unei dezbateri foarte vaste. Daca vom considera ca politica este indisociabila de morala - iar acesta este si crezul meu - va trebui sa ascultam cu atentie mesajul religiilor, intr-un cadru institutional atent la toate componentele societatii. Contributia Bisericilor la procesul unificarii europene este cu atat mai important cu cat el se inscrie intr-un spirit ecumenic. Ecumenismul insusi este o miscare ce mijloceste intalnirea sensibilitatii, a traditiilor si a persoanelor de credinte diferite din intreaga lume."

Programul AEE3 de astazi, 7 septembrie:
"Lumina lui Hristos si Lumea. Creatie, Dreptate si Pace"


- orele 09:00 - 10:00: rugaciunea de dimineata si meditatii pe marginea Bibliei (conform traditiei Bisericilor Reformate), rugaciune prezidata de Episcopul Fernando Soares, Portugalia si reflectii pe marginea Bibliei ale Conferintei Bisericilor Europene pe textul biblic de la Efeseni 5, 8-14;


- scrisori de suflet ale rev. fr. Mesrop Parsamyan (armean ortodox) si Hilary Wilson, Comunitatea LaArche;


- orele 10:30 - 13:00: sesiuni plenare. Moderatori: Episcop dr. Margot Kassmann (Luterana), Germania, si sora Ines Kezic, Conferinta Internationala a Episcopilor Sfintii Chiril si Metodie;
- cuvantari de salut ale IPS Arhiepiscop Major Lucian Muresan, Arhiepiscop de Fagaras si Alba Iulia, reprezentantul Aliantei Mondiale a Bisericilor Reformate, si ale Excelentei Sale Episcop dr. Pap Geza, Episcop al diocezelor reformate din Transilvania.

"Lumina lui Hristos si Lumea"
- introducere;
- proiectie imagini pe tema pacii si a justitiei din Sierra Leone;
- tratarea temei, de prof. Andrea Riccardi, fondatorul Comunitatii "St. Egidio";
- masa rotunda si marturii:

Creatie: Lic. Elias Crisostomo Abramides, Patriarhia Ecumenica, Argentina;

Dreptate: rev. Guirguis Ibrahim Saleh, secretar general al Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu;

Pace: Ingrid Naess Holm, Changemaker, Norvegia;
- reflectii ale rev. dr. Ishmael Noko, secretar general al Federatiei Luterane Mondiale;
- moment artistic;
- dialog;
- prezentarea rezumatului mesajului Adunarii;
- rugaciunea de pranz;
- orele 13:00 - 15:30: intruniri si agora;
- orele 13:00 - 15:30: sedinte (delegatii oficiali vor organiza mai multe intruniri pe teme ecumenice, ce vor avea loc la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Andrei Saguna" din Sibiu);
- orele 15:30 - 18:00: forum asupra temelor suplimentare ale zilei (Forumul 1 - Creatia; Forumul 2 - Dreptate; Forumul 3 - Pace);
- orele 18:30 - 19:00: Vecernia ortodoxa, care va avea loc in Catedrala ortodoxa, alaturi de comunitatile locale;
- orele 20:30 - 22:00: evenimente culturale.

 

diac. Nicolae DIMA

 

 

 

.

06 Septembrie 2007

Vizualizari: 1406

Voteaza:

Sibiul, un caz exemplar de integrare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE