Speranta pentru innoirea Europei

 

Cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana a fost organizata ca o manifestare-fluviu, in mai multe etape, al carei punct culminant a fost evenimentul de la Sibiu, desfasurat intre 4 si 9 septembrie 2007. Precedentele etape s-au desfasurat la Roma si la Wittemberg-Lutherstadt, anul trecut si anul acesta. Roma si Wittemberg au fost adunari mult mai mici ca numar de participanti, acestia fiind mai ales teologi si avand o agenda de lucru axata pe continuturi de ordin teologic. Adunarea de la Sibiu a avut 2.602 participanti, 1.

542 dintre acestia fiind delegati oficiali ai Bisericilor din aproape toate tarile Europei. Sibiul a insemnat, deci, o etapa dedicata Ortodoxiei: dupa descoperirea unui spatiu catolic si al unuia lutheran, la Sibiu s-a incercat ca Ortodoxia sa fie vazuta la ea acasa. Mitropolia Ardealului a reusit sa organizeze, in acest scop, expozitii de icoane, precum si concerte de muzica ortodoxa romaneasca si nu numai. Insa specificul Ortodoxiei a putut fi descoperit de catre participanti mai ales prin slujbele la care au fost invitati sa ia parte cu totii: Vecernia din seara de 7 septembrie si Sfanta Liturghie din dimineata zilei de 8 septembrie, de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. Tema generala a Adunarii de la Sibiu a fost una teologica si spirituala: "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru innoire si unitate in Europa". Ea a fost dezbatuta mai ales in timpul lucrarilor pe grupe, cand lumina cereasca a inspiratiei, a harului si a Providentei lui Dumnezeu a fost pusa in relatie cu problematicile de ordin religios, social, etic ce framanta lumea de azi si in special continentul nostru.

Redescoperirea credintei, reintoarcere la identitatea europeana

Adunarea de la Sibiu a fost onorata de prezenta unor personalitati ale lumii politice, administrative si bisericesti din Europa. Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, a fost invitatul de marca al startului Adunarii. Sanctitatea Sa a tinut cuvantul de invatatura din cadrul primei rugaciuni comune, care a surprins prin sinceritate si prin punctarea catorva teme de maxim interes pentru participantii la Adunare. Patriarhul a vorbit despre speranta de a innoi continentul nostru prin spiritualitate si a argumentat aceasta speranta prin evocarea faptului ca istoria si civilizatia continentului european sunt eminamente crestine, ceea ce inseamna ca o redescoperire a credintei ar fi o reintoarcere la esenta, la identitatea europeana.


In aceeasi zi, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a adresat salutul sau participantilor, vorbind si despre aportul Romaniei la concertul culturii si al spiritualitatii europene. A urmat alocutiunea Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, care, in cuvantul sau, a facut o sinteza a participarii ortodoxe romane la dialogul interbisericesc in ultimii zeci de ani, mai ales in spatiul european. In cuvantul sau, IPS Mitropolit Daniel l-a evocat pe fericitul intru adormire Patriarh Teoctist, care a avut initiative de importanta fundamentala pentru bunele relatii interbisericesti. Un alt discurs foarte important al aceleiasi zile a fost rostit de Cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor, de la Vatican. Cardinalul a numit cateva dintre principiile dupa care trebuie, in opinia sa, sa se ghideze dialogul interbisericesc in momentul de fata: sesizarea valorilor care ne unesc, a valorilor comune, care pot insemna puncte de convergenta intre confesiunile crestine, trebuie sa fie urmata de sublinierea valorilor particulare fiecarei Biserici in parte. Cardinalul Kasper a spus ca astfel vom fi in masura sa ne imbogatim prin descoperirea comorilor altor Biserici: "Catolicii si evanghelicii, impreuna, sunt indatorati Bisericii Ortodoxe pentru faptul de a fi deprins de la ea un mai viu simt al Tainei".

"Politica este indisociabila de morala"

A fost apreciata si a fost considerata foarte incurajatoare prezenta lui Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, care a venit cu un mesaj de un echilibru admirabil: "Rolul religiei in viata publica face astazi obiectul unei dezbateri foarte vaste. Daca vom considera ca politica este indisociabila de morala - iar acesta este si crezul meu -, va trebui sa ascultam cu atentie mesajul religiilor, intr-un cadru institutional atent la toate componentele societatii". Discursul presedintelui Barroso a fost completat de cel al lui René van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei: "Credinta, religiile si organizatiile religioase joaca un rol vital si vibrant in societate, mentinand unitatea mecanismului social. Prin profundul respect pe care il arata fata de demnitatea umana a fiecarei persoane, ele sunt indispensabile pentru a promova pacea si justitia in lume".


Dincolo de aspectul oficial al acestor discursuri rostite de inalte oficialitati in plenul Adunarii, a fost esentiala partea a doua a fiecarei zile, intrucat in fiecare dupa-amiaza delegatii s-au intrunit pe grupe, pentru a dezbate cate una dintre cele noua subteme, vazute ca aplicari ale temei principale: unitate, spiritualitate, marturie, Europa, religii, migratie, Creatie, justitie, pace. Fiecare grupa a trebuit sa redacteze o serie de concluzii si de propuneri pentru actiune, iar rezultatele concrete ale acestor dezbateri sunt vizibile in mesajul final al Adunarii.

Rugaciunile Adunarii Ecumenice

In fiecare dimineata, inainte de inceperea lucrarilor plenare, s-au desfasurat, in cortul Adunarii, rugaciuni comune, cu participarea tuturor delegatilor. Aceste rugaciuni au fost vazute ca parte esentiala a programului, intrucat nu s-a dorit ca Adunarea de la Sibiu sa fie o simpla intrunire oficala, cu un continut strict teoretic. Experienta rugaciunii in comun, chiar daca nu s-au rostit si cantat decat rugaciuni foarte simple, a fost foarte folositoare pentru constientizarea faptului ca toti crestinii sunt valorosi, ca persoane, inaintea lui Dumnezeu.


Cu totul speciale au fost momentele de rugaciune ortodoxa, la care au fost invitati toti participantii la Adunare: Vecernia din seara zilei de 7 septembrie si Sfanta Liturghie din dimineata sarbatorii Nasterii Maicii Domnului. Participarea mai numeroasa a fost la Vecernie, pentru ca multi au dorit sa sarbatoreasca ziua de 8 septembrie prin participarea la Sfanta Liturghie in bisericile confesiunii careia apartineau. Chiar si la aceasta slujba de seara, cativa dintre delegatii veniti de departe au fost invitati sa aiba un rol activ, prin citirea in limba engleza a unor psalmi sau rugaciuni din randuiala ortodoxa. Cuvantul de invatatura a fost rostit de Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel, loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Meditatia Inalt Prea Sfintiei Sale a fost, in fapt, o marturisire, argumentata biblic si patristic, a rolului esential al cinstirii Maicii Domnului in Biserica.


Sfanta Liturghie din dimineata zilei de 8 septembrie s-a desfasurat in cortul Adunarii, pentru a permite delegatilor sa participe in numar mare. Intelegerea slujbei, mai ales pentru participantii neortodocsi, a fost usurata de faptul ca Arhiepiscopia Sibiului a tiparit o editie speciala a textului Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii, in limbile romana, engleza, germana, italiana, franceza si greaca. Exemplarele acesteia au fost distribuite gratuit tuturor participantilor.


Rugaciunile de seara s-au tinut incepand cu ora 19.00, in fiecare zi. Ele au fost organizate in mai multe biserici din Sibiu, de confesiuni diferite. Astfel, fiecare participant a avut posibilitatea sa mearga la bisericile ortodoxe, inclusiv la Catedrala mitropolitana, la cele catolice sau protestante din oras. Fiecare a decis in functie de apartenenta sa confesionala sau in functie de dorinta sa de a cunoaste cultul uneia sau al alteia dintre Biserici. Punctul comun al tuturor acestor rugaciuni a fost acela ca au fost folosite, in general, limbile engleza si germana. Un aspect de remarcat din punct de vedere organizatoric a fost acela ca fiecare participant a primit, inca de la inceputul Adunarii, o brosura continand cantecele si imnele folosite la rugaciuni, foarte multe dintre acestea fiind cantari ortodoxe, asa incat familiarizarea cu aceste cantari a fost foarte usoara pentru delegati. (N.D.)

10 recomandari din partea AEE3

"In numele Dumnezeului Trinitate, Tatal, Fiul si Sfantul Duh, ne-am adunat in orasul Sibiu, Romania (4-9 septembrie 2007). Aceasta a treia Adunare Ecumenica Europeana a fost marcata in special de bogatia spiritualitatii si traditiei Ortodoxe", astfel incepe documentul final al AEE3, dat publicitatii sambata, 8 septembrie, la Sibiu.


Mesajul final adoptat de Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu include zece recomandari, grupate in trei parti - Lumina lui Hristos in Biserica, Lumina lui Hristos pentru Europa si Lumina lui Hristos pentru intreaga lume.


In prima parte, autorii recomanda promovarea ecumenismului prin pelerinaje desfasurate in comun, rugaciuni ecumenice periodice si studii teologice comune. De asemenea, li se sugereaza tinerilor sa participe la activitatile Bisericii. Mai sunt recomandate: reinnoirea misiunii de a-L proclama pe Iisus ca Lumina si Salvatorul lumii, continuarea dialogului pentru recunoasterea mutuala a botezului, efectuarea de rugaciuni pentru celelalte confesiuni, de actiuni comune pe plan social si cultural. A patra recomandare si ultima facuta in prima parte a documentului are in vedere atentia pe care crestinii, in special participantii la aceasta Adunare, trebuie sa o acorde implicarii tinerilor, persoanelor de varsta a treia, minoritatilor etnice si persoanelor cu dizabilitati in Biserica.


In partea a doua, Lumina lui Hristos pentru Europa, este tratata problema migrantilor, a persoanelor defavorizate, indemnand la respectarea drepturilor omului si la utilizarea Chartei Ecumenice adoptata in 2001, la Strasbourg, ca ghid pentru "pelerinajul ecumenic din Europa". "Recomandam ca Bisericile noastre sa recunoasca faptul ca imigrantii crestini nu sunt doar beneficiarii asistentei religioase, dar si ca ei pot juca un rol activ in viata Bisericii si in societate; este necesar sa li se ofere asistenta pastorala imigrantilor, celor care cauta azil si refugiatilor; de asemenea, recomandam promovarea drepturilor minoritatilor etnice in Europa", se precizeaza, printre altele, in cea de a cincea recomandare facuta in documentul adoptat la Sibiu.

Lumina lui Hristos pentru intreaga lume

In cea de-a treia parte - Lumina lui Hristos pentru intreaga lume - autorii documentului le recomanda crestinilor europeni sa sprijine Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, si anume lupta contra divizarii lumii in "invingatori si invinsi", propunere mentionata si in prima schita a documentului final, redactat joi. In aceasta parte este indicata, de asemenea, lansarea unui proces consultativ privind responsabilitatea Europei fata de probleme precum: protejarea mediului, evolutia corecta a procesului de globalizare, respectarea drepturilor minoritatilor etnice (comunitatea rroma este mentionata in mod special). O alta recomandare este sustinerea unor initiative precum anularea datoriilor si incurajarea comertului onest.


Cea de-a zecea recomandare este ca "perioada 1 septembrie-4 octombrie sa fie dedicata rugaciunilor pentru protejarea Creatiei si promovarea unui stil de viata in concordanta cu principiile protejarii mediului."


Mesajului final al AEE3, desfasurata la Sibiu in perioada 4-9 septembrie 2007 la Sibiu, i-a fost anexat documentul final al tinerilor delegati la cea de a treia Adunare Ecumenica Europeana, care a fost adoptat in cadrul intrunirii pe care acestia au avut-o intre 27-30 iulie a.c. la St. Maurice, Elvetia. Documentul a fost dat publicitatii in data de 5 septembrie la Sibiu.


Tinerii ecumenisti, se arata in documentul amintit, sustin reinnoirea procesului de conciliere pentru dreptate, pentru pacea si integritatea creatiei. Luand in considerare rezultatele celei de a doua Adunari Ecumenice Europene, care a avut loc la Graz in anul 1997, cat si discutiile purtate anul acesta la Sibiu, avand ca baza Charta Ecumenica, tinerii crestini fac si ei cateva recomandari delegatilor. Structurate pe 9 puncte, recomandarile cuprinse in documentul amintit subliniaza, printre altele: considerarea unitatii intre crestini ca "unitate in diversitate", acceptarea traditiilor diverselor denominatiuni crestine cu mintea si inima deschise; implicarea intr-un dialog deschis intre parteneri egali, care se respecta reciproc; Bisericile si statele europene sa se implice in apararea drepturilor omului.

"Putem sa fim ortodocsi, fara sa fim rigizi si izolati"

Ortodocsii trebuie sa-si respecte credinta proprie, dar sa dea dovada si de deschidere si cooperare cu celelalte culte, a declarat, sambata, la Sibiu, pentru Rompres, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. "Eu ma bucur cand ii aud pe unii ortodocsi spunand ca e un pericol sa ne lansam prea mult in ecumenism. Daca sunt sinceri, si nu fanatici, au dreptate, fiindca trebuie, mai intai, sa respectam credinta ortodoxa. In acelasi timp, ei trebuie sa tina cont ca nu suntem doar noi in lume. Putem sa fim ortodocsi, fara sa fim rigizi, fara sa fim izolati. Trebuie sa evitam doua extreme: izolarea si autosuficienta, pe de o parte, si dizolvarea sau pierderea identitatii, pe de alta parte", a precizat ierarhul. Mai mult, Inalt Prea Sfintia Sa a apreciat ca ecumenismul este o sansa de a marturisi credinta, in timp ce, "fara iubire nu putem marturisi adevarul Ortodoxiei".

 

N.D.

 

 

 

.

10 Septembrie 2007

Vizualizari: 1317

Voteaza:

Speranta pentru innoirea Europei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE