Summitul mondial al liderilor religiosi s-a incheiat


La intoarcerea in tara, PF PatriarhTeoctist, care a reprezentat Romania la acest eveniment, a facut o declaratie pe aeroportul international Otopeni ?La incheierea summitului, liderii religiosi din 49 de tari au adoptat un mesaj care face referire la problemele acute ale omenirii

 

La Moscova, s-a incheiat miercuri summitul mondial al liderilor religiosi la care au participat peste 300 de reprezentanti ai comunitatilor crestine, musulmane, iudaice, budiste si altele din 49 de tari. Biserica Ortodoxa Romana a fost reprezentata de o delegatie condusa de Prea Fericitul Patriarh Teoctist. Ieri seara, la intoarcerea in tara, pe aeroportul international Otopeni, PF Patriarh Teoctist a declarat: „Omul, ca fiinta a lui Dumnezeu, creatie divina, are dreptul la o viata mai buna, la o viata de dreptate, de indestulare materiala, dar si sufleteasca. Omul nu poate sa traiasca fara valori, fara religie. Poate niciodata in viata omenirii nu s-a exprimat in atatea cuvinte si in atatea feluri valoarea religiei.

Dar s-a ajuns la un numitor comun: omul este faptura a lui Dumnezeu, dar valoarea lui sta in dragoste, caci este rodul dragostei si iubirii lui Dumnezeu, si atunci omul are nevoie de valorile acestea sufletesti care sa-i intretina viata de familie, sa-i asigure viitorul. Cu totii am condamnat indeosebi terorismul“.

 

„Religia are potentialul de a uni diversepopoare si culturi“

 

Summitul a adoptat un mesaj adresat liderilor religiosi, sefilor de stat, comunitatilor religioase si opiniei publice din intreaga lume. Mesajul subliniaza ca religia trebuie sa joace rolul de temelie a pacii si dialogului intre civilizatii, si nu sa fie folosita ca scuza pentru divizare si conflict. Participantii au condamnat terorismul si extremismul, indiferent de formele de manifestare ale acestora, precum si incercarile de a justifica religios aceste fenomene. De asemenea, liderii religiosi au cerut sa inceteze orice insulte la adresa sentimentelor religioase, profanarea textelor, numelor si locurilor sacre. Redam in continuare textul mesajului adoptat de liderii din 49 de tari ale lumii care au participat la intrunirea de la Moscova.

 

„Noi, participantii la Intrunirea la nivel inalt a liderilor religiosi - conducatori si delegati ai comunitatilor religioase crestine, islamice, mozaice, budiste, hinduse si shintoiste din 49 de tari, ne-am intalnit la Moscova in ajunul intalnirii la nivel inalt a Grupului celor 8 (G8). Discutand pe larg chestiuni de interes reciproc, ne adresam acum conducatorilor de state, comunitatilor noastre religioase si tuturor oamenilor de buna credinta.

 

Credem ca persoana umana este din fire religioasa. Inca de la inceputurile istoriei, religia a jucat un rol cheie in dezvoltarea gandirii, culturii, eticii si ordinii sociale. Odata cu rolul din ce in ce mai mare al credintei in societatea contemporana, noi dorim ca religia sa continue a fi o temelie solida pentru pace si dialog intre civilizatii si sa nu fie folosita ca o sursa a diviziunii si conflictului. Religia are potentialul de a uni diverse popoare si culturi, in ciuda fragilitatii noastre umane, in special in contextul de astazi al pluralismului si diversitatii.

 

Viata omeneasca este un dar al Celui Atotputernic. Datoria noastra sfanta este sa o pastram si aceasta ar trebui sa fie preocuparea atat a comunitatilor religioase, cat si a liderilor politici.“

 

„Familia are astazi nevoie de sprijin“

 

„Dialogul si parteneriatul dintre civilizatii nu ar trebui sa fie doar niste sloganuri. Noi avem nevoie sa construim o ordine mondiala care sa combine democratia - ca modalitate de armonizare a intereselor diferite si ca participare a oamenilor in luarea de decizii la nivel national si global - si respectul fata de simtul moral, de modul de viata, de diferitele sisteme de drept si politice si de traditiile internationale. Lumea trebuie sa aiba mai multi poli si mai multe sisteme pentru a veni in intampinarea cerintelor tuturor indivizilor si natiunilor, in loc sa se cantoneze in tipare ideologice fara viata si super-simplificate.

 

Persoana umana este unica fiinta plamadita de Creator a carei existenta patrunde in vesnicie. Oamenii nu trebuie sa devina un produs sau un obiect de manipulare politica, nici un element in masinaria productiei si consumului.

 

Fiinta umana este gratia suprema a Celui Atotputernic. De aceea drepturile omului, protejarea si respectul lor la nivel national si international constituie o preocupare importanta pentru noi. Cu toate acestea, experientele noastre ne arata, de asemenea, ca fara un nucleu etic, fara intelegerea obligatiilor noastre, nici o societate sau tara nu este ferita de conflict si colaps. Pacatul si viciul ruineaza atat individul, cat si societatea.“

 

Oprirea oricarei insulte impotriva sentimentelor religioase

 

„Condamnam terorismul si extremismul de orice fel, ca si incercarile de a le justifica pe baza religiei. Consideram ca este datoria noastra sa ne opunem dusmaniei pe baze politice, etnice sau religioase. Deplangem activitatile grupurilor pseudoreligioase si ale miscarilor care distrug libertatea si sanatatea oamenilor, precum si climatul moral al societatilor. Folosirea religiei ca mijloc de incitare la ura sau ca scuza pentru crime impotriva persoanelor individuale, moralitatii si umanitatii, constituie astazi o preocupare majora. Acestea pot fi abordate eficient doar prin educatie si formare morala. Scoala, mass-media si propovaduirea liderilor religiosi trebuie sa redea contemporanilor nostri cunoasterea deplina a traditiilor lor religioase, care ii indeamna la pace si dragoste.

 

Cerem oprirea oricarei insulte impotriva sentimentelor religioase si a sfidarii simbolurilor si numelor, ori a lacasurilor de rugaciune considerate sacre de catre credinciosi. Cei care profaneaza lucrurile sfinte trebuie sa stie ca ranesc inimile si incita la conflict intre oameni.

 

Prin educatie si actiune sociala trebuie sa readucem in constiinta oamenilor valorile etice fundamentale. Credem ca aceste valori ne sunt date de Cel Atotputernic si sunt adanc inradacinate in natura umana. Ele sunt impartasite de catre religiile noastre in multe moduri concrete. Ne consideram responsabili pentru conditia morala a societatilor noastre si dorim sa intarim aceasta responsabilitate prin conlucrarea noastra cu statele si asociatiile civile, pentru a promova un mod de viata in care valorile etice sa constituie o bogatie si o sursa de stabilitate.“

 

„Cerem tuturor natiunilor sa se intoarca la o viata de echilibru“

 

„Este imperativ ca toate guvernele si comunitatea de afaceri in aceeasi masura sa fie administratori responsabili ai resurselor planetei noastre. Aceste resurse oferite tuturor generatiilor de catre Creator trebuie sa fie folosite in beneficiul fiecaruia.

 

Saracia si vulnerabilitatea sociala devin cauzele migratiei in masa, generand tot mai multe probleme atat in tarile sarace, cat si in cele bogate. Concentrarea majoritatii bogatiei lumii in mainile catorva, in timp ce un numar enorm de oameni, in special copii, traiesc in saracie crunta, este o tragedie mondiala. Aceasta, cu siguranta, va continua sa destabilizeze lumea, amenintand pacea globala. Cerem tuturor natiunilor sa se intoarca la o viata de echilibru, cumpatare si corectitudine. In felul acesta se va asigura un viitor datator de speranta pentru generatiile viitoare si se vor inlatura, in mod efectiv, motivatiile extremistilor si teroristilor.

 

Guvernele, comunitatile religioase si popoarele lumii trebuie sa lucreze impreuna pentru a infrunta provocarile de astazi, precum epidemiile de boli infectioase, in special SIDA, ca si consumul de droguri si proliferarea armelor de distrugere in masa. Nici o tara, indiferent de bogatie si putere, nu poate face fata singura acestor amenintari. Suntem cu totii legati unii de altii si impartasim un destin comun. Aceasta impune o actiune concertata si unitara a tuturor statelor membre ale comunitatii internationale. Mai mult, raspandirea bolilor nu este o preocupare doar pentru doctori, iar diseminarea tehnologiilor letale nu este doar o problema a autoritatilor abilitate cu aplicarea legii. Aceste provocari trebuie sa devina o preocupare comuna a intregii societati.“

 

„A sosit timpulpentru un parteneriatmai sistematical liderilor religiosi cu Natiunile Unite“

 

„Dialogul interreligios trebuie mentinut de liderii religiosi si experti si trebuie sa se imbogateasca prin contributia credinciosilor de rand. Este nepotrivit, iar istoria arata ca este chiar periculos, ca actiunile comunitatilor religioase sa fie dictate de interese politice. Deplangem, de asemenea, incercarile de «contopire» artificiala a traditiilor religioase sau de schimbare a lor fara vointa credinciosilor, pentru a-i aduce mai aproape de secularism.

 

Comunitatile noastre sunt, de asemenea, gata sa promoveze dialogul cu adeptii conceptiilor nereligioase, cu politicenii, cu toate structurile societatii civile, cu organizatiile internationale. Nadajduim ca un astfel de dialog va continua, permitand religiilor sa contribuie la concordia si intelegerea dintre natiuni, la crearea unei case comune, fundamentate pe adevar, cladita dupa dreptate, insufletita de dragoste si libertate. Acest dialog trebuie purtat pe picior de egalitate, intr-o maniera responsabila si in mod regulat, cu deschidere pentru orice teme, fara prejudecati ideologice. Credem ca a sosit timpul pentru un parteneriat mai sistematic al liderilor religiosi cu Natiunile Unite.

 

Facand un apel special catre toti oamenii credinciosi, ii indemnam sa se respecte si sa se accepte unii pe altii, indiferent de diferentele religioase, nationale sau de alta natura. Sa ne ajutam unii pe altii si pe toti oamenii bine intentionati in construirea unui viitor mai bun al intregii familii umane! Sa pastram pacea daruita noua de catre Cel Atotputernic!“

 

 

de M.D.

.

07 Iulie 2006

Vizualizari: 1707

Voteaza:

Summitul mondial al liderilor religiosi s-a incheiat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE