Cu prilejul implinirii a 138 de ani de la nastere, patriarhul Miron Cristea, primul Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost omagiat, in perioada 19-20 iulie, la Toplita, orasul sau natal. Manifestarile religioase si culturale dedicate personalitatii primului patriarh s-au incheiat ieri, la Manastirea Toplita, inchinata Sfantului Ilie Tesviteanul, din cadrul Episcopiei Covasnei si Harghitei.
Sfanta Liturghie arhiereasca de ieri de la Manastirea Toplita a fost oficiata de IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, PS Visarion Rasinareanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, si PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, inconjurati de un sobor de 40 de preoti. „Din mila lui Dumnezeu, si anul acesta am avut bucuria de a sarbatori hramul Manastirii „Sf. Ilie“ din Toplita.
Sarbatoarea s-a incheiat cu slujba de pomenire a ctitorilor, patriarhul Miron Cristea si parintii lui, care isi dorm somnul de veci sub bisericuta de lemn din incinta Manastirii Toplita.
Mentionam ca in preziua hramului, la Manastirea Toplita din judetul Harghita, ctitoria primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, a avut loc o procesiune cu icoana Maicii Domnului, care a fost scoasa pentru prima data din biserica din lemn a manastirii. „Aceasta este o icoana de importanta duhovniceasca mare, care a implinit multe dorinte sufletesti si multi bolnavi si-au gasit alinarea dupa ce s-au rugat. Aceasta icoana a fost luata in pelerinaj de patriarhul Miron Cristea la Constantinopol, la Atena, la Alexandria - Egipt si apoi a fost dusa la Ierusalim, fiind tinuta pe Mormantul Mantuitorului mai multe zile, apoi sfintita in 1927 pe Golgota de catre patriarhul Miron cu apa in mijlocul Iordanului. Cu aceasta icoana, patriarhul a adus si sfinte moaste pe care le pastram pe Sfanta Masa din biserica noua“, a precizat parintele Emilian, staretul Manastirii Toplita.
Narcisa BALABAN
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.