Zilele Miron Cristea s-au incheiat cu slujba arhiereasca

 

Cu prilejul implinirii a 138 de ani de la nastere, patriarhul Miron Cristea, primul Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost omagiat, in perioada 19-20 iulie, la Toplita, orasul sau natal. Manifestarile religioase si culturale dedicate personalitatii primului patriarh s-au incheiat ieri, la Manastirea Toplita, inchinata Sfantului Ilie Tesviteanul, din cadrul Episcopiei Covasnei si Harghitei.

 

Sfanta Liturghie arhiereasca de ieri de la Manastirea Toplita a fost oficiata de IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, PS Visarion Rasinareanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, si PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, inconjurati de un sobor de 40 de preoti. „Din mila lui Dumnezeu, si anul acesta am avut bucuria de a sarbatori hramul Manastirii „Sf. Ilie“ din Toplita.

Am avut bucuria de a ne ruga impreuna si cu doi preoti din Liban, care se afla cu un grup de credinciosi in vizita in tara noastra. Dansii au venit inainte de a incepe razboiul in Liban, insa, in semn de solidaritate, ne-am rugat pentru incetarea atacurilor. Ca in fiecare an, au venit credinciosi din mai multe judete ale tarii, inclusiv din Basarabia. O parte dintre ei au participat la "Zilele Miron Cristea". Au fost si grupuri de tineri din Basarabia si Ucraina, care in perioada de vara isi petrec o parte din vacanta aici in Covasna si Harghita, la familii, scoli si manastiri“, a declarat PS Episcop Ioan al Covasnei si Harghitei.

 

Sarbatoarea s-a incheiat cu slujba de pomenire a ctitorilor, patriarhul Miron Cristea si parintii lui, care isi dorm somnul de veci sub bisericuta de lemn din incinta Manastirii Toplita.

 

Mentionam ca in preziua hramului, la Manastirea Toplita din judetul Harghita, ctitoria primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, a avut loc o procesiune cu icoana Maicii Domnului, care a fost scoasa pentru prima data din biserica din lemn a manastirii. „Aceasta este o icoana de importanta duhovniceasca mare, care a implinit multe dorinte sufletesti si multi bolnavi si-au gasit alinarea dupa ce s-au rugat. Aceasta icoana a fost luata in pelerinaj de patriarhul Miron Cristea la Constantinopol, la Atena, la Alexandria - Egipt si apoi a fost dusa la Ierusalim, fiind tinuta pe Mormantul Mantuitorului mai multe zile, apoi sfintita in 1927 pe Golgota de catre patriarhul Miron cu apa in mijlocul Iordanului. Cu aceasta icoana, patriarhul a adus si sfinte moaste pe care le pastram pe Sfanta Masa din biserica noua“, a precizat parintele Emilian, staretul Manastirii Toplita.

 

 

Narcisa BALABAN

.

20 Iulie 2006

Vizualizari: 1421

Voteaza:

Zilele Miron Cristea s-au incheiat cu slujba arhiereasca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE