Biserica romanilor din Timoc imbracata in haina noua


Biserica romanilor din Timoc imbracata in haina noua

Pictura singurei biserici romanesti din Valea Timocului a fost sfintita vineri in prezenta episcopului romanilor din Serbia, PS Daniil Partosanul. Biserica din Malainita, pastorita de protopopul de Dacia Ripensis, Boian Alexandrovici, a fost pictata in cursul acestei veri de Mihai Dumitru, cu sprijinul Institutului Cultural Roman. Participarea episcopului Daniil Parosanul la slujba de la Malainita alaturi de un sobor de preoti din Banatul sarbesc este prima dupa patru ani de zile in care Biserica Ortodoxa Sarba a incercat sa convinga Biserica Ortodoxa Romana ca nu este nevoie de slujbe religioase in limba romana in Valea Timocului.

Episcopul Daniil Partosanul a aratat in predica sa pretuirea acordata bisericii din Malainita si parintelui Boian Alexandrovici de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si IPF Patriarh Daniel, care a trimis la Malainita o bucata din vesmantul Sfintei Parascheva.

Episcopul Daniil Parosanul
"Patriarhul Daniel m-a imputernicit si m-a trimis astazi sa raspund invitatiei parintelui Boian si a credinciosilor romani de aici.

Suntem aici din solidaritate fata de parintele Boian. Patru ani am fost oprit de a veni la voi, dar parintele Boian stie cate drumuri a facut la Varset si cate intalniri si convorbiri telefonice am avut. Ca n-a facut un pas fara a se sfatui si a se consulta cu noi, ca arhiereu care l-am hirotonit si l-am investit cu una din cele mai frumoase si mai onorabile si mai delicate, chiar, misiuni, pe care un preot orotox roman o are astazi si o va avea in continuare", a spus episcopul Daniil in predica sa.

Biserica Ortodoxa Sarba a incercat in acest an sa-l impiedice pe parintele Boian Alexandrovici sa mai slujeasca in limba romana la Malainita - episcopul sarb al locului Iustin emitand chiar o decizie de caterisire, in ciuda faptului ca parintele Boian se supune Bisericii Ortodoxe Romane.

George Damian, Malainita

.

23 Noiembrie 2008

Vizualizari: 438

Voteaza:

Biserica romanilor din Timoc imbracata in haina noua 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE