Calaul de la Tanacu adus la Inalta Curte


Magistratii instantei supreme au judecat recursul formulat de aparatorii fostului preot Corogeanu fata de decizia prin care a fost respinsa cererea de recuzare a Curtii de Apel Iasi. Petru Corogeanu a asistat la dezbateri, el fiind adus din arestul Directiei Cercetari Penale a IGPR. Cazul barbariei de la Manastirea "Sfanta Treime" din localitatea vasluiana Tanacu si-a consemnat un nou episod. Ieri, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au luat in discutie recursul formulat de aparatorii fostului preot Daniel Petru Corogeanu si a celor patru foste maicute - Nicoleta Arcaleanu, in varsta de 32 de ani, Adina Ciopraga, de 20 de ani, Elena Otelea, in varsta de 23 de ani, si Simona Bardanas, de 21 de ani -, fata de hotararea Curtii de Apel Iasi, care in urma cu cateva saptamani respinsese cererea celor cinci, de recuzare a Tribunalului Vaslui. Criminalul de la Tanacu, mutat intre timp in arestul Directiei Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, a fost scos la lumina si adus in sala de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in jurul orei 9.

30. Calaul sorei Irina a fost dus insa din nou in arest, in jurul orelor 10.00, dupa ce aparatorul sau, Maria Ilisia a cerut amanarea inceperii dezbaterilor intrucat cel de-al doilea avocat, Antonie Popescu, nu ajunsese inca.


Expertiza medico-legala, contestata

In cele din urma sedinta a inceput in jurul orelor 11.00, moment in care Corogeanu si-a facut cruce. Cei doi avocati care ii reprezinta pe fostul preot si pe complicele sale, cele patru foste maicute, au precizat in fata instantei ca prin acest recurs incearca sa le asigure clientilor lor un proces echitabil. Maria Ilisia a invocat in acest sens prevederile Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cazuri similare, considerand ca normele interne referitoare la recursurile vizand cererile de recuzare sunt neclare.

Aparatorii au contestat pana si arestarea preventiva a celor cinci, spunand ca aceasta a avut loc in baza unei expertize medico-legale solicitata de Politie, institutie ce nu este competenta in acest sens.

Atac la judecatori


In acelasi timp, avocatul Maria Ilisia si-a indreptat atentia asupra unor judecatori carora, in viziunea ei, le lipseste curajul sa ia o decizie ce contravine opiniei publice. Aparatorul a apreciat ca judecatorii s-au antepronuntat in aceasta cauza, pentru ca, deliberand despre masura arestarii preventive, l-au considerat vinovat pe fostul monah. De asemenea, Maria Ilisia a criticat si faptul ca inceperea urmaririi penale si propunerea de arestare preventiva a clientului sau au avut loc in aceeasi zi.


In replica, procurorul a cerut respingerea recursului ca inadmisibil. Totodata, reprezentantul Parchetului a precizat ca incheierile pot fi atacate cu recurs doar in cazurile in care legea prevede in mod expres acest lucru, iar invocarea normelor legale internationale in acest caz sunt inutile.

In cele din urma magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins recursul formulat de avocatii celor cinci.


Procurorii criticati

La iesirea din sala de judecata, aparatorii barbarilor de la Tanacu si-au indreptat tirul catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, despre care au spus ca au fost impartiali in aceasta cauza "administrata arbitrar" si ca au anulat toate actele intocmite de anchetatorii vasluieni. Niste anchetatori care, dupa cum se stie, i-au lasat pe Corogeanu si pe cele patru foste maicute sa se plimbe nestingheriti prin libertate. A fost nevoie sa se deplaseze de la Bucuresti doi procurori pentru a fi luate masurile ce se impuneau in acest caz: retinerea criminalilor si prezentarea lor in fata judecatorilor cu propunerea de arestare preventiva.


Mesaj catre presa

Avocatii celor cinci au adresat un mesaj si presei careia i-au cerut sa fie partinitoare doar cu "normele legale", pentru a-i ajuta pe Coorogeanu si cele patru foste maicute lor sa aiba parte de un proces corect. Un mesaj acordat celor pe care clientii lor i-au catalogat ca diavoli si slujitori ai satanei.


Pe de alta parte, avocatul Antonie Popescu a precizat ca saptamana viitoare va face o noua incercare de eliberare a lui Corogeanu. Mai precis, aparatorii barbarului de la Tanacu vor solicita Tribunalului Bucuresti revocarea mandatului de arestare emis pe numele clientului sau.

Sustinut de frate


Altfel, calaul Corogeanu, despre care aparatorii sai au spus ca este supus unui tratament firesc, fara abuzuri, a fost sustinut, si ieri, de catre fratele sau, Catalin. Acesta a precizat ca este alaturi de fostul duhovnic de la Manastirea "Sfanta Treime", cu toate ca, din momentul in care acesta a fost transferat in arestul Directiei Cercetari Penale a IGPR, nu a reusit sa-l vada.

Voichita RASCANU, George TARATA

.

11 Iulie 2005

Vizualizari: 1584

Voteaza:

Calaul de la Tanacu adus la Inalta Curte 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE