Canonizare la Manastirea Salva


Canonizare la Manastirea Salva

 

Patru mitropoliti si unsprezece episcopi din toata tara vor participa, sambata si duminica, la Bistrita-Nasaud, la slujbele de canonizare a martirilor Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Zagra, Grigore din Telciu si Vasile din Mocod.

Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, cel al Sibiului, Laurentiu Streza, Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Olteniei si Inalt Preasfintia Sa Serafim, Mitropolitul Germaniei si al Europei Centrale si de Est au confirmat prezenta la eveniment. Patriarhul Daniel a fost invitat la eveniment, dar nu va participa din motive de sanatate. In schimb, Patriarhia Romana va delega un episcop vicar la canonizare, care va da citire si mesajului din partea PF Daniel. Toti cei patru tarani care vor fi trecuti in randul sfintilor au trait in secolul al XVIII-lea.

Tanase Todoran a luat apararea taranilor ortodocsi in fata autoritatilor politice si bisericesti. A fost ucis, prin tragere pe roata, in 1763, pe platoul Mocirla de langa satul Salva, alaturi de alti tarani, spanzurati pentru ca au cerut drepturi si libertate pentru neamul lor. Sfantul Sinod al BOR a stabilit ca, prin exemplul vietii lor, se inscriu in randul sfintilor marturisitori ardeleni care au murit pentru credinta ortodoxa. Canonizarea solemna are loc la 245 de ani de la revolta condusa de Tanase Todoran. Slujba solemna de proclamare a canonizarii este programata, duminica, la Manastirea Salva, pe platoul unde au fost ucisi cei patru martiri, la eveniment fiind invitat si presedintele Traian Basescu. (D.C.)

 

.

07 Mai 2008

Vizualizari: 1617

Voteaza:

Canonizare la Manastirea Salva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE