Cimitir resfintit peste Prut


Cimitir resfintit peste Prut

 

Un cimitir al ostasilor romani a fost resfintit, dupa 60 de ani, duminica in satul Nicolaieuca, raionul Orhei (zona de centru a Republicii Moldova), evenimentul fiind organizat cu sprijinul Oficiului National pentru Cultul Eroilor si al Consiliului Mondial Roman.

 

La resfintire au fost prezenti oficiali de la Chisnau si Bucuresti, inclusiv un reprezentant al Presedintiei responsabil pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac. In cimitirul de la Nicolaieuca sunt ingropati 41 de ostasi (42, potrivit altor surse), cazuti in luptele de la Hirova, din iulie 1941. Pana nu demult cimitirul a fost imprejmuit de un gard de copaci si sarma, iar la capatul mormintelor se aflau cruci de lemn care, intre timp, au putrezit. Dupa reconstructie, cimitirul a fost inconjurat de un gard de metal, mormintele au fost curatate si au fost construite 15 cruci din piatra, pe fiecare dintre ele fiind plasata inscriptia "Eroi romani necunoscuti".

La intrarea in cimitir a fost instalata o troita de lemn, sculptata de mesteri din Romania, iar pe o lespede de piatra este incrustata stema Romaniei. Mai multe manifestatii dedicate eroilor romani cazuti peste Prut in cel de-Al Doilea Razboi Mondial s-au desfasurat saptamana trecuta, cand s-a marcat Ziua Eroilor. Recent, au inceput lucrarile de reamenajare a unui alt cimitir al ostasilor romani la Chistelnita, raionul Stefan Voda. (D.E.)

 

.

09 Iunie 2008

Vizualizari: 401

Voteaza:

Cimitir resfintit peste Prut 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE