Comisie pentru viol


Comisie pentru viol

 

S-a trezit ANPDC si a infiintat o noua comisie pentru cazul copilei-mama. Patriarhia lasa o portita deschisa pentru o eventuala intrerupere de sarcina                      

           

Autoritatile romane au rezolvat problema viitoarei mame-copil din Neamt in cel mai pur stil mioritic: au infiintat inca o comisie. Dupa ce in urma cu cateva zile medicii ieseni au decis pastrarea sarcinii in cazul fetitei de 11 ani, violata de unchiul sau, ieri, o alta comisie se reunea sub motivatia analizarii situatiei, ignorand tocmai faptul ca, de la momentul in care povestea micutei Florina a fost descoperita si pana acum a trecut aproape o luna de zile - timp in care in aceasta situatie speciala se impunea o masura speciala si mai ales urgenta.

Mai exact, secretarul de stat pentru politici sociale din Ministerul Muncii, Theodora Bertzi, anunta ieri, ca specialisti de la ministerele Muncii si Sanatatii s-au reunit pentru a decide daca fetita din Neamt va pastra sau nu sarcina. In cel de-al 12-lea ceas s-a apucat sa-si dea cu parerea si secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), Mariela Neagu, potrivit careia, medicii care au decis ca nu pot intrerupe sarcina fetitei "nu au respectat prevederile Legii 272/2004 privind respectarea drepturilor copilului, care spune ca interesul superior al copilului trebuie sa primeze in orice situatie".

Asta, dupa ce, in ziua in care medicii ieseni lua decizia neintreruperii sarcinii, inlocuitorul Marielei Neagu - aflata in concediu de maternitate - abia de auzise de cazul micutei. In plus venea week-end-ul si nici o alta persoana responsabila cu protectia drepturilor copilului nu era de gasit.

Tardiva comisie interministeriala este criticata acum si de catre directoarea Maternitatii Cuza Voda din Iasi - unde a fost internata fetita insarcinata. "Ce ar putea ei decide? Sa faca o exceptie de la lege? Nici noua nu ne-a fost usor sa hotaram pentru fetita, dar ne-am gandit in primul rand la aspectul legal", recunoaste, la randul ei, dr. Vicuta Todosciuc. Aceasta ne linisteste insa spunandu-ne ca "anul trecut a venit o fata de 12 ani. Avea 11 cand a ramas gravida si a nascut la termen, fara complicatii". Ea a explicat ca, la sfarsitul saptamanii trecute, in urma examenului clinic, s-a stabilit ca atat mama, cat si fatul sunt sanatosi, iar fetita de 11 ani a fost externata. "Nu aveam de ce sa o mai tinem aici. A plecat de manuta cu parintii", spune sec medicul caruia i se par deja banale cazurile in care copiii nasc copii.

Pozitia Patriarhiei

Singura institutie care a acceptat faptul ca este vorba de o situatie speciala s-a dovedit a fi Biserica. "Evident, orice avort este o crima. Dar exista cazuri deosebite, cand sunt probleme medicale, cand este vorba de incest sau de viol, cand o alta sansa nu exista. Oricat de informati am fi noi, nu putem cunoaste in profunzime toate cazurile si implicatiile lor. De aceea, sfatul nostru este sa mearga la spovedanie, iar familia impreuna cu duhovnicul sa ia masura pe care o va considera de cuviinta. Vreau sa fiu bine inteles, avortul este o crima, dar Biserica judeca si in functie de fiecare caz, nu este o institutie divinumana inchistata, asa dogmatic, in canoane", declara zilele trecute, pentru presa centrala, parintele Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane.

Si pentru ca, in Romania, potrivit Codului Penal, medicii risca inchisoarea daca fac o intrerupere de sarcina dupa 14 saptamani (Florina intrand acum in cea de-a 21 de saptamana, fata de 17, cand s-a prezentat prima data la medic), in urma dezbaterilor legate de acest caz, au aparut oferte pentru ca fetita sa fie dusa in Marea Britanie - unde avortul este posibil pana la 24 de saptamani.

 

IPS Teofan: "Sa ne ferim cat putem de pacatul uciderii de prunci"

IPS Teofan, s-a pronuntat, ieri, in predica rostita la slujba oficiata la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, impotriva avortului, a desfraului si a cerut pelerinilor prezenti sa-si pastreze credinta in Biserica in care s-au botezat. IPS Teofan a subliniat ca, din totdeauna, copiii au reprezentat un dar al lui Dumnezeu, iar pentru familiile care nu aveau copii aceasta era ca un blestem. In acest context, inaltul ierarh s-a pronuntat impotriva avorturilor. "Sa ne ferim cat putem de pacatul uciderii de prunci", a spus IPS Teofan, adaugand ca cei care indeamna la avort "lupta impotriva lui Dumnezeu".

Carmen POPESCU 

 

.

24 Iunie 2008

Vizualizari: 574

Voteaza:

Comisie pentru viol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE