Dosariada pentru Patriarh

 

Verificarea principalilor candidati la functia de Patriarh se va afla printre subiectele ce vor fi discutate zilele acestea de catre membrii Colegiului CNSAS

 

Pe langa faptul ca discutiile au dus deja la scindarea Consiliului, initiativa ridica mari semne de intrebare in ceea ce priveste buna credinta a anumitor membri, dar si existenta unor presiuni directe asupra procesului de alegere a succesorului Preafericitului Teoctist. Potrivit surselor ZIUA, principalii vizati sunt mitropolitii Daniel, Anania si Teofan. Masura este de neinteles si poate fi considerata abuziva, mai ales daca se ia in seama faptul ca acestia nu sunt singurii eligibili. Statutul Bisericii Ortodoxe Romane prevede ca, pentru functia de Patriarh este eligibil oricare dintre mitropolitii, arhiepiscopii si episcopii eparhioti, cetateni romani, care s-au impus in constiinta Bisericii si a societatii prin viata curata, cultura teologica, demnitate eclesiala, zel misionar si simt gospodaresc. Si, in acest caz, apare urmatoarea intrebare: De ce sa nu fie verificata activitatea tuturor celor eligibili? Corect ar fi sa fie verificati toti sau niciunul.

Altfel, se poate intelege ca asupra BOR se exercita presiuni si ca se incearca pornirea unei adevarate dosariade. (D.E.I.)

Sedinta cu scantei la CNSAS

Reuniunea Colegiului CNSAS de astazi se anunta incendiara, dupa ce in ultima vreme taberele din interiorul institutiei s-au plasat pe pozitii antagonice in ceea ce priveste verificarea inaltilor ierarhi. Ea va arata practic directia spre care se indreapta activitatea Colegiului, daca acesta va verifica inaltii ierarhi in perioada urmatoare sau daca acest subiect va trece in plan secundar. Miza verificarii membrilor Sfantului Sinod a scindat CNSAS, care trebuie sa decida daca verificarea va avea sau nu loc pana la 12 septembrie, data alegerii Patriarhului. Starea de incertitudine si confuzie de la nivelul membrilor Colegiului continua, fiecare tabara asteptand sa vada miscarea celeilalte. In timp ce unii membri din CNSAS vorbesc de existenta anumitor probatorii ale unor preoti, ceilalti afirma ca verificarea preotilor nu este o prioritate a Colegiului. Verificarea numai a unora dintre ierarhi ar fi o masura inechitabila care ar aduce CNSAS un prejudiciu de imagine, conturandu-se ipoteza partizanatului politic.

Verificarea, sub semnul intrebarii

Surse din Colegiul CNSAS ne-au declarat ca pozitia mai multor membri indica faptul ca se va trece la verificarea acestor dosare. Ele ne-au precizat ca in ultima perioada s-a accelerat ritmul accesului la dosare si ca aceasta va fi directia de actiune a Colegiului pentru perioada urmatoare. Laurentiu Tanase, membru CNSAS, ne-a spus ca probatoriile unor inalti ierarhi reprezinta doar raspunsul la anumite solicitari din anii trecuti. El a afirmat ca nu au fost verificati doar reprezentantii Bisericii Ortodoxe, ci si ai altor culte tocmai pentru a nu se acredita ideea de discriminare. Tanase a mentionat ca CNSAS trebuie sa se ocupe de verificarea parlamentarilor si a ministrilor, si nu a inaltilor ierarhi. Cazimir Ionescu ne-a precizat ca in nici un caz nu se vor lua decizii in sedinta Colegiului de azi, ci doar dupa audierea celor asupra carora planeaza suspiciunea de colaborare cu fosta Securitate. "Pentru dosarele in care nu exista semne de intrebare se vor da imediat decizii, iar cei asupra carora exista semne de intrebare vor fi chemati la audieri", ne-a declarat Cazimir Ionescu. El ne-a spus ca, desi legea nu impune ca prioritate verificarea inaltilor ierarhi, situatia care s-a creat si rolul social al viitorului Patriarh au schimbat datele problemei. "Cred ca CNSAS nu poate sa nu faca o prioritate de moment, pentru ca a mai facut astfel de prioritati", ne-a mentionat Cazimir Ionescu.

Termen limita: 12 septembrie

Statutul Bisericii Ortodoxe Romane pune in dificultate CNSAS, pentru ca prevede ca desemnarea candidatilor pentru functia de Patriarh sa aiba loc in ziua alegerilor.

Practic, prin acest mecanism, Colegiul ar fi obligat sa verifice toti membrii Sfantului Sinod pentru a nu exista niciun dubiu asupra viitorului Patriarh. Pana in acest moment exista cateva nume ale unor inalti ierarhi care au recunoscut public colaborarea cu fosta Securitate.

Printre acestea se afla mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut si parintele Iustin Marchis de la biserica Stavropoleos din Bucuresti. (C.A.)

Dan Ciachir: "CNSAS nu are nici un drept"

Contactat de reporterii ZIUA, Dan Ciachir a explicat ca statutul BOR nu prevede la nici un punct verificarea candidatilor pentru stabilirea unei eventuale colaborari a acestora cu Securitatea. Totodata, in opinia publicistului aceste verificari nu ar trebui efectuate nici inainte de alegeri, nici dupa finalizarea acestora.

"Legea oricum nu se poate aplica, deci daca legea este sa se verifice toti eventualii candidati, mitropolitul Basarabiei, Petru Paduraru nu poate fi verificat, deoarece este cetatean al Republicii Moldova. Deci din start nu se poate aplica corect legea, pentru ca starea civila a mitropolitului Petru Paduraru din Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane e la Chisinau. Ori statutul BOR nu prevede nicaieri faptul ca alegerea de ierarh, inclusiv de patriarh, e legata de vreun certificat CNSAS. Pe de alta parte, oricine poate aparea in ultimul moment si nu poate sa fixeze CNSAS virtualii candidati la demnitatea de patriarh. Deci e o absurditate sa verifici dosarele, intrucat oricine poate spune din membrii Sinodului, din cele 30 de persoane cu dreptul de a fi alese, candidez, pentru ca selectia o face Sinodul in ziua de 12 septembrie si in functie de votul preliminar din Sinod cei trei sau doar unul sunt votati de Adunarea Nationala Bisericeasca transformata in Colegiul Electoral Bisericesc. CNSAS-ul nu poate stabili nimic, nu trebuie sa faca verificari nici inainte, nici dupa alegeri. Desemnarea, si votarea au loc in decurs de maximum opt ore in data de 12 septembrie. Nu poate conditiona CNSAS-ul cine sa candideze la demnitatea de Patriarh al Romaniei. Ce face CNSAS sunt doar niste justificari ale existentei sale intr-un context in care nu are ce cauta. Demnitatile de ierarh, mitropolit sau patriarh nu sunt, potrivit statului BOR, raportate la un certificat CNSAS. CNSAS nu are nici putere, nici drept asupra candidatilor. CNSAS vrea doar sa ne aminteasca ca exista." n(O.R)

"Lasati Biserica sa isi aleaga Patriarhul"

Preotul Bogdan Ivanov, secretarul IPS Bartolomeu Anania, aflat in fruntea Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a declarat pentru ZIUA ca "singura sansa ca Biserica Ortodoxa sa isi aleaga fara temeri Patriarhul este sa fie lasata in pace".

Moral si istoric, Ea este cea care trebuie sa decida asupra viitorului Patriarh. Aceasta este, de altfel, si parerea IPS Bartolomeu Ananaia". IPS Bartolomeu Anania, liderul Bisericii Ortodoxe din Ardeal isi sustine punctul de vedere exprimat de cele doua Sinoade Mitropolitane, cu sediile la Sibiu si, respectiv, Cluj: "In perspectiva viitoarelor alegeri de Patriarh, ierarhii ardeleni fac un apel catre clasa politica si mass-media sa-i lase Sfantului Sinod si Colegiului Electoral Bisericesc libertatea si responsabilitatea deplina in alegerea noului Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane". Reprezentantii celor doua foruri bisericesti s-au intrunit, saptamana trecuta, in sedinta comuna la Manastirea Recea, judetul Mures, sub presedintia IPS Arhiepiscop si Mitropolit Laurentiu si IPS Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu. Cei doi ierarhi au analizat si propus amendamente la proiectul noului Statut de Organizare si Functionare a Bisericii Ortodoxe Romane. (P.C.)

Aurelian Pavelescu: "Ori toti, ori nici unul"

Avocatul Aurelian Pavelescu ne-a declarat ca un asemenea demers al CNSAS este din start dubios si selectiv si ar lasa loc la diverse interpretari, inclusiv acelora care ar acredita ideea ca cineva urmareste o eventuala compromitere a inaltelor fete bisericesti.

"CNSAS trebuie sa aiba un comportament institutional. Daca este vorba de un comportament si de o forma de a lucra institutional nu poate sa faca selectii de persoane, dupa articole de presa, inclusiv. Ar fi nevoie, prin urmare, sa fie verificate - si lucrul acesta s-ar fi putut face de atata vreme- toate persoanele care ar putea fi desemnate. Se stie faptul ca nu se depun candidaturi pentru scaunul de Patriarh, ci vor fi persoane care vor fi desemnate prin vot secret. Or atunci, o asemenea actiune care porneste de la o selectie as spune aleatorie poate fi interpretata ca o forma de incercare de compromitere a respectivilor ierarhi. Nu stiu daca ei au fost sau nu au fost colaboratori ai Securitatii. In mod clar, Bartolomeu Anania a declarat ca nu a colaborat cu Securitatea sub nici o forma, a spus Aurelian Pavelescu. "Un asemenea demers al CNSAS ar aparea extrem de dubios. Dubios tocmai pentru ca este unul aleatoriu si discriminatoriu si nu inteleg cine este in spatele acestei actiuni sau daca este o comanda in spatele acestei actiuni. Sigur, o asemenea actiune alimenteaza ideea unei comenzi. Deci, ori toti, ori nici unul". (Tudor BORCEA)

Marian Munteanu: "CNSAS nu mai este credibil"

Marian Munteanu ne-a declarat ca nu ar fi normal ca CNSAS sa intreprinda un asemenea demers. Intai pentru faptul ca aceasta institutie "nu este credibila" si apoi pentru ca Biserica Ortodoxa are "criterii diferite de judecata si evaluare", fiind capabila sa-si faca propria verificare. "Biserica are propriile mecanisme de verificare interna si nu vad de ce ar cauta o institutie a statului sa se ocupe de aceste lucruri. Activitatea de pana acum a CNSAS, cel putin prin cativa exponenti ai sai, a lasat foarte mult de dorit. Si nu mai este deloc o institutie credibila. Biserica este un organism separat de stat. In interiorul structurilor ei, crestinii ordodocsi se pot manifesta si pot lua orice decizie si atitudini doresc dansii. Nu trebuie sa vina niste persoane care nu au nici o legatura cu BOR si sa faca curatenie in interiorul acestei institutii. Lumea uita un lucru simplu: ce treaba are CNSAS, care este constituit pe alte criterii, nu confesionale, spirituale, religioase cu biserica? Nici nu are competente pentru asa ceva. Pana acum CNSAS nu a reusit sa identifice nimic, nu a facut altceva decat sa creeze suspiciuni, de multe ori nefondate, a operat cu duble masuri. Aceasta institutie, care nu este capabila nici sa functioneze asa cum este, s-a trezit brusc ca are competenta sa se ocupe acum de Biserica. Aceasta este o campanie veche a catorva persoane, obsedate sa atace orice activitate legata de biserica. Deranjant este ca aceasta se face pe banii nostri. Ar trebui o reforma urgenta a CNSAS . Trebuie dati cativa afara de acolo si puse persoane credibile, nu persoane cu trecut dubios, activisti comunisti, tot felul de indivizi ciudati care sunt pe acolo", a mai spus Marian Munteanu. (T.B.)

BOR: "Se incearca macularea Bisericii"

"Indiferent ce demers se incearca in aceste zile, el nu reprezinta altceva decat o incercare de maculare a imaginii Bisericii. Sunt anumite capete care au impresia ca pot influenta alegerea viitorului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, ceea ce este completamente fals. Aceasta si cu complicitatea unor trusturi de presa. Parca traim perioada anilor '50 in care se aruncau fel de fel de acuze care nu se verificau", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica. (T. B.)

.

28 August 2007

Vizualizari: 2105

Voteaza:

Dosariada pentru Patriarh 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact