Duhovnicului Mina Dobzeu este internat la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi


Duhovnicului Mina Dobzeu este internat la Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi

 

Suferinta duhovnicului Mina Dobzeu: Preotul care l-a botezat pe Steinhardt in inchisoare si s-a opus demolarii bisericilor, internat la spitalul din Iasi

 

El a fost vizitat de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si de PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos

 

Parintele Mina Dobzeu

Cu putin timp inainte de a implini 87 de ani, parintele Arhimandrit Mina Dobzeu, cel care l-a botezat in inchisoare pe monahul Nicolae Steinhardt si s-a opus programului de demolare a bisericilor dictat de Ceausescu are de trecut o noua cumpana: a fost internat de urgenta la Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi. Cauza: o complicatie aparuta in urma unui tratament cu biseptol. Saptamana trecuta, Mina Dobzeu a fost dus la Spitalul municipal din Husi, de unde a fost trimis la Iasi, ca urmare a agravarii starii sale de sanatate. Se pare ca medicamentul i-a fost administrat preotului de catre personalul care il ingrijea in chilia sa din Manastirea "Sfintii Petru si Pavel", din cadrul Episcopiei Husilor, iar imposibilitatea medicilor huseni de a opri evolutia afectiunii i-a determinat sa il trimita la Iasi. Suferinta batranului duhovnic a starnit reactii imediate in randul fiilor lui duhovnicesti, medicii spitalului afirmand ca institutia s-a transformat intr-un loc de pelerinaj, cu sute de credinciosi veniti din toata tara.

"La usa parintelui sunt oameni de pretutindeni si trebuie sa recunoastem ca asta il oboseste mult.

 

Vin sa se inchine, sa il vada, sa ii aduca ceva. Ii cer binecuvantari, plang pentru el, nici noua nu ne vine sa credem de cat de iubit este acest om. Abia poate vorbi, dar nu refuza oamenii, le da binecuvintarea", au spus cadrele medicale, citate de Evenimentul de Iasi. Insasi Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, a fost in vizita la parintele Mina, cu care a avut un cuvant de taina. "Intalnirea l-a emotionat profund pe batranul duhovnic, care a lacrimat la vederea Mitropolitului Teofan, langa patul sau de suferinta si l-a numit prietenul meu cald", am aflat de la cadrele medicale. Din fericire, potrivit ultimelor informatii, starea de sanatate a parintelui Mina s-a ameliorat vizibil in ultima perioada.

 

Duhovnicul celor oropsiti in inchisorile comuniste

Mina Dobzeu (n.5 noiembrie 1921, Grozesti, judetul Lapusna, Basarabia) este un ieromonah roman basarabean. Numele sau de mirean a fost Mihail. El a fost cel care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt in timpul detentiei acestora din perioada comunista, potrivit site-ului Wikipedia. A fost unul din cei 7 copii ai parintilor sai: 3 baieti si 4 fete. La varsta de 13 ani intra ca frate de manastire la Manastirea Hancu, unde ramane pana in 1938. Este trimis apoi la Manastirea Caldarusanu vreme de 2 ani pentru a face ucenicia in sculptura bisericeasca. Se intoarce in 1940 acasa si gaseste locul pustiit de ocupatia sovietica. A luptat pe front la Timisoara si apoi in Ungaria. Este veteran de razboi al Armatei Romane. Dupa razboi urmeaza cursurile Scolii de Cantareti (4 ani) la Constanta, apoi Seminarul Teologic (5 ani) la Manastirea Neamt si facultatea de Teologie de 4 ani la Bucuresti. In anul 1946 este tuns in monahism la Schitul Bradicesti, in Episcopia Husilor, fiind hirotonisit ierodiacon in 1948. In perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste impotriva scoaterii invatamantului religios din scoala; In anul 1955 a primit Sfanta Taina a preotiei. A slujit 5 ani la Manastirea Nicula si in Parohia Jimbor - Cluj, cel mai mult activand ca preot la Schitul Bradicesti. In 1957 a inceput sa studieze la Facultatea de teologie Ortodoxa din Bucuresti, dar in 1959 a fost exmatriculat din anul II de strudii, scos din monahism si condamnat la inchisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiintarea manastirilor si reducerea personalului monahal.

 

A fost inchis la Galati, Jilava, Gherla si in colonia de munca din Delta Dunarii. La Jilava s-a intalnit cu ilustri oameni de cultura ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc si Vasile Vasilache, cel din urma ajuns vicar al Episcopiei Romanesti din New York. Aflat la inchisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinta ortodoxa pe marele carturar Nicolae Steinhardt. A iesit din inchisoare in 1964. Din anul 1969 a fost chemat sa slujeasca Biserica la Manastirea "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Husi - Catedrala episcopala. Studiile le incepuse in anii 1957-1959, au fost continuate ulterior, Parintele obtinand titlul de licentiat al Facultatii de Teologie in 1971. Intre anii 1978-1988 fost staret al Manastirii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Husi. In anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru "razvratire" si "uneltire impotriva sigurantei statului", in fapt pentru protestele sale materializate in 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceausescu, cu privire la morala poporului roman si la ateismul in comunism. Intre anii 1996-2002 a indeplinit functia de consilier cultural-misionar al Episcopiei Husilor.

P.C.

 

.

22 Octombrie 2008

Vizualizari: 765

Voteaza:

Duhovnicului Mina Dobzeu este internat la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE