Fratele lui Viktor Iuscenko ar putea deveni Patriarh al Ucrainei

 

Fratele lui Viktor Iuscenko ar putea deveni Patriarh al Ucrainei


Informatia privind retragerea la manastire a lui Piotr Iuscenko, fratele liderului ucrainean, pentru ca apoi acesta sa vina in fruntea Patriarhiei de la Kiev a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a fost data publicitatii de fostul deputat Iuri Boldarev. Potrivit informatiilor sale, bazate "pe zvonuri ce provin din lumea Bisericii", in viitorul apropiat Piotr Iuscenko ar urma sa-l inlocuiasca pe Patriarhul "schismatic" Filaret, pentru ca apoi sa conduca Biserica Ortodoxa Ucraineana unita, a carei reunificare este sprijina de Viktor Iuscenko. In prezent, in urma schismei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, in aceasta tara exista Patriarhia moscovita si Patriarhia kieveana, noteaza cotidianul rus Strana, citat de Rompres.

 

Fostul deputat ucrainean Boldarev este convins ca "Piotr Iuscenko este deja novice intr-o manastire". Zvonurile despre fratele presedintelui nu sunt lipsite de logica, daca este sa ne amintim de principiul european: "Cine detine puterea, aceluia ii apartine si Biserica".

 

Aceasta posibila schimbare din istoria contemporana a Ucrainei a fost comparata de fostul deputat cu un episod din istoria mai veche a Rusiei. "In 1613, fiul Patriarhului Filaret, boierul Mihail Romanov a urcat pe tronul tarii", a declarat Boldarev. Si, in pofida faptului ca aceste doua paralele nu prea coincid, in Ucraina, daca ar fi sa-l credem pe politician, "de la tronul Statului la cel al Bisericii este doar o aruncatura de bat".

 

Patriarhia kieveana a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a infirmat aceste zvonuri lansate de Boldarev. Secretarul de presa al acestei Patriarhii, Evstrati Zoria, a declarat ca "Piotr Iusenko este deputat al parlamentului si in nici un caz un novice la o manastire". De asemenea, reprezentantul Patriarhiei a infirmat chiar si posibilitatea ipotetica ca fratele mai mare al sefului statului sa devina Patriarh, "deoarece pentru aceasta este nevoie de o experienta administrativa si clericala solida".

 

Tot pentru prima data au auzit despre "retragerea la manastire" a lui Piotr Iuscenko si membrii familiei sale. Fiul sau, viceguvernator al regiunii Harkov, Iaroslav Iuscenko, a declarat ca "pe tata il leaga multe de Biserica: o viata religioasa bogata si actele sale de caritate, insa in nici un caz dorinta de a se calugari".

 

.

24 Ianuarie 2008

Vizualizari: 632

Voteaza:

Fratele lui Viktor Iuscenko ar putea deveni Patriarh al Ucrainei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE