Iisus, personaj istoric

 

La Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din Romania a avut loc vineri lansarea volumului "Iisus. Un profil biografic", al lui Armand Puig, profesor si decan al Facultatii de Teologie din Barcelona, la care a fost prezent si autorul. Lucrarea, consacrata vietii pamantene a lui Iisus si realizata cu instrumentele criticii istorice, a devenit un adevarat best-seller. Versiunea romaneasca, publicata de Editura Meronia, este prefatata de PS Sofroniu, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

Lucrare cu un puternic caracter ecumenic, lucru subliniat de toti invitatii prezenti la lansare si de autorul insusi, "Iisus.

Un profil biografic" vine astazi ca o replica la tot mai numeroasele carti de fictiune aparute in ultima perioada si care au ca pretext viata lui Iisus si, de asemenea, la textele apocrife din ce in ce mai vizibile pe piata internationala de carte. Asadar "viata lui Iisus intereseaza", concluziona la lansare Francisca Baltaceanu, profesor la Universitatea din Bucuresti. Cartea a aparut asadar pe fondul acesta al nevoii de a cunoaste, de a cerceta in amanunt viata celui mai controversat "personaj" din istoria umanitatii, din ce in ce mai evidenta in societatea contemporana. "Iisus ramane o enigma, e acolo ceva care ne depaseste si de aceea intreaga lume se intreaba asupra vietii lui", declara autorul subliniindu-si in acelasi timp intentiile: "Cartea se adreseaza tuturor, pentru ca figura lui Iisus este una globala." Pornind de la aceasta premisa, Armand Puig detaliaza cuvintele biblice "Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!", pe care Steinhardt le considera ca exprimand marele adevar al neputintei umane. "Si un credincios sta pe un teren care se misca", afirma Puig, "dar pentru un necredincios ramane mereu intrebarea: "Si daca.?"

Marturisind ca nu cunoaste bine situatia sociala si religioasa din Romania, Puig isi exprima speranta ca lucrarea sa isi poate gasi un loc in peisajul de aici.

In cursul saptamanii trecute, autorul i-a oferit volumul Papei Benedict al XVI-lea, cel care, pe vremea cand era cardinal, a prezidat Comisia Biblica Pontificala care i-a acordat lui Puig titlul de doctor. Decanul Facultatii de Teologie din Barcelona i-a marturisit Suveranului Pontif ca a intentionat prin aceasta carte sa depaseasca treapta dintre istorie si credinta.

O abordare dezinhibata a vietii hristice, lucrarea analizeaza diversele surse istorice care se refera la Iisus, fara insa a-si propune sa rezolve toate controversele legate de evanghelii. "O carte ca asta nu se poate face fara reflectie si fara pasiune", marturiseste in continuare autorul.

La momentul lansarii de la Uniunea Scriitorilor au mai fost prezenti traducatoarea cartii Jana Balacciu Matei si IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti. "A fost pentru mine o experienta spirituala traducerea acestei carti", declara Jana Balacciu Matei, "pentru ca m-am trezit fata in fata cu Cel care reprezinta fata divina a umanitatii si fata umana a divinitatii".

In finalul intalnirii de la Sala Oglinzilor, Arhiepiscopul Ioan Robu afirma: "Din toata maiestria cu care e construita cartea reiese ca Hristos e viu. In ea, te simti bine, ca intr-o casa mare".

.

04 Februarie 2007

Vizualizari: 2215

Voteaza:

Iisus, personaj istoric 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE