Loto 6 din 49 si moastele Sfintei Paraschiva


Am o sincera stima fata de cartile si intreprinderile de traducator ale dlui Cristian Badilita. Cel putin volumul "Nodul gordian" (editia de la Ed. Curtea Veche) l-am citit cu o mare placere. Si nu pot decat sa ma bucur ca Domnia-Sa a valorificat din plin climatul de reala democratie ortodoxa instaurat de I.P.

F. Teoctist, dupa ce actualul cap al B.O.R. a avut, prin ianuarie 1990, la Manastirea Sinaia (cum singur a marturisit-o), o fireasca perioada de recluziune si meditatiuni alaturi de - cum sa-i zic - "teologul" Arthur Silvestri, pre numele lui laic Tarnacop. De aceea m-a uimit atacul cvasi-fundamentalist al lui C.B., gazduit recent de "Adevarul literar si artistic" impotriva lui N. Manolescu, care exprimase in "Romania literara" niste opinii de bun simt vizavi de crima de la Manastirea Tanacu. N-am intentia sa-l apar pe dl Manolescu; cu unele nuante din articolul "Exorcistii" nici eu nu sunt de acord. Dar de-aici pina la a sustine, precum dl Badilita, ca oroarea care s-a petrecut la Tanacu nu e crima, ci "nefericit accident", e o cale cam lunga pe care distinsul eseist, cu toata verva sa de "templier" al Dealului Mitropoliei, n-o poate strabate. Apoi, mai e o sugestie parsiva in predica lui dlui C.B.: ca daca nu esti teolog sau ceva pe-aproape, n-ai dreptul sa te exprimi asupra unor lucruri ce se petrec intr-un spatiu crestin (cum ar fi "nefericitul accident"de la Tanacu); mai bine, ne sugereaza C.B., sa deschidem un Molitfelnic ca sa ne familiarizam cu "ritualul respectiv". Oare - intrebam si noi, nu dam cu parul. - I.P.F. Teoctist o fi deschis un Molitfelnic sau macar un Octoih ca sa impiedece "ritualul" daramarii bisericilor de catre alt "exorcist" notoriu?


Dl Badilita are ce are cu ideea de accident. Si sustine ideea aiuritor-imbecila ca un accident de circulatie nu e mai putin "oribil" decat ceea ce s-a intamplat la Tanacu, dar ca in fata unui carambol pe sosea nu se revolta nimeni. Asta e ca si cum ai presupune ca accidentele de circulatie au loc din vointa expresa a soferilor. Adica e ca si cum eu, proprietar de "Matiz", gelos pe un proprietar de "Mercedes", ma enervez si intru de buna voie direct in el, sa-i scot nenorocitului din cap si din motor dracii-putere.


Intr-un loc are, totusi, si dl Badilita dreptate. Am fost si eu la moastele Sfintei Paraschiva. Nefiind, slava Domnului, bolnav, m-am rugat si eu pentru ce-am putut. Si - minune mare! - in duminica aia am cistigat la Loto, la 6 din 49. Nu mult, suficient insa sa astept din nou cu nerabdare scoaterea rituala a moastelor, fiindca de-atunci n-am mai castigat nimic.

.

02 August 2005

Vizualizari: 1824

Voteaza:

Loto 6 din 49 si moastele Sfintei Paraschiva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE