Initiativa lui Eugen Anca, administratorul firmei Profact SRL, de a recupera Tezaurul Romaniei de la rusi a pus pe jar autoritatile de la Bucuresti. Despre posibilitatea ca Tezaurul sa fie retrocedat prin intermediul unor firme private, cititorii ZIUA au avut ocazia sa afle odata cu publicarea, pe 21 martie si 22 aprilie a.c., a unor anchete privind aceasta situatie delicata, despre care autoritatile romane prefera sa nu vorbeasca. Pe scurt, Eugen Anca, cu bune legaturi economico-politice la Moscova, sustine ca este in posesia documentelor rusesti care il autorizeaza sa discute cu factori de decizie de la Bucuresti retrocedarea Tezaurului.
Cu toate ca Presedintia, Guvernul si Parlamentul Romaniei au fost informate de transferarea actelor originale privind retrocedarea Tezaurului Romaniei de la partea rusa la partea romana (firma Profact SRL), nici o autoritate romaneasca, din cele contactate in nenumarate randuri de Eugen Anca, nu s-a aratat dispusa cel putin sa verifice autenticitatea si valabilitatea proiectului D-02/122!
VNIIVS - CIBDICC Moscova, sub semnatura directorului Sokolov A.I., a trimis mai multe adrese prin care se confirma faptul ca VNIIVS - CIBDICC invita o delegatie de la SC Profact SRL, pentru "a concluziona componenta de metale pretioase a proiectului D-02/122", tezaurul, pe romaneste, rusii preferand aceasta sintagma pretentioasa pentru aurul pe care ni l-au confiscat. VNIIVS - CIBDICC Moscova a trimis o adresa si catre Ambasada Romaniei la Moscova, in limba rusa, confirmand faptul ca respectiva institutie guvernamentala, aflata, cum am spus, in subordinea Ministerului Dezvoltarii Economiei si Comertului din Federatia Rusa, a emis o invitatie adresata SC Profact "cu urmatoarea confirmare de participare la tratativele privind proiectul D-02/122 - Tezaurul component al proprietatii Regatului Romania in Federatia Rusa".
Interesant este ca o preocupare din partea unei institutii private pentru recuperarea Tezaurului dateaza inca din anul 1995. La vremea respectiva se infiinta Banca "Fortuna", care, pe langa activitatile curente pe care si le propusese in actul de constituire, a infiintat si o directie speciala. Aceasta urma sa initieze discutii cu oficialitatile de la Moscova si sa stabileasca conditiile in care Romania si-ar putea recupera Tezaurul. Numai ca, dupa un an, autorizatia de functionare a Bancii "Fortuna" este retrasa prin Hotararea BNR nr. 3/02.07.1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 146/11.07.1996.
Ulterior, printr-un concurs de imprejurari, Eugen Anca ajunge sa se ocupe de aceasta problema prin intermediul firmei Profact SRL. Ancheta aparuta in data de 22 aprilie a.c. in ziarul Ziua pare sa fi starnit un interes deosebit atat din partea Guvernului si Administratiei Prezidentiale, cat si a serviciilor de informatii din Romania. Va prezentam in continuare un interviu cu Eugen Anca, in care acesta face dezvaluiri senzationale despre proiectul D-02/122.
"Proiectul D-02/122 va fi dus la bun sfarsit"
Ce evenimente importante au mai intervenit in proiectul Tezaurului dupa publicarea materialelor din ziarul nostru? Ati fost contactat de autoritati?
Eugen Anca
As putea zice si da, si nu. In mod direct nu m-a contactat nici o autoritate romaneasca, dar, ca sa zic asa, in mod amical, am fost contactat telefonic de diverse persoane, care s-au pretins a fi din spectrul politic si de executie (iar cu una din aceste persoane am avut chiar o intalnire directa). Acestea au incercat sa-mi propuna, destul de voalat insa, sa accept o alta varianta de rezolvare a problemei retrocedarii Tezaurului.
Mai concret, ce anume?
Practic sa renunt la varianta predarii documentelor (si implicit a celor 93,4 tone de aur) catre BNR in favoarea grupului pe care-l reprezinta ei.
Care ar fi substratul acestei decizii?
Rusii nu pot accepta retrocedarea Tezaurului pe cale diplomatica si politica, ci numai in baza unui proiect economic si privat, care de altfel este aprobat inca din anul 1995 de catre Comisia Mandatara a Dumei de Stat de la Moscova privind aceasta problema.
Si ati acceptat ofertele lor?
Nu, este imposibil acest lucru. Chiar daca eu as vrea asa ceva, partea rusa este obligata sa respecte procedura acestui proiect. Rusii au o procedura extrem de exacta, un plan aprobat la cele mai inalte niveluri de decizie din Federatia Rusa, deci este absolut imposibil sa se schimbe modalitatea de rezolvare a problemei.
Intalnire intre sefii SIE si SVR
Dar la nivel, sa-i zicem, oficial?
Au fost doua actiuni intreprinse de catre Guvernul Romaniei si de catre SIE. In urma cu vreo 12 zile Secretariatul General al Guvernului Romaniei a trimis la sediul VNIIVS Moscova, doi delegati, un anume Brauerman si traducatorul Kocean, care au prezentat o imputernicire din partea conducerii SGG si o propunere de rezolvare a acestui proiect.
,i>Si ce au spus rusii?
Ca nici o discutie nu poate fi inceputa pe marginea acestui proiect fara sa fie prezentate documentele si agrementul semnat de BNR. Care documente sunt. in custodia mea! Interesant este faptul ca mesagerii SGG au confirmat faptul ca Guvernul Romaniei a verificat oferta rusilor si a fost de acord cu ea (!), ca Guvernul este de acord cu propunerea partii ruse, ca sunt gata sa inceapa procedurile de negociere, dar ca ei ar prefera ca "totul sa se desfasoare intr-o deplina confidentialitate, fara ca persoana mea sa fie implicata, intrucat eu am expus totul in presa romana"!
Va referiti la actelele pe care sustineti ca le-ati primit inca din data de 1 iunie 2005?
Exact. Fara aceste acte si fara agrementul semnat de BNR nici o persoana fizica sau juridica nu poate sa inceapa nici o discutie cu partea rusa.
Ati spus ca si SIE a avut o actiune in acest sens.
Da, pe data de 26 aprilie a.c. domnul Gheorghe Fulga, Directorul SIE, a fost la Moscova si a solicitat omologului sau rus (Gen. Lt. Serghei Lebedev-directorul Foreign Intelligence Service -SVR-n.r.) "sa i se confirme faptul ca Federatia Rusa l-a mandatat pe Eugen Anca sa retrocedeze Tezaurul Romaniei!!!".
Fulga a fost la Moscova sa se intereseze de Tezaur
Si nu este asa?
Aici este confuzia! Eu nu am nici un mandat de a negocia aceasta problema, singura institutie din Romania care are drept de negociere este numai BNR si nimeni altcineva, chiar daca acea persoana ar reprezenta Presedintia si Guvernul Romaniei. Nu mai vorbesc de MAE, care nu are nici o sansa de a se interpune in acest plan, nici macar de simplu observator. De asemenea, nu sunt nici reprezentantul VNIIVS. Practic, eu am primit doar o invitatie de a organiza o delegatie din partea SC Profact SRL, fosta mea firma, care sa contina cel putin un imputernicit cu drepturi depline, de la BNR, care va fi singura autoritate recunoscuta de partea rusa pentru negocierea "tranzactiei de metale pretioase", asa cum au decis rusii sa denumeasca proiectul respectiv. Aceasta delegatie ar trebui sa se deplaseze la Moscova, unde rolul meu se termina! Eu nu am dreptul nici macar sa particip la discutii, daramite sa pot influenta, intr-un fel sau altul, negocierile, asa cum m-a acuzat Departamentul de Comunicare al MAE!
Dar ce ar fi trebuit sa intrebe Fulga la Moscova?
Directorul SIE trebuia sa solicite confirmarea valabilitatii proiectului D-02/122 si nu retrocedarea Tezaurului, fiindca in actele oficiale rusesti nicaieri nu apare cuvantul Tezaur, ci doar "tranzactia de metale pretioase". Partea rusa este extrem de atenta la detalii de acest gen. Apoi, respectivul proiect nr. D-02/122 a fost acordat de partea rusa in 27 aprilie 2005 catre fosta mea firma, SC Profact SRL, deci numai aceasta firma are dreptul sa organizeze delegatia. In octombrie 2005 olandezii au preluat controlul acestei societati, eu devenind doar imputernicitul lor pentru finalizarea acestui proiect.
Parlamentarii romani au refuzat invitatia de a merge la Moscova
Adica vreti sa spuneti ca daca Gheorghe Fulga ar fi intrebat de valabilitatea proiectului D-02/122 in loc de Tezaurul Romaniei ar fi obtinut un raspuns pozitiv?
Categoric da! Dar si mai bine ar fi fost daca directorul SIE mi-ar fi solicitat sa mergem impreuna la Moscova si sa se efectueze verificarile "pe viu, la cald", cu mine de fata, excluzand in acest fel orice posibila neconcordanta si confuzie. De fapt, partea rusa l-a invitat in 2 noiembrie 2005 si pe Ministrul de Interne, domnul Vasile Blaga, tot pentru a i se confirma cele afirmate de mine.
Si i s-a confirmat domnului Blaga?
Din pacate domnia sa si-a anulat in ultima clipa vizita la Moscova si de atunci nu s-a mai deplasat la Moscova.
De ce nu ati anuntat Parlamentul Romaniei de acest proiect?
Ba l-am anuntat! Pe 5 decembrie 2005 am lansat o invitatie ferma catre vicepresedintele Senatului, domnul Corneliu Vadim Tudor, cu rugamintea de a forma o delegatie de 3 - 5 membri ai Senatului si Camerei Deputatilor, care sa se deplaseze la Moscova si apoi la Madrid, unde urma ca parlamentarii romani sa preia pachetul cu cele 12 mostre de aur si restul documentelor originale privind retrocedarea "componentei de metale pretioase".
S-a constituit aceasta delegatie parlamentara? Au fost ei la Moscova si la Madrid?
Nici vorba! Pe 15 decembrie 2005, am primit de la Senat un raspuns stupefiant! Mi s-a explicat ca "petitia dvs a fost indreptata catre Comisia de Politica Externa a Senatului care va va trimite un raspuns competent"!!! Nici pana in ziua de astazi nu am primit nici un raspuns!
Avantajele economice
Dar cum va explicati ca totusi autoritatile romanesti evita sa va abordeze direct?
Explicatia este una singura. Inca din primele zile de cand eu am fost implicat in acest proiect, din toamna anului 2003, am sustinut mereu ca nimeni din Romania, dar nici din alte tari, nu are dreptul sa ceara vreun comision de la aceasta operatiune, si ca este de datoria noastra sa facem toate eforturile pentru ca BNR sa-si primeasca 100 % aurul depozitat la Moscova inca din 1916. Ba chiar am actionat in ultimul timp, impreuna cu actionariatul majoritar olandez, pentru a gasi o formula viabila prin care Romania ar putea sa obtina un avantaj financiar destul de important pentru faptul ca a fost lipsita 90 de ani de dreptul de folosinta a celor 93,4 tone de aur. Iar acest avantaj financiar ar putea fi folosit de Guvernul Roman, de exemplu, pentru marirea pensiilor la circa 4 milioane de pensionari care au pensii foarte mici, la despagubirea fostilor proprietari carora li s-au luat casele in perioada regimului comunist sau chiar la constructia in Romania a circa 500 km de autostrada. Or, tocmai faptul ca oferta rusilor este una strict privata si economica conduce la ideea unora care au conexiuni bune in mediul politic si executiv al Romaniei ca ar fi mult mai benefic pentru ei, personal, daca acest proiect s-ar derula prin firmele pe care ei le controleaza, fiindca de fapt miza acestui proiect este mult mai mare decat valoarea de piata a celor 93,4 tone de aur!
Ati mentionat ceva de obtinerea unui avantaj financiar in folosul Romaniei? Cum e posibil ca rusii sa ofere mai mult decat au primit in 1916?
Rusii nu pot oferi decat exact atat cat au ordin sa returneze si - in mod sigur - nu pot oferi mai mult decat au primit in 1916. Dar rusii au introdus acest proiect economic special intr-un pachet de alte 32 de proiecte economice, financiare si comerciale acordate Romaniei. In cazul in care autoritatile romanesti vor fi de acord sa se implice in derularea acestor proiecte, atunci, din beneficiile anuale ce se vor obtine, se pot distribui fonduri foarte importante pentru alte necesitati ale Romaniei, in oricare din domeniile pe care le-am mentionat anterior.
Bonusuri comerciale 10 miliarde de dolari
Puteti detalia ce fel de proiecte economice au oferit rusii?
Sigur. Este vorba de cesionarea, pe 49 de ani, a doua mine de aur din zona siberiana, de constructia si exploatarea a 4 rafinarii de petrol brut, de tranzactionarea produselor petroliere, inclusiv de gaze naturale, de constructia mai multor obiective economice la Moscova si pe litoralul Marii Negre, de importul in Federatia Rusa a produselor romanesti din gama industriei alimentare, industriei usoare etc.
Cam ce valoare ar avea aceste proiecte?
Anul trecut acestea erau apreciate la circa 10 miliarde de dolari. Dar o parte din aceste proiecte nu mai sunt valabile astazi pentru ca . le-au preluat olandezii care au devenit actionarii lui SC Profact SRL, si o data cu aceasta actiune, au preluat si alocarile de contracte, repartitiile de marfuri, precum si proiectele respective.
Si din aceste tranzactii dumneavoastra va veti asigura veniturile si implicit si profiturile?
Da, numai din aceste afaceri conexe si nu din tranzactia referitoare la Tezaur. De fapt eu am precizat de multe ori acest lucru si il repet ori de cate ori sunt intrebat "Nimeni nu va solicita si nu va putea primi nici un fel de comision din tranzactia referitoare la aurul Romaniei. Este complet exclus asa ceva!".
Garantii bancare de 920 de milioane de dolari
Din ceea ce stim noi, romanii, se pare ca agentii economici romani se cam feresc sa lucreze pe spatiul ex-sovietic de frica neincasarii marfurilor si serviciilor livrate.
Tocmai de aceea partea rusa a acordat in 2003 si 2004, catre BNR, prin intermediul SC Profact SRL, mai multe instrumente de garantare bancara, in valoare totala de 920 milioane USD, bazate (culmea!) tocmai pe aurul ce face parte din "componenta de metale pretioase" ce ar fi trebuit sa o primeasca BNR, ca o garantie de buna executie (un fel de "Performance Bond") pentru derularea proiectului D-02/122.
Si ce a facut BNR cu aceste garantii?
Absolut nimic! Nici macar nu au raspuns la ofertele noastre. La cele sapte adrese trimise de mine BNR nu a raspuns nici macar la una! De cel putin 5 ori am discutat personal cu Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, si de fiecare data domnia sa mi-a spus ca "totul depinde de autoritatile de decizie ale statului, adica de Presedintie, de Guvern, de Parlament, de MAE, si nu de conducerea BNR".
Bun, dar ce s-a intamplat cu aceste garantii de 920 milioane USD?
Rusii au asteptat de fiecare data cam 3 luni dupa data emiterii acestora. Vazand ca BNR nu le doreste atunci le-au oferit altor agenti economici din Olanda si SUA, care le-au valorificat imediat, in beneficiul lor, bineinteles.
Adica, mai pe sleau spus, din prostia noastra, in loc ca noi sa utilizam facilitatile oferite de rusi, am permis altora sa obtina profituri in baza Tezaurului nostru, iar strainii au profitat de indecizia autoritatilor romanesti.
Exact!
Oferta rusilor catre Romania este singura oferta de acest gen?
Nici vorba! Exact acelasi gen de operatiune a fost incheiata in urma cu circa 3 luni cu Ungaria si Cehia. De fiecare data operatiunea porneste in baza unor conventii intre firme private, in plan economic si comercial, transformandu-se pe parcurs intr-un acord parafat la nivel politic si diplomatic, asa cum de altfel au transmis si agentiile internationale de presa pe data de 1 martie 2006, cand Putin a vizitat Budapesta, ocazie cu care s-a comunicat oficial ca Federatia Rusa a returnat Ungariei Tezaurul lor. Dar si aceasta operatiune a fost imbracata intr-un pachet de 10 proiecte comerciale ungaro-ruse, care au o valoare totala de contract de circa 10 miliarde de dolari! Si un detaliu semnificativ: o parte din aceste proiecte erau acordate Romaniei, dar fiindca Romania l-a respins pe reprezentantul VNIIVS in Europa, domnul Claus Rayhle, care le promovase in tot anul 2003 catre fostii "locatari" de la Palatele Cotroceni si Victoria. Noi ne-am ales cu mandria si orgoliul, iar ungurii cu proiectele!
Rusii au rezolvat probleme asemanatoare si cu alte tari
Mai exista si alte tari cu care rusii au semnat astfel de conventii?
Sigur ca da. In ultimii 3 ani Rusia a inapoiat, prin acelasi mecanism privat, cea mai mare parte din bunurile materiale, culturale si arhivistice catre Ucraina, Olanda, Luxemburg, Germania, Belgia si Austria. In aceste zile se perfecteaza aceeasi tranzactie cu Franta, printr-o operatiune privata mult mai complexa.
Si Romania?
Din informatiile mele Romania este ultima tara care inca nu si-a rezolvat aceste probleme cu partea rusa. De cate ori ma intalnesc cu partea rusa ma tot intreaba "oare ce se intampla la noi, la Bucuresti, de ce autoritatile romanesti nu inteleg ca nu exista nici o alta cale de rezolvare si de ce nu actioneaza la fel ca si celelalte tari"?
Cum credeti ca vor evolua lucrurile?
In mod sigur se vor rezolva pozitiv, in sensul ca proiectul D-02/122 va fi dus la bun sfarsit. Sunt absolut sigur ca factorii de decizie din Romania isi vor da seama ca aceasta cale este singura posibila si vor actiona asa cum ar fi fost normal inca de acum 11 ani, de cand s-a lansat acest proiect. Dar probabil ca lipsa de dialog, de comunicare directa, a denaturat lucrurile, iar conducatorii Romaniei au primit informatii trunchiate, partiale si neverificate intr-un mod competent. Dar sper ca vom trece si peste aceste neajunsuri, iar proiectul se va finaliza in bune conditiuni. (Marian GHITEANU, Doru DRAGOMIR)
SGG neaga ca a trimis pe cineva la Moscova
Referitor la cererea dumneavoastra, prin care solicitati unele precizari legate de afirmatiile domnului Eugen Anca, facute ziarului ZIUA, inregistrata la Serviciul Relatii cu publicul si mass-media, informatizare cu nr. 15C/54/r.p./2.062006, Secretariatul General al Guvernului precizeaza urmatoarele:
1. Persoane cu numele de Brauerman si Kocean nu figureaza angajate in cadrul Secretariatului General al Guvernului.
2. Conducerea Secretariatului General al Guvernului nu a delegat si nici nu a imputernicit o persoana si, implicit, nici una dintre persoanele susmentionate, in vreun demers cum este cel exprimat de intervievatul dumneavoastra.
Cu stima,
Sef Serviciu
Cristian SCHINK
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.