Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil


Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, cei mai cunoscuti dintre toti ingerii

Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, cei mai cunoscuti dintre toti ingerii care exista in traditia Bisericii. De altfel, acum sunt sarbatoriti toti ingerii si arhanghelii, numele sarbatorii fiind Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Ca sarbatoare a ingerilor, ziua de 8 noiembrie a inceput a se serba in Biserica de prin veacul al cincilea si ea s-a raspandit repede in tot Rasaritul crestin. Despre ingeri, Biserica invata ca sunt duhuri slujitoare, adica fiinte fara de trupuri, slugi credincioase lui Dumnezeu si totodata prieteni si ocrotitori ai oamenilor, pusi de Dumnezeu.

Arhanghelul Mihail

La inceput toti ingerii au fost buni si intelepti.

Dupa incercarea la care i-a supus Dumnezeu, inainte de Facerea Lumii, o parte din ei, cei condusi de Lucifer, s-au razvratit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare razboi in cer. Mihail si ingerii cei buni au invins iar cei rai au fost aruncati din cer si au devenit demoni. Peste soborul ingerilor buni, Dumnezeu l-a randuit, pe veci conducator, pe Arhanghelul Mihail.

In vremea Sfintilor Apostoli erau eretici care se laudau cu mandrie ca urmeaza ingerilor prin infranare si prin viata lor cea curata si invatau a se da aceeasi inchinaciune ingerilor ca si lui Dumnezeu. De asemenea, existau altii care considerau ca ingerii sunt mai presus de Hristos. Biserica crestina a inlaturat o astfel de credinta ratacita a inchinarii la ingeri, instituind dreapta credinta si vrednica cinstire a praznuirii sfintilor ingeri ca slujitori ai lui Dumnezeu si pazitori ai neamului omenesc.

Gavriil

Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri si are misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari dumnezeiesti. A fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului, a rostit cel dintai numele lui lisus, a pus nume Sfantului loan Botezatorul, a vestit pastorilor ca in Betleem s-a nascut Mesia. Sfantul Gavriil ocroteste fecioarele, mamele si pruncii si duce rugaciunile la Dumnezeu.

Drept recunostinta pentru acesti doi ingeri, Biserica ortodoxa a randuit ca acestia sa fie pictati pe doua dintre usile Sfantului Altar. Unul cu crini in mana, semn al bunei vestiri, iar celalalt cu o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost randuita la poarta Edenului. In traditia populara, se spune ca fiecare om are cate un inger pazitor care il apara de pacate si de ghinion. (D.M.V)

.

30 Octombrie 2007

Vizualizari: 4034

Voteaza:

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE